Aktív vagy passzív pihenés a jó választás?

2017. Augusztus 17. Csütörtök - Jácint  | Bejelentkezés  |  Regisztráció

Események Augusztus 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31                      


Aktív vagy passzív programokkal kapcsolódjak ki?

A heti feladatok mindenkit igénybe vesznek, legyen szó munkánk jellegét tekintve akár fizikai, akár szellemi munkáról. Mindenkinek máshol van a tűréshatára, mindenki másképp terhelhető, de a vezetőség ezeket a szempontokat sokszor nem veszi kellőképp figyelembe. A hétvége közeledtével sokunknak hatalmas kő gördül le a szívéről, hiszen kezdetét veheti a jól megérdemelt, két napos pihenés. A kérdés már csak az, hogy az otthoni teendők elvégzésén túl – mely valljuk be őszintén, nem tartozik a legkellemesebb elfoglaltságaink közé – mi olyan programot találhatunk ki, amely által valóban feltöltődünk energiával, hogy aztán a következő hetet fitten és üdén kezdhessük?

Aktív vagy passzív programok

 

A pihenés fontossága

 

A pihenésnek két formáját különböztetjük meg, az aktív és a passzív pihenést. Fontos leszögeznünk, hogy az emberi szervezetnek mindkettőre egyaránt szüksége van, ám míg a fizikai munkát végzők többet igényelnek a pihenés passzív formájából, addig az ülőmunkát végzők számára inkább az aktív pihenés jegyében történő időtöltést javasoljuk. 

 

Aludjuk ki magunkat!

 

Alvásigénye mindenkinek eltérő, míg vannak olyanok, akik hat órával is beérik, mások még a tíz órát is keveslik. A felnőttek alvásigénye 7-9 óra között mozog, ez az idő elegendő elvileg ahhoz, hogy teljesen ki tudjuk magunkat pihenni, de természetesn ezt az időt számos egyéb körülmény befolyásolja.

Kialvatlan állapotban nem csak nyűgösebbé, szétszórtabbá, hanem ingerlékenyebbé is válhatunk, hosszú távon pedig fogékonyabbá teszi szervezetünket a megbetegedésekre.

A hatékony munkavégzés megfelelő szellemi és fizikai erőnlétet igényel, ezért fontos, hogy a pihenés alkalmával testileg-lelkileg is feltöltődjünk. Ehhez pedig, mint már említettük aktív és passzív pihenés is szükséges.

 

 

Aktív pihenés, nem csak az ülőmunkát végzőknek!

 

A pihenés ezen csoportjába olyan programok tartoznak, melyhez aktív fizikai erőnlétre van szükségünk, azaz a pihenést valamilyen sportolási lehetőséggel párosítja. Nyilván itt nem a Balaton körbefutásáról beszélünk elsősorban, az aktív pihenés lehetőségeinek skálája kimeríthetetlen.

Egy baráti körben eltöltött kellemes kirándulás éppúgy beletartozik, mint egy hatalmas biciklizés, vagy egy esti bulizás.

Midenki saját kénye-kedve szerint választhatja ki a legmegfelelőbb programot ehhez, nincsen jól bevált recept. Egy biztos, ha egész héten egy helyben ülünk  és monitort bámuljuk, akkor testünkkel úgy tehetjük a legjobbat, ha kicsit átmozgatjuk azt.

 

 

Iktassuk be a passzív pihenést is!

 

A passzív pihenés főként azok számára ajánlott, akik fizikai munkát végeznek, hiszen testüket nem hajszolhatják túl. Ahhoz, hogy megfelelően tudjanak teljesíteni munkahelyükön nem szabad a hét minden napján megerőlteteniük izmaikat, ráadásul amennyiben egyoldalú mozgásról van szó, könnyen le is sérülhetnek.

 

Mikor már testünk megváltásért könyörög, és péntek délutánra már a táskánkat is nehezünkre esik megemelni, akkor ott bizony kötelező jelleggel időt kell áldoznunk a pihenésre.

 

Passzív pihenés alatt azokat a szabadidős programokat és tevékenységeket értjük, melyhez nem szükséges különösebb fizikai erőnlét; testünk pihentetése a cél.

 

A legkellemesebb kikapcsolódás ilyenkor a kanapén heverészve egy jó könyv olvasása, vagy egy izgalmas film megtekintése lehet. Kedvenc zenénk hallgatása közben akár rajzolhatunk is, vagy gyöngyöt is fűzhetünk, a cél ilyenkor az, hogy ne végezzünk megerőltető mozgást!

 

Milyen programokat válasszak akkor nyaraláskor?

 

Ha a pár mindkét tagja azonos állásponton van az ügyben, akkor nem lesz nehéz dolguk a nyaralás megszervezésével. Amennyiben a tengerpartra, vagy vízpartra megyünk, akkor adott a strandolás lehetősége, mely koktélozgatással, jó evésekkel igazi pihentető élményt nyújt.

 

Vannak azonban olyanok, akik bár nagyon élvezik ezt a lehetőséget, mégsem képesek „semmittevéssel” tölteni a vakáció minden napját.

Ők azok, akik szeretnék megcsodálni a környező látványosságokat, nagy sétákat tennének a városban és még a múzeumokat is szívesen felkeresnék.

 

Bármerre is járunk, jó ha mindenki enged egy kicsit saját elképzeléseiből; szánjunk időt az édes semmittevésre és a kicsit aktívabb programokra is, ne felejtsük el, hogy a nyaralás nem csak rólunk szól!

 

Amennyiben nem szeretnénk külföldre utazni, mégis olyan helyet keresünk ahol minden lehetőség rendelkezésünkre áll aktív és passzív programok eltöltésére is, akkor javasoljuk egy olyan hely felkeresését, amely nyugodt környezetben található, ugyanakkor számos sportolási és programlehetőséggel rendelkezik. A Bikács csodálatos környezetében helyet foglaló Zichy Park Hotel pont ilyen úti cél lehet, hiszen a hatalmas birtokon megtalálható minden, amely a teljes feltöltődést elősegíti. Az itt eltöltött napok után arcunk kisimulttá válik, lelkünk feltöltődik.

További cikkeink – kattintson a részletekért!

 

Vissza: Sportrendezvenyek
címkék: Szabadidős programok
Budapest atlétika vb-t rendez?

Újra nagy világesemény Budapesten?

Olimpia, futball-vb, úszás-vb, atlétika-vb. Ezek a világ legnagyobb sporteseményei. Az úszó-vb már megvolt, de most a tervek arról szólnak, hogy ismét egy nagy eseményt rendezne Budapest.

Budapest villamosai anno

Ilyen volt a főváros villamosközlekedése több, mint 100 évvel ezelőtt

Budapest tradíciói önmagukért beszélnek. Története során nagyon sokszor kellett a padlóról felállnia a városnak. Az egyik leghíresebbje a villamoshálózata, mely már több, mint 100 éve is meghatározó volt.

Te mit csinálsz nyáron Budapesten, ha rossz az idő?

Ilyen lesz az új Velodrom

Ilyen lesz az új Velodrom Óbudán

Régóta halogatják, pedig jó pár éve szó volt róla,hogy nagyon nagy szükség van rá. Most végre úgy néz ki, hogy megvalósul és ha már így lesz, akkor itt vannak az új óbudai Velodrom tervei.

Így festett anno Budapest

Így változott Budapest 63 év a alatt

Budapest akkor és most. Egy fantasztikus videó foglalja össze azt, hogy hogyan festett a város 1945-ben és aztán hogyan 63 évvel később. Lehet, hogy jó lenne egy 2017-es összehasonlítás is, igaz?

legjobb pihentető programlehetőségek

A legjobb pihentető programok, ha időhiányban szenvedünk

Ember legyen a talpán, akit nem hoz lázba egy hajtós hét után a hétvégi pihenés gondolata. Van, aki az aktív, és van, aki a passzív pihenésre esküszik, ugyanakkor abban mindnyájan egyetértünk, hogy egy jó kis pihenésre mindenkinek szüksége van. Alábbi összeállításunkban...

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen a legfrissebb hírekről, eseményekről!

Kategóriák:
Költözik a Csodák Palotája

Elköltözik eddigi helyéről a Csodák Palotája

Európa legnagyobb tudományos szórakoztatóközpontja jön létre a Csodák Palotájának elköltözésével. Mutatjuk, hogy hova költöznek és miért lesz a legnagyobb!

Budapesti ivóvíz

Igenis iható az itteni csapvíz!

Budapest lakossága meglepetten értesült róla, hogy városuk felkerült egy amerikaiak által összeállított listára, amelyen az olyan Kelet-európai országok szerepeltek, ahol nem ajánlott a csapvízből fogyasztani. Ez különösen azért megdöbbentő, mert Magyarországon bizonyítottan...


További cikkek