Barangolás a IX. kerületben

2018. Július 17. Kedd - Endre, Elek  | Bejelentkezés  |  Regisztráció

Események Július 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31                      


| Szerző: Kósa Krisztina

Barangolás a IX. kerületben

Budapesten hetekig, sőt, hónapokig eltéblábolhatna az ember, ha szeretné felfedezni, minél jobban megismerni, kipróbálni pár éttermet, ellátogatni a híres-nevezetes látványosságokhoz, bebarangolni a világ egyik legszebb fővárosát. Mi most a IX. kerületben jártunk. 

Barangolás a IX. kerületben

Barangolás a IX. kerületben

A IX. kerület Pest egy nem annyira méretes része, ha mondhatjuk így. Vannak nála sokkalta nagyobb kerületek is, elég, ha a XVII.-re gondolunk, melynek se vége, se hossza, mégis: a IX.-ben annyi meseszép épület van, annyi fontos intézmény, hogy most ezekből szemezgettünk nektek. 

 

Az Iparművészeti Múzeum

 

A magyar és nemzetközi, régi és kortárs iparművészet és design első számú gyűjtőhelye Magyarországon. Gazdag kollekciója Európában a legfontosabb hasonló profilú múzeumok közé emeli, egyes gyűjteményrészei (a szecessziós üveg- és kerámiatárgyak, iszlám-török szőnyeggyűjtemény) mind-mind világszínvonalúak. Ezek mellett a múzeum őrzi a középkori és kora újkori Magyarországról az Esterházy-család nemesi kincstárát.


A magyar szecessziós építészet legszebb példái közé tartozik az Iparművészeti Múzeum főépülete, és ezt nem is kell agyon magyarázni, hogy miért. Elég, ha csak a zöld színt említjük, mely egyedivé varázsolja, hiszen nem nagyon látni ilyet máshol. Amit viszont fontos tudni, az az, hogy az Iparművészeti Múzeum az épület rekonstrukciós munkálatai miatt jelenleg zárva tart, így 2017. szeptember 4-től nem látogatható. 

 

A Semmelweis Egyetem

 

Az egyetem története még 1769-ben kezdődött, amikor Mária Terézia jóvoltából orvosi karral egészült ki a Nagyszombati Egyetemet. Nem sokkal ezután költözött az egyetem Budára, majd végül Pestre, önálló orvosi egyetemmé viszont csak a II. világháború után vált.

 

 

Az ‘50-es évek elején alakult meg az önálló Budapesti Orvostudományi Egyetem, mely aztán felvette Semmelweis Ignác nevét. A Semmelweis Orvostudományi Egyetem ezen a néven 1969 és 2000 között működött Budapesten, és már magában foglalta az egykor TF-et is, vagyis a Testnevelési Főiskolát. Majd 2014 szeptemberében a Testnevelési és Sporttudományi Kar kivált az egyetemből, és önálló intézményként, Testnevelési Egyetem néven működik tovább. 

 

Amennyiben erre járunk, érdemes megemlíteni a szintén a kerültben található Vásárcsarnokot, ahol egy remek kis falatozóhely is helyet kapott: ez a Fakanál Étterem. Amennyiben igazi házias ízekre vágytok, próbáljátok ki!

 

 

 

További cikkeink – kattintson a részletekért!

 

Vissza: Budapesti látnivalók, budapesti...
címkék: Budapest, Budapesti épületek
Bemutatjuk, hogy mit érdemes megnézned, ha a Városligetben jársz!

Ezeket érdemes megnézned, ha a Városligetben jársz

Budapesten számtalan csodálatos hely várja azokat, akik egy kicsit jobban megismernék a várost, magukba szívnának egy kis kultúrát, és kikapcsolódnának kis hazánk gyönyörű fővárosában.

Bikácsi nyár

Nyár Bikácson

Végre eljött az első sorban a gyerekek által várt bizonyítványosztás. Az iskola után jöhet a jól megérdemelt pihenés, házifeladatok nélkül.

Vajon melyik a legszebb fővárosi híd?

Budapesti Eiffel csarnok építése

Gőzerővel építik Budapesten az Eiffel Műhelyházat

Mi magunk is jó pár alkalommal beszámoltunk az Eiffel Műhelyház építéséről, mely a budapesti kulturális élet kihagyhatatlan bástyája lesz a jövőben. 

Tovább épül Budapest

Folytatódó budapesti építkezések

Ezekben a napokban zajlik az ország jövő évi költségvetésének tárgyalása az Országgyűlésben. A Life of Budapest alapvetően nem foglalkozik politikával, de a napvilágot látott tervekről nekünk is be kell számolni. Hogy miért? Mert bőven szó esik benne a budapesti fejlesztésekről.

Budapesti felhőkarcoló

Épülhet a főváros első újkori felhőkarcolója

Elkezdték építeni Budapest első, újkori felhőkarcolóját. Mutatjuk, hogy hol és milyen lesz!                                     

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen a legfrissebb hírekről, eseményekről!

Kategóriák:
Budapesti felhőkarcoló

Épülhet a főváros első újkori felhőkarcolója

Elkezdték építeni Budapest első, újkori felhőkarcolóját. Mutatjuk, hogy hol és milyen lesz!                                     

CNN Budapestet említi

A CNN népszerűsíti a magyar fővárost

Budapest tíz kiváló filmforgatási helyszínét, köztük a Magyar Állami Operaházat, az Országházat és a Hősök terét bemutató riportot közölt a héten a CNN Travel, megjegyezve, hogy a magyar főváros egyre gyakrabban jut meghatározó szerephez a különböző filmes produkciókban.  


További cikkek