Ismerd meg Te is a Szabadság-szobrot jobban!

2017. Október 24. Kedd - Salamon  | Bejelentkezés  |  Regisztráció

Események Október 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31                      


| Szerző: T.P.

Így született a budapesti Szabadság-szobor

Budapest egyik jelképe, a 2024-es Olimpia logójának a szereplője. Aki a városban jár, szinte minden nap láthatja. A Szabadság-szobor története több mint érdekes. Melyik volt előbb: ő vagy az amerikai „kollégája”? Miért ez lett a neve? Miért ilyen lett a formája? Kiről mintázták? Mikor adták át?Ezek azok a kérdések, melyekre keressük és meg is fogjuk találni a választ a cikkben.

A Szabadság szobor Budapest jelképe

Így született a budapesti Szabadság-szobor

 

Látványos és érdekes is egyben

 

1945-ben döntöttek róla, 1947-ben pedig el is készült Kisfaludi Strobl Zsigmond műve (akit a szovjetek jelöltek ki a munkára), mely egy olajágat a kezével az égre emelő nőt ábrázol, több más alkotás mellett, melyek mellette helyezkednek el. Eredeti neve Felszabadítási emlékmű volt, mely a német hadsereget a városból és az országból kiverő szovjet hadseregnek és a tettének hivatott emlékül állítani.

 

A szobor helyét, csak úgy tehát mint a tervezőjét, a szovjetek választották ki. Csakhogy a célját soha nem érte el, soha nem úgy tekintettek fel rá az emberek, mint, felszabadítási emlékmű, hiszen ahhoz túl jól sikerült mű lett.Miután az oroszok is távoztak az országból, az emlékművet jelentősen átalakították: a szovjet jellegű utalásokat, mint például a szobor előtt állt 4 méter magas, orosz katonát ábrázoló szobrot is eltávolították (56 után másodszor), az előtte lévő feliratot is megváltoztatták.

További cikkeink – kattintson a részletekért!

 

Vissza: Budapesti látnivalók, budapesti...
címkék: Érdekesség, Látványosság
Kultúra Budapest szívében: a Vígszínház

A Vígszínház - egy másik szemszögből

Hogy a kultúra mekkora részét képezik a színházak? Nagyot, ez biztos. A Vígszínház pedig egyedi módon veszi ki ebből részét, hiszen olyan fantasztikus darabokat láthatunk itt, mint A padlás, A dzsungel könyve vagy A Pál utcai fiúk.

Budapest Eye

Budapest Eye - a valódi fővárosi látványosság!

A Budapest Eye egy ideje már lázban tartja a nagyérdeműt, hiszen impozáns mérete és elhelyezkedése révén káprázatos kilátás nyílik róla a főváros csodáira. Ha még nem próbáltátok, most újra itt a nagyszerű lehetőség!

Szerintetek miért jobb Budapesten élni, mint máshol?

Budapest a levegőből

Budapest látványosságai a levegőből nézve

Sokféle módon láthattuk már Budapestet, de az teljesen biztos: ahogy mostanában divatba jött a drónozás, az ilyen típusú felvételek egyre csak szaporodni fognak.

A néphagyomány szerint hideg, kemény tél várható

14 népi megfigyelés, ami hideg telet jövendöl

Sok-sok népi megfigyelés bizonyítja korábbról, hogy az állatok bizony előrejelzik az időjárás változásait, természetesen a maguk módján. 14 olyat gyűjtöttünk most össze, ami bizonyítja, ha hideg, kemény, fagyos tél várható!

Lázár Ervin szobor Ferencvárosban

Ferencvárosban avatták fel Lázár Ervin szobrát

Lázár Ervin tiszteletére avattak szobrot a Ferencvárosi Mesenap keretében. A IX. kerületi Kerekerdő parkban elhelyezett szoborral az író munkássága előtt tisztelegnek.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen a legfrissebb hírekről, eseményekről!

Kategóriák:
Queen-kiállítás Budapesten!

A Queen életművét bemutató kiállítás Budapesten!

Nincs ember széles e földön, ki ne ismerne minimum egy Queen-dalt, mely ha felcsendül a rádióban vagy egy buliban, mindenki kapásból tudja a szövegét, vagy minimum dúdolni kezdi. A híres együttesnek emléket állítva november 4-én kiállítás nyílik Budapesten, mely egészen...

Márton-napi vigasságok

Márton-napi népszokások - közeledik november 11-e!

A Márton-nap sokak által ünnepelt alkalom a fővárosban és vidéken egyaránt. Elmaradhatatlan része az ősznek, melyet komoly felkészülés előz meg. Lássuk most, mi is a Márton-nap történeti háttere!


További cikkek