Ismerd meg Te is a Szabadság-szobrot jobban!

2018. Január 19. Péntek - Sára  | Bejelentkezés  |  Regisztráció

Események Január 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31                      


| Szerző: T.P.

Így született a budapesti Szabadság-szobor

Budapest egyik jelképe, a 2024-es Olimpia logójának a szereplője. Aki a városban jár, szinte minden nap láthatja. A Szabadság-szobor története több mint érdekes. Melyik volt előbb: ő vagy az amerikai „kollégája”? Miért ez lett a neve? Miért ilyen lett a formája? Kiről mintázták? Mikor adták át?Ezek azok a kérdések, melyekre keressük és meg is fogjuk találni a választ a cikkben.

A Szabadság szobor Budapest jelképe

Így született a budapesti Szabadság-szobor

 

Látványos és érdekes is egyben

 

1945-ben döntöttek róla, 1947-ben pedig el is készült Kisfaludi Strobl Zsigmond műve (akit a szovjetek jelöltek ki a munkára), mely egy olajágat a kezével az égre emelő nőt ábrázol, több más alkotás mellett, melyek mellette helyezkednek el. Eredeti neve Felszabadítási emlékmű volt, mely a német hadsereget a városból és az országból kiverő szovjet hadseregnek és a tettének hivatott emlékül állítani.

 

A szobor helyét, csak úgy tehát mint a tervezőjét, a szovjetek választották ki. Csakhogy a célját soha nem érte el, soha nem úgy tekintettek fel rá az emberek, mint, felszabadítási emlékmű, hiszen ahhoz túl jól sikerült mű lett.Miután az oroszok is távoztak az országból, az emlékművet jelentősen átalakították: a szovjet jellegű utalásokat, mint például a szobor előtt állt 4 méter magas, orosz katonát ábrázoló szobrot is eltávolították (56 után másodszor), az előtte lévő feliratot is megváltoztatták.

További cikkeink – kattintson a részletekért!

 

Vissza: Budapesti látnivalók, budapesti...
címkék: Érdekesség, Látványosság
Budapesten adják át a következő Michelin csillagokat!

Budapesten adják át a következő Michelin csillagokat!

Elképesztő megtiszteltetés érte Budapestet mely a magyar gasztronómia számár is nagy lehetőség: itt adják át az idei Michelin csillagokat, melyek az éttermek számára a legnagyobb elsimerésnek számít.      

Bálna továbbra is eladó

Továbbra sem lehet tudni, hogy mi lesz a Bálnával

Folytatódik a fővárosi Bálna hányattatott sorsa. Továbbra sem jelentkezett érte senki, így ezután sem lehet tudni, hogy mi lesz a főváros kultikus épületével.

Vajon melyik a legszebb fővárosi híd?

Budapesten akár kastély is eladó

Budapesten most akár több állami villát is meg lehet venni

Elképesztő épületeket, ingatlanokat, többek közt akár kastélyt is lehet venni újabban Budapesten és az országban egyaránt. Mutatjuk ennek a nem mindennapi akciónak a hátterét!

Újra építik a csillaghegyi strandot

Óriási beruházás Csillaghegyen

Csillaghegyen tervbe vették, és úgy látszik, hogy meg is fogják valósítani a régi Árpád forrásfürdő felélesztését. Rekord áron és fejlesztéssel álmodták újra a koplexumot.

Budapestről repülővel utazhatunk

Ismét bővült a Budapestről repülővel elérhető városok listája!

Ismét bővült azon városok listája, melyekbe közvetlenül utazhatunk majd Budapestről a jövőben. Ezzel még komfortosabb lesz az életünk, hiszen nem kell a csatlakozásokra vadászni.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen a legfrissebb hírekről, eseményekről!

Kategóriák:
Új megállók a 3-as metró vonalán

Így fognak kinézni a 3-as metró megállói

Nyílvánosságra kerültek a 3-as metró felújított megállóinak a tervei, melyek igazán jól fognak mutatni. Ugyanakkor az is igaz, hogy mindegyik hasonlít egy kicsit egymásra!

Cirkuszfesztivál a fővárosban

Cirkusfesztivál teljes sikere

Több mint tizenötezren látták a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál előadásait és kísérőprogramjait, amelyeket főváros szerte több helyszínen rendeztek meg a napokban.


További cikkek