Aktív vagy passzív pihenés a jó választás?

2017. Június 24. Szombat - Iván  | Bejelentkezés  |  Regisztráció

Események Június 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30                        


Aktív vagy passzív programokkal kapcsolódjak ki?

A heti feladatok mindenkit igénybe vesznek, legyen szó munkánk jellegét tekintve akár fizikai, akár szellemi munkáról. Mindenkinek máshol van a tűréshatára, mindenki másképp terhelhető, de a vezetőség ezeket a szempontokat sokszor nem veszi kellőképp figyelembe. A hétvége közeledtével sokunknak hatalmas kő gördül le a szívéről, hiszen kezdetét veheti a jól megérdemelt, két napos pihenés. A kérdés már csak az, hogy az otthoni teendők elvégzésén túl – mely valljuk be őszintén, nem tartozik a legkellemesebb elfoglaltságaink közé – mi olyan programot találhatunk ki, amely által valóban feltöltődünk energiával, hogy aztán a következő hetet fitten és üdén kezdhessük?

Aktív vagy passzív programok

 

A pihenés fontossága

 

A pihenésnek két formáját különböztetjük meg, az aktív és a passzív pihenést. Fontos leszögeznünk, hogy az emberi szervezetnek mindkettőre egyaránt szüksége van, ám míg a fizikai munkát végzők többet igényelnek a pihenés passzív formájából, addig az ülőmunkát végzők számára inkább az aktív pihenés jegyében történő időtöltést javasoljuk. 

 

Aludjuk ki magunkat!

 

Alvásigénye mindenkinek eltérő, míg vannak olyanok, akik hat órával is beérik, mások még a tíz órát is keveslik. A felnőttek alvásigénye 7-9 óra között mozog, ez az idő elegendő elvileg ahhoz, hogy teljesen ki tudjuk magunkat pihenni, de természetesn ezt az időt számos egyéb körülmény befolyásolja.

Kialvatlan állapotban nem csak nyűgösebbé, szétszórtabbá, hanem ingerlékenyebbé is válhatunk, hosszú távon pedig fogékonyabbá teszi szervezetünket a megbetegedésekre.

A hatékony munkavégzés megfelelő szellemi és fizikai erőnlétet igényel, ezért fontos, hogy a pihenés alkalmával testileg-lelkileg is feltöltődjünk. Ehhez pedig, mint már említettük aktív és passzív pihenés is szükséges.

 

 

Aktív pihenés, nem csak az ülőmunkát végzőknek!

 

A pihenés ezen csoportjába olyan programok tartoznak, melyhez aktív fizikai erőnlétre van szükségünk, azaz a pihenést valamilyen sportolási lehetőséggel párosítja. Nyilván itt nem a Balaton körbefutásáról beszélünk elsősorban, az aktív pihenés lehetőségeinek skálája kimeríthetetlen.

Egy baráti körben eltöltött kellemes kirándulás éppúgy beletartozik, mint egy hatalmas biciklizés, vagy egy esti bulizás.

Midenki saját kénye-kedve szerint választhatja ki a legmegfelelőbb programot ehhez, nincsen jól bevált recept. Egy biztos, ha egész héten egy helyben ülünk  és monitort bámuljuk, akkor testünkkel úgy tehetjük a legjobbat, ha kicsit átmozgatjuk azt.

 

 

Iktassuk be a passzív pihenést is!

 

A passzív pihenés főként azok számára ajánlott, akik fizikai munkát végeznek, hiszen testüket nem hajszolhatják túl. Ahhoz, hogy megfelelően tudjanak teljesíteni munkahelyükön nem szabad a hét minden napján megerőlteteniük izmaikat, ráadásul amennyiben egyoldalú mozgásról van szó, könnyen le is sérülhetnek.

 

Mikor már testünk megváltásért könyörög, és péntek délutánra már a táskánkat is nehezünkre esik megemelni, akkor ott bizony kötelező jelleggel időt kell áldoznunk a pihenésre.

 

Passzív pihenés alatt azokat a szabadidős programokat és tevékenységeket értjük, melyhez nem szükséges különösebb fizikai erőnlét; testünk pihentetése a cél.

 

A legkellemesebb kikapcsolódás ilyenkor a kanapén heverészve egy jó könyv olvasása, vagy egy izgalmas film megtekintése lehet. Kedvenc zenénk hallgatása közben akár rajzolhatunk is, vagy gyöngyöt is fűzhetünk, a cél ilyenkor az, hogy ne végezzünk megerőltető mozgást!

 

Milyen programokat válasszak akkor nyaraláskor?

 

Ha a pár mindkét tagja azonos állásponton van az ügyben, akkor nem lesz nehéz dolguk a nyaralás megszervezésével. Amennyiben a tengerpartra, vagy vízpartra megyünk, akkor adott a strandolás lehetősége, mely koktélozgatással, jó evésekkel igazi pihentető élményt nyújt.

 

Vannak azonban olyanok, akik bár nagyon élvezik ezt a lehetőséget, mégsem képesek „semmittevéssel” tölteni a vakáció minden napját.

Ők azok, akik szeretnék megcsodálni a környező látványosságokat, nagy sétákat tennének a városban és még a múzeumokat is szívesen felkeresnék.

 

Bármerre is járunk, jó ha mindenki enged egy kicsit saját elképzeléseiből; szánjunk időt az édes semmittevésre és a kicsit aktívabb programokra is, ne felejtsük el, hogy a nyaralás nem csak rólunk szól!

 

Amennyiben nem szeretnénk külföldre utazni, mégis olyan helyet keresünk ahol minden lehetőség rendelkezésünkre áll aktív és passzív programok eltöltésére is, akkor javasoljuk egy olyan hely felkeresését, amely nyugodt környezetben található, ugyanakkor számos sportolási és programlehetőséggel rendelkezik. A Bikács csodálatos környezetében helyet foglaló Zichy Park Hotel pont ilyen úti cél lehet, hiszen a hatalmas birtokon megtalálható minden, amely a teljes feltöltődést elősegíti. Az itt eltöltött napok után arcunk kisimulttá válik, lelkünk feltöltődik.

További cikkeink – kattintson a részletekért!

 

Vissza: Sportrendezvenyek
címkék: Szabadidős programok
A 30-as évekbeli Budapest

A magyar főváros a 30-as években

Elképesztő felvétel a magyar fővárosról! A 30-as évekből mutatunk most egy videót, mely gyönyörűen bemutatja az akkori fővárost. Kihagyhatatlan felvétel következik!

Kitiltott beerbike-ok

Kitiltották a VII.kerületből a beerbike-okat

Rengeteg embert bosszantott és akadályozott és kivétel nélkül csak az angol turistáknak okozott örömet. Éppen ezért kitiltották a beerbike-okat a VII. kerületből.

Te mit csinálsz nyáron Budapesten, ha rossz az idő?

ismét itt a Múzeumok éjszakája Budapesten is

Megint itt a Múzeumok éjszakája!

Sorozatban 15. alkalommal rendezik meg a Múzeumok éjszakája rendezvényt, mely elképesztő kínálattal várja Budapesten (is) a látogatókat. Mindenki készüljön a szombatra!

Budapest új díszpolgárai

Ők a város új díszpolgárai

A mai napon Budapesten átadták annak a nyolc személynek a megtisztelő kitüntetést, mely által mától ők számítanak Budapest legújabb díszpolgárainak. Íme a lista!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen a legfrissebb hírekről, eseményekről!

Kategóriák:
A legszebbek közt a budavári palota

Európa legszebbjei közt a budavári palota!

A National Geographic mindig előáll egy listával, melyre érdemes odafigyelni. Így történt ez most is, amikor is előálltak a kontinens legszebb kastélyaival is, köztük a budavári palotával.

Megújul a csúszdapark

Megújult a Gellért-hegyi csúszdapark

Mindig örömmel számolunk be arról, ha valami megújul a városban. Szerencsére idén is zajlanak az események, például a Gellért-hegyen, ahol fantasztikus képet fest az új csúszdapark!


További cikkek