Az V. kerület leglátványosabb épületei

2017. December 15. Péntek - Valér  | Bejelentkezés  |  Regisztráció

Események December 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31                      


| Szerző: Kósa Krisztina

Az V. kerület leglátványosabb épületei

Az V. kerületben megannyi szép és látványos épület van, melyek mindegyikéről oldalakat lehetne írni. Most röviden összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat. 

Az V. kerület leglátványosabb épületei

Az V. kerület leglátványosabb épületei

Az Országház

 

Az Országház (Parlament) Budapest egyik legismertebb középülete, a Magyar Országgyűlésnek és egyes intézményeinek (például Országgyűlési Könyvtár) székhelye az V. kerületben. A Dunára néző oldal felújítása 21 évnyi munkába került, hogy 2009 szeptemberében végül befejeződhessen; a díszkivilágítás 2014 nyarán újult meg.

Anno, 19 beérkezett pályamű közül Steindl Imréé lett a nyertes terv, így a megvalósult épület a historizáló eklektika jegyében született, barokk alaprajzú, barokk tömeghatású, részleteiben alapvetően neogótikus stílusú. Az első kapavágás 1885. október 12-én történt: az építkezés során 176.000 m3 földet mozgattak meg, 40 millió téglát, félmillió díszkövet, és 40 kg aranyat használtak fel. Maga az épület 268 m hosszú, 123 m széles és 96 m magas; alapterülete 17.745 m2.

 

 

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA)

 

Működését 1830-ban kezdte meg Magyar Tudós Társaság néven, miután elfogadták az alapszabályokat. Az 1830. november 17-ei igazgatótanácsi ülésen Teleki József személyében megválasztotta első elnökét, Széchenyi Istvánt pedig másodelnökké nevezték ki. Az első rendes tagokat ugyanezen a napon választották meg, a tiszteletbeli tagok száma pedig összesen huszonnégy volt. Jelenleg tizenegy tudományos osztálya működik – ebből nyolc természet-, három pedig társadalomtudományi.
 
Budapesten az Arany János u. 1. alatt található a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ, melyet 1826-ban alapítottak, és az ország egyik legnagyobb tudományos szakkönyvtára. A megközelítőleg kétmillió könyvtári egységet őrző könyvtárhoz több különgyűjtemény is tartozik.

 

 

Amenyiben erre járunk, és a magaskultúra után némi kikapcsolódásra is vágyunk, akkor a legjobb hely az Akadémia Klub, mely a Magyar Tudományos Akadémia Székházában működik, és teljeskörű rendezvényszervezéssel is foglalkozik.

 

További cikkeink – kattintson a részletekért!

 

Vissza: Érdekességek Budapestről
címkék: Budapest, Budapesti épületek, Építészet, Érdekesség
Felújítják a József Attila Színházat

Flújították a József Attila Színházat

Sok-sok év után végre befejezték a József Attila Színház felújítási munkálatait, így végre méltó körülmények közt lehet élvezni az előadásokat.  

Budapest lezárás

Pénteken lezárják a Belváros nagy részét!

A Life of Budapestnek nem asztala a politika, így semmiféle motivációnk nincs azzal kapcsolatban,hogy megírjuk, hogy miért zárják le a Belvárost pénteken. 1 millió ember életét viszont befolyásolja majd a jelenség, ez már jobban érdekel minket is.

Vajon melyik a legszebb fővárosi híd?

Hosszú hétvégék az új évben

Szuper év lesz 2018 – rengeteg hosszú hétvége áll előttünk!

Igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat, már ami a jövő évi hosszú hétvégék számát illeti. Nem győzünk majd pihenni, feltöltődni, valamelyik jó kis vidéki szállodában. Összesen 10 hosszú hétvége vár ránk, aminek már a puszta gondolattól is jobban érezzük magunkat.

A fizetős autós Bubi

Új szolgáltatás Budapesten

Hamarosan elindul a Mol-Limo, Budapest újabb közösségi személyautó-szolgáltatása. Már az első évtől kezdve egészen biztosan felforgatja a város közlekedését.

Budapesti karácsonyi vásár a legszebb

Budapesté a kontinens egyik legszebb karácsonyi vására

Egy egész kontinens versengett a legszebb karácsonyi vásár címéért, melyen a magyar főváros igencsak előkelő helyezést ért el. 

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen a legfrissebb hírekről, eseményekről!

Kategóriák:
Billy Idol koncert

Billy Idol jövőre a Budapest Parkban lép fel

A most 62 éves Billy Idol legutóbb 2010-ben a soproni VOLT Fesztiválon játszott Magyarországon, önálló koncerten utoljára 2006-ban járt Budapesten a Petőfi.    

Budapest átalakulása

Így alakul át Budapest a követekző években

A világ állandóan változik, ezt mindneki a saját bőrén tapasztalhatja. Természetesen Budapest is változik, az meg hogy milyen formában, azt most a be is mutatjuk!


További cikkek