Ismerd meg Te is a Szabadság-szobrot jobban!

2017. Augusztus 17. Csütörtök - Jácint  | Bejelentkezés  |  Regisztráció

Események Augusztus 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31                      


| Szerző: T.P.

Így született a budapesti Szabadság-szobor

Budapest egyik jelképe, a 2024-es Olimpia logójának a szereplője. Aki a városban jár, szinte minden nap láthatja. A Szabadság-szobor története több mint érdekes. Melyik volt előbb: ő vagy az amerikai „kollégája”? Miért ez lett a neve? Miért ilyen lett a formája? Kiről mintázták? Mikor adták át?Ezek azok a kérdések, melyekre keressük és meg is fogjuk találni a választ a cikkben.

A Szabadság szobor Budapest jelképe

Így született a budapesti Szabadság-szobor

 

Látványos és érdekes is egyben

 

1945-ben döntöttek róla, 1947-ben pedig el is készült Kisfaludi Strobl Zsigmond műve (akit a szovjetek jelöltek ki a munkára), mely egy olajágat a kezével az égre emelő nőt ábrázol, több más alkotás mellett, melyek mellette helyezkednek el. Eredeti neve Felszabadítási emlékmű volt, mely a német hadsereget a városból és az országból kiverő szovjet hadseregnek és a tettének hivatott emlékül állítani.

 

A szobor helyét, csak úgy tehát mint a tervezőjét, a szovjetek választották ki. Csakhogy a célját soha nem érte el, soha nem úgy tekintettek fel rá az emberek, mint, felszabadítási emlékmű, hiszen ahhoz túl jól sikerült mű lett.Miután az oroszok is távoztak az országból, az emlékművet jelentősen átalakították: a szovjet jellegű utalásokat, mint például a szobor előtt állt 4 méter magas, orosz katonát ábrázoló szobrot is eltávolították (56 után másodszor), az előtte lévő feliratot is megváltoztatták.

További cikkeink – kattintson a részletekért!

 

Vissza: Budapesti látnivalók, budapesti...
címkék: Érdekesség, Látványosság
Budapest atlétika vb-t rendez?

Újra nagy világesemény Budapesten?

Olimpia, futball-vb, úszás-vb, atlétika-vb. Ezek a világ legnagyobb sporteseményei. Az úszó-vb már megvolt, de most a tervek arról szólnak, hogy ismét egy nagy eseményt rendezne Budapest.

Budapest villamosai anno

Ilyen volt a főváros villamosközlekedése több, mint 100 évvel ezelőtt

Budapest tradíciói önmagukért beszélnek. Története során nagyon sokszor kellett a padlóról felállnia a városnak. Az egyik leghíresebbje a villamoshálózata, mely már több, mint 100 éve is meghatározó volt.

Te mit csinálsz nyáron Budapesten, ha rossz az idő?

Ilyen lesz az új Velodrom

Ilyen lesz az új Velodrom Óbudán

Régóta halogatják, pedig jó pár éve szó volt róla,hogy nagyon nagy szükség van rá. Most végre úgy néz ki, hogy megvalósul és ha már így lesz, akkor itt vannak az új óbudai Velodrom tervei.

Így festett anno Budapest

Így változott Budapest 63 év a alatt

Budapest akkor és most. Egy fantasztikus videó foglalja össze azt, hogy hogyan festett a város 1945-ben és aztán hogyan 63 évvel később. Lehet, hogy jó lenne egy 2017-es összehasonlítás is, igaz?

legjobb pihentető programlehetőségek

A legjobb pihentető programok, ha időhiányban szenvedünk

Ember legyen a talpán, akit nem hoz lázba egy hajtós hét után a hétvégi pihenés gondolata. Van, aki az aktív, és van, aki a passzív pihenésre esküszik, ugyanakkor abban mindnyájan egyetértünk, hogy egy jó kis pihenésre mindenkinek szüksége van. Alábbi összeállításunkban...

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen a legfrissebb hírekről, eseményekről!

Kategóriák:
Költözik a Csodák Palotája

Elköltözik eddigi helyéről a Csodák Palotája

Európa legnagyobb tudományos szórakoztatóközpontja jön létre a Csodák Palotájának elköltözésével. Mutatjuk, hogy hova költöznek és miért lesz a legnagyobb!

Budapesti ivóvíz

Igenis iható az itteni csapvíz!

Budapest lakossága meglepetten értesült róla, hogy városuk felkerült egy amerikaiak által összeállított listára, amelyen az olyan Kelet-európai országok szerepeltek, ahol nem ajánlott a csapvízből fogyasztani. Ez különösen azért megdöbbentő, mert Magyarországon bizonyítottan...


További cikkek