Aktív vagy passzív pihenés a jó választás?

2018. Január 20. Szombat - Sebestyén  | Bejelentkezés  |  Regisztráció

Események Január 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31                      


Aktív vagy passzív programokkal kapcsolódjak ki?

A heti feladatok mindenkit igénybe vesznek, legyen szó munkánk jellegét tekintve akár fizikai, akár szellemi munkáról. Mindenkinek máshol van a tűréshatára, mindenki másképp terhelhető, de a vezetőség ezeket a szempontokat sokszor nem veszi kellőképp figyelembe. A hétvége közeledtével sokunknak hatalmas kő gördül le a szívéről, hiszen kezdetét veheti a jól megérdemelt, két napos pihenés. A kérdés már csak az, hogy az otthoni teendők elvégzésén túl – mely valljuk be őszintén, nem tartozik a legkellemesebb elfoglaltságaink közé – mi olyan programot találhatunk ki, amely által valóban feltöltődünk energiával, hogy aztán a következő hetet fitten és üdén kezdhessük?

Aktív vagy passzív programok

 

A pihenés fontossága

 

A pihenésnek két formáját különböztetjük meg, az aktív és a passzív pihenést. Fontos leszögeznünk, hogy az emberi szervezetnek mindkettőre egyaránt szüksége van, ám míg a fizikai munkát végzők többet igényelnek a pihenés passzív formájából, addig az ülőmunkát végzők számára inkább az aktív pihenés jegyében történő időtöltést javasoljuk. 

 

Aludjuk ki magunkat!

 

Alvásigénye mindenkinek eltérő, míg vannak olyanok, akik hat órával is beérik, mások még a tíz órát is keveslik. A felnőttek alvásigénye 7-9 óra között mozog, ez az idő elegendő elvileg ahhoz, hogy teljesen ki tudjuk magunkat pihenni, de természetesn ezt az időt számos egyéb körülmény befolyásolja.

Kialvatlan állapotban nem csak nyűgösebbé, szétszórtabbá, hanem ingerlékenyebbé is válhatunk, hosszú távon pedig fogékonyabbá teszi szervezetünket a megbetegedésekre.

A hatékony munkavégzés megfelelő szellemi és fizikai erőnlétet igényel, ezért fontos, hogy a pihenés alkalmával testileg-lelkileg is feltöltődjünk. Ehhez pedig, mint már említettük aktív és passzív pihenés is szükséges.

 

 

Aktív pihenés, nem csak az ülőmunkát végzőknek!

 

A pihenés ezen csoportjába olyan programok tartoznak, melyhez aktív fizikai erőnlétre van szükségünk, azaz a pihenést valamilyen sportolási lehetőséggel párosítja. Nyilván itt nem a Balaton körbefutásáról beszélünk elsősorban, az aktív pihenés lehetőségeinek skálája kimeríthetetlen.

Egy baráti körben eltöltött kellemes kirándulás éppúgy beletartozik, mint egy hatalmas biciklizés, vagy egy esti bulizás.

Midenki saját kénye-kedve szerint választhatja ki a legmegfelelőbb programot ehhez, nincsen jól bevált recept. Egy biztos, ha egész héten egy helyben ülünk  és monitort bámuljuk, akkor testünkkel úgy tehetjük a legjobbat, ha kicsit átmozgatjuk azt.

 

 

Iktassuk be a passzív pihenést is!

 

A passzív pihenés főként azok számára ajánlott, akik fizikai munkát végeznek, hiszen testüket nem hajszolhatják túl. Ahhoz, hogy megfelelően tudjanak teljesíteni munkahelyükön nem szabad a hét minden napján megerőlteteniük izmaikat, ráadásul amennyiben egyoldalú mozgásról van szó, könnyen le is sérülhetnek.

 

Mikor már testünk megváltásért könyörög, és péntek délutánra már a táskánkat is nehezünkre esik megemelni, akkor ott bizony kötelező jelleggel időt kell áldoznunk a pihenésre.

 

Passzív pihenés alatt azokat a szabadidős programokat és tevékenységeket értjük, melyhez nem szükséges különösebb fizikai erőnlét; testünk pihentetése a cél.

 

A legkellemesebb kikapcsolódás ilyenkor a kanapén heverészve egy jó könyv olvasása, vagy egy izgalmas film megtekintése lehet. Kedvenc zenénk hallgatása közben akár rajzolhatunk is, vagy gyöngyöt is fűzhetünk, a cél ilyenkor az, hogy ne végezzünk megerőltető mozgást!

 

Milyen programokat válasszak akkor nyaraláskor?

 

Ha a pár mindkét tagja azonos állásponton van az ügyben, akkor nem lesz nehéz dolguk a nyaralás megszervezésével. Amennyiben a tengerpartra, vagy vízpartra megyünk, akkor adott a strandolás lehetősége, mely koktélozgatással, jó evésekkel igazi pihentető élményt nyújt.

 

Vannak azonban olyanok, akik bár nagyon élvezik ezt a lehetőséget, mégsem képesek „semmittevéssel” tölteni a vakáció minden napját.

Ők azok, akik szeretnék megcsodálni a környező látványosságokat, nagy sétákat tennének a városban és még a múzeumokat is szívesen felkeresnék.

 

Bármerre is járunk, jó ha mindenki enged egy kicsit saját elképzeléseiből; szánjunk időt az édes semmittevésre és a kicsit aktívabb programokra is, ne felejtsük el, hogy a nyaralás nem csak rólunk szól!

 

Amennyiben nem szeretnénk külföldre utazni, mégis olyan helyet keresünk ahol minden lehetőség rendelkezésünkre áll aktív és passzív programok eltöltésére is, akkor javasoljuk egy olyan hely felkeresését, amely nyugodt környezetben található, ugyanakkor számos sportolási és programlehetőséggel rendelkezik. A Bikács csodálatos környezetében helyet foglaló Zichy Park Hotel pont ilyen úti cél lehet, hiszen a hatalmas birtokon megtalálható minden, amely a teljes feltöltődést elősegíti. Az itt eltöltött napok után arcunk kisimulttá válik, lelkünk feltöltődik.

További cikkeink – kattintson a részletekért!

 

Vissza: Sportrendezvenyek
címkék: Szabadidős programok
9 év után lépnek fel nálunk ismét!

Alice in Chains koncert Budapesten!

Kilenc év után ismét Alice in Chains-koncert lesz Magyarországon. Az amerikai rockzenekar július 1-jén lép fel a BudapestParkban.

Budapesten adják át a következő Michelin csillagokat!

Budapesten adják át a következő Michelin csillagokat!

Elképesztő megtiszteltetés érte Budapestet mely a magyar gasztronómia számár is nagy lehetőség: itt adják át az idei Michelin csillagokat, melyek az éttermek számára a legnagyobb elsimerésnek számít.      

Vajon melyik a legszebb fővárosi híd?

Bálna továbbra is eladó

Továbbra sem lehet tudni, hogy mi lesz a Bálnával

Folytatódik a fővárosi Bálna hányattatott sorsa. Továbbra sem jelentkezett érte senki, így ezután sem lehet tudni, hogy mi lesz a főváros kultikus épületével.

Budapesten akár kastély is eladó

Budapesten most akár több állami villát is meg lehet venni

Elképesztő épületeket, ingatlanokat, többek közt akár kastélyt is lehet venni újabban Budapesten és az országban egyaránt. Mutatjuk ennek a nem mindennapi akciónak a hátterét!

Újra építik a csillaghegyi strandot

Óriási beruházás Csillaghegyen

Csillaghegyen tervbe vették, és úgy látszik, hogy meg is fogják valósítani a régi Árpád forrásfürdő felélesztését. Rekord áron és fejlesztéssel álmodták újra a koplexumot.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen a legfrissebb hírekről, eseményekről!

Kategóriák:
Budapestről repülővel utazhatunk

Ismét bővült a Budapestről repülővel elérhető városok listája!

Ismét bővült azon városok listája, melyekbe közvetlenül utazhatunk majd Budapestről a jövőben. Ezzel még komfortosabb lesz az életünk, hiszen nem kell a csatlakozásokra vadászni.

Új megállók a 3-as metró vonalán

Így fognak kinézni a 3-as metró megállói

Nyílvánosságra kerültek a 3-as metró felújított megállóinak a tervei, melyek igazán jól fognak mutatni. Ugyanakkor az is igaz, hogy mindegyik hasonlít egy kicsit egymásra!


További cikkek