Az V. kerület leglátványosabb épületei

2018. Július 17. Kedd - Endre, Elek  | Bejelentkezés  |  Regisztráció

Események Július 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31                      


| Szerző: Kósa Krisztina

Az V. kerület leglátványosabb épületei

Az V. kerületben megannyi szép és látványos épület van, melyek mindegyikéről oldalakat lehetne írni. Most röviden összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat. 

Az V. kerület leglátványosabb épületei

Az V. kerület leglátványosabb épületei

Az Országház

 

Az Országház (Parlament) Budapest egyik legismertebb középülete, a Magyar Országgyűlésnek és egyes intézményeinek (például Országgyűlési Könyvtár) székhelye az V. kerületben. A Dunára néző oldal felújítása 21 évnyi munkába került, hogy 2009 szeptemberében végül befejeződhessen; a díszkivilágítás 2014 nyarán újult meg.

Anno, 19 beérkezett pályamű közül Steindl Imréé lett a nyertes terv, így a megvalósult épület a historizáló eklektika jegyében született, barokk alaprajzú, barokk tömeghatású, részleteiben alapvetően neogótikus stílusú. Az első kapavágás 1885. október 12-én történt: az építkezés során 176.000 m3 földet mozgattak meg, 40 millió téglát, félmillió díszkövet, és 40 kg aranyat használtak fel. Maga az épület 268 m hosszú, 123 m széles és 96 m magas; alapterülete 17.745 m2.

 

 

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA)

 

Működését 1830-ban kezdte meg Magyar Tudós Társaság néven, miután elfogadták az alapszabályokat. Az 1830. november 17-ei igazgatótanácsi ülésen Teleki József személyében megválasztotta első elnökét, Széchenyi Istvánt pedig másodelnökké nevezték ki. Az első rendes tagokat ugyanezen a napon választották meg, a tiszteletbeli tagok száma pedig összesen huszonnégy volt. Jelenleg tizenegy tudományos osztálya működik – ebből nyolc természet-, három pedig társadalomtudományi.
 
Budapesten az Arany János u. 1. alatt található a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ, melyet 1826-ban alapítottak, és az ország egyik legnagyobb tudományos szakkönyvtára. A megközelítőleg kétmillió könyvtári egységet őrző könyvtárhoz több különgyűjtemény is tartozik.

 

 

Amenyiben erre járunk, és a magaskultúra után némi kikapcsolódásra is vágyunk, akkor a legjobb hely az Akadémia Klub, mely a Magyar Tudományos Akadémia Székházában működik, és teljeskörű rendezvényszervezéssel is foglalkozik.

 

További cikkeink – kattintson a részletekért!

 

Vissza: Érdekességek Budapestről
címkék: Budapest, Budapesti épületek, Építészet, Érdekesség
Bemutatjuk, hogy mit érdemes megnézned, ha a Városligetben jársz!

Ezeket érdemes megnézned, ha a Városligetben jársz

Budapesten számtalan csodálatos hely várja azokat, akik egy kicsit jobban megismernék a várost, magukba szívnának egy kis kultúrát, és kikapcsolódnának kis hazánk gyönyörű fővárosában.

Bikácsi nyár

Nyár Bikácson

Végre eljött az első sorban a gyerekek által várt bizonyítványosztás. Az iskola után jöhet a jól megérdemelt pihenés, házifeladatok nélkül.

Vajon melyik a legszebb fővárosi híd?

Budapesti Eiffel csarnok építése

Gőzerővel építik Budapesten az Eiffel Műhelyházat

Mi magunk is jó pár alkalommal beszámoltunk az Eiffel Műhelyház építéséről, mely a budapesti kulturális élet kihagyhatatlan bástyája lesz a jövőben. 

Tovább épül Budapest

Folytatódó budapesti építkezések

Ezekben a napokban zajlik az ország jövő évi költségvetésének tárgyalása az Országgyűlésben. A Life of Budapest alapvetően nem foglalkozik politikával, de a napvilágot látott tervekről nekünk is be kell számolni. Hogy miért? Mert bőven szó esik benne a budapesti fejlesztésekről.

Budapesti felhőkarcoló

Épülhet a főváros első újkori felhőkarcolója

Elkezdték építeni Budapest első, újkori felhőkarcolóját. Mutatjuk, hogy hol és milyen lesz!                                     

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen a legfrissebb hírekről, eseményekről!

Kategóriák:
Budapesti felhőkarcoló

Épülhet a főváros első újkori felhőkarcolója

Elkezdték építeni Budapest első, újkori felhőkarcolóját. Mutatjuk, hogy hol és milyen lesz!                                     

CNN Budapestet említi

A CNN népszerűsíti a magyar fővárost

Budapest tíz kiváló filmforgatási helyszínét, köztük a Magyar Állami Operaházat, az Országházat és a Hősök terét bemutató riportot közölt a héten a CNN Travel, megjegyezve, hogy a magyar főváros egyre gyakrabban jut meghatározó szerephez a különböző filmes produkciókban.  


További cikkek