Az V. kerület leglátványosabb épületei

2018. Március 21. Szerda - Benedek  | Bejelentkezés  |  Regisztráció

Események Március 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31                      


| Szerző: Kósa Krisztina

Az V. kerület leglátványosabb épületei

Az V. kerületben megannyi szép és látványos épület van, melyek mindegyikéről oldalakat lehetne írni. Most röviden összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat. 

Az V. kerület leglátványosabb épületei

Az V. kerület leglátványosabb épületei

Az Országház

 

Az Országház (Parlament) Budapest egyik legismertebb középülete, a Magyar Országgyűlésnek és egyes intézményeinek (például Országgyűlési Könyvtár) székhelye az V. kerületben. A Dunára néző oldal felújítása 21 évnyi munkába került, hogy 2009 szeptemberében végül befejeződhessen; a díszkivilágítás 2014 nyarán újult meg.

Anno, 19 beérkezett pályamű közül Steindl Imréé lett a nyertes terv, így a megvalósult épület a historizáló eklektika jegyében született, barokk alaprajzú, barokk tömeghatású, részleteiben alapvetően neogótikus stílusú. Az első kapavágás 1885. október 12-én történt: az építkezés során 176.000 m3 földet mozgattak meg, 40 millió téglát, félmillió díszkövet, és 40 kg aranyat használtak fel. Maga az épület 268 m hosszú, 123 m széles és 96 m magas; alapterülete 17.745 m2.

 

 

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA)

 

Működését 1830-ban kezdte meg Magyar Tudós Társaság néven, miután elfogadták az alapszabályokat. Az 1830. november 17-ei igazgatótanácsi ülésen Teleki József személyében megválasztotta első elnökét, Széchenyi Istvánt pedig másodelnökké nevezték ki. Az első rendes tagokat ugyanezen a napon választották meg, a tiszteletbeli tagok száma pedig összesen huszonnégy volt. Jelenleg tizenegy tudományos osztálya működik – ebből nyolc természet-, három pedig társadalomtudományi.
 
Budapesten az Arany János u. 1. alatt található a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ, melyet 1826-ban alapítottak, és az ország egyik legnagyobb tudományos szakkönyvtára. A megközelítőleg kétmillió könyvtári egységet őrző könyvtárhoz több különgyűjtemény is tartozik.

 

 

Amenyiben erre járunk, és a magaskultúra után némi kikapcsolódásra is vágyunk, akkor a legjobb hely az Akadémia Klub, mely a Magyar Tudományos Akadémia Székházában működik, és teljeskörű rendezvényszervezéssel is foglalkozik.

 

További cikkeink – kattintson a részletekért!

 

Vissza: Érdekességek Budapestről
címkék: Budapest, Budapesti épületek, Építészet, Érdekesség
Élhető-e Budapest?

Budapest élhetősége 2018

Élhető város-e Budapest? Sokan, sok féle választ mondanak rá, de szerencsére ennél van objektívabb válasz is. Egy nemzetközi cég idén is kiadta a listát. Mutatjuk, hogy Budapest hol szerepel!

Budapesti Világkupa

Világkupa Budapesten

Rangos világversenyt rendez Budapest. Olimpiai sikersportágunk, a vívás lesz a főszereplő a következő napokban, mely a főpróbája lesz a jövő évi hazai világbajnokságnak.

Vajon melyik a legszebb fővárosi híd?

Ez lesz a Városmajori Szabadtéri Színpad programja

Íme a Városmajori Szabadtéri Színpad programja

Egész nyáron át tartó izgalmas programsorozattal vár mindenkit a Városmajori Szabadtéri Színpad. Lesz itt minden, mi szem s szájnak ingere: koncert, ősbemutató és még sok érdekesség!

Gyerekfilm fesztivál Budapesten

Nemzetközi gyerekfilm fesztivált Magyarországon

Először rendeznek gyerekfilm fesztivált Magyarországon. Április 6-8 között tart a rendezvény, melynek helyszíne az Akvárium Klub lesz. További részletek a cikkben!

Budapest turizmus világnap

Rangos rendezvény Budapesten

Nyugodtan mondhatjuk, hogy Budapest lesz a központja a turizmus világának szeptemberben. Ránk fognak figyelni, amit egy közelmúltbeli díjjal vívtunk ki.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen a legfrissebb hírekről, eseményekről!

Kategóriák:
Budapesti fejlesztések

Ezek voltak a legnagyobb fejlesztések Budapesten az elmúlt években

Budapest az elmúlt években a giga beruházások hazája volt. Elképesztő ütemben épült itt minden. Mi most sorra vesszük és megmutatjuk, hogy mi is történt pontosan az "elmúlt 4 évben".

Budapesten lezárják az utakat

Lezárások Budapesten a 4 napos hétvégén

4 napos hétvége jön, mely komoly fennakadásokat fog okozni Budapesten. Ünnepségek, rendezvények, és egyéb programok miatt hatalmas lesz a káosz a városban. Mutatjuk, hogy melyik nap mi várható!


További cikkek