Barangolás a IX. kerületben

2018. Március 21. Szerda - Benedek  | Bejelentkezés  |  Regisztráció

Események Március 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31                      


| Szerző: Kósa Krisztina

Barangolás a IX. kerületben

Budapesten hetekig, sőt, hónapokig eltéblábolhatna az ember, ha szeretné felfedezni, minél jobban megismerni, kipróbálni pár éttermet, ellátogatni a híres-nevezetes látványosságokhoz, bebarangolni a világ egyik legszebb fővárosát. Mi most a IX. kerületben jártunk. 

Barangolás a IX. kerületben

Barangolás a IX. kerületben

A IX. kerület Pest egy nem annyira méretes része, ha mondhatjuk így. Vannak nála sokkalta nagyobb kerületek is, elég, ha a XVII.-re gondolunk, melynek se vége, se hossza, mégis: a IX.-ben annyi meseszép épület van, annyi fontos intézmény, hogy most ezekből szemezgettünk nektek. 

 

Az Iparművészeti Múzeum

 

A magyar és nemzetközi, régi és kortárs iparművészet és design első számú gyűjtőhelye Magyarországon. Gazdag kollekciója Európában a legfontosabb hasonló profilú múzeumok közé emeli, egyes gyűjteményrészei (a szecessziós üveg- és kerámiatárgyak, iszlám-török szőnyeggyűjtemény) mind-mind világszínvonalúak. Ezek mellett a múzeum őrzi a középkori és kora újkori Magyarországról az Esterházy-család nemesi kincstárát.


A magyar szecessziós építészet legszebb példái közé tartozik az Iparművészeti Múzeum főépülete, és ezt nem is kell agyon magyarázni, hogy miért. Elég, ha csak a zöld színt említjük, mely egyedivé varázsolja, hiszen nem nagyon látni ilyet máshol. Amit viszont fontos tudni, az az, hogy az Iparművészeti Múzeum az épület rekonstrukciós munkálatai miatt jelenleg zárva tart, így 2017. szeptember 4-től nem látogatható. 

 

A Semmelweis Egyetem

 

Az egyetem története még 1769-ben kezdődött, amikor Mária Terézia jóvoltából orvosi karral egészült ki a Nagyszombati Egyetemet. Nem sokkal ezután költözött az egyetem Budára, majd végül Pestre, önálló orvosi egyetemmé viszont csak a II. világháború után vált.

 

 

Az ‘50-es évek elején alakult meg az önálló Budapesti Orvostudományi Egyetem, mely aztán felvette Semmelweis Ignác nevét. A Semmelweis Orvostudományi Egyetem ezen a néven 1969 és 2000 között működött Budapesten, és már magában foglalta az egykor TF-et is, vagyis a Testnevelési Főiskolát. Majd 2014 szeptemberében a Testnevelési és Sporttudományi Kar kivált az egyetemből, és önálló intézményként, Testnevelési Egyetem néven működik tovább. 

 

Amennyiben erre járunk, érdemes megemlíteni a szintén a kerültben található Vásárcsarnokot, ahol egy remek kis falatozóhely is helyet kapott: ez a Fakanál Étterem. Amennyiben igazi házias ízekre vágytok, próbáljátok ki!

 

 

 

További cikkeink – kattintson a részletekért!

 

Vissza: Budapesti látnivalók, budapesti...
címkék: Budapest, Budapesti épületek
Élhető-e Budapest?

Budapest élhetősége 2018

Élhető város-e Budapest? Sokan, sok féle választ mondanak rá, de szerencsére ennél van objektívabb válasz is. Egy nemzetközi cég idén is kiadta a listát. Mutatjuk, hogy Budapest hol szerepel!

Budapesti Világkupa

Világkupa Budapesten

Rangos világversenyt rendez Budapest. Olimpiai sikersportágunk, a vívás lesz a főszereplő a következő napokban, mely a főpróbája lesz a jövő évi hazai világbajnokságnak.

Vajon melyik a legszebb fővárosi híd?

Ez lesz a Városmajori Szabadtéri Színpad programja

Íme a Városmajori Szabadtéri Színpad programja

Egész nyáron át tartó izgalmas programsorozattal vár mindenkit a Városmajori Szabadtéri Színpad. Lesz itt minden, mi szem s szájnak ingere: koncert, ősbemutató és még sok érdekesség!

Gyerekfilm fesztivál Budapesten

Nemzetközi gyerekfilm fesztivált Magyarországon

Először rendeznek gyerekfilm fesztivált Magyarországon. Április 6-8 között tart a rendezvény, melynek helyszíne az Akvárium Klub lesz. További részletek a cikkben!

Budapest turizmus világnap

Rangos rendezvény Budapesten

Nyugodtan mondhatjuk, hogy Budapest lesz a központja a turizmus világának szeptemberben. Ránk fognak figyelni, amit egy közelmúltbeli díjjal vívtunk ki.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen a legfrissebb hírekről, eseményekről!

Kategóriák:
Budapesti fejlesztések

Ezek voltak a legnagyobb fejlesztések Budapesten az elmúlt években

Budapest az elmúlt években a giga beruházások hazája volt. Elképesztő ütemben épült itt minden. Mi most sorra vesszük és megmutatjuk, hogy mi is történt pontosan az "elmúlt 4 évben".

Budapesten lezárják az utakat

Lezárások Budapesten a 4 napos hétvégén

4 napos hétvége jön, mely komoly fennakadásokat fog okozni Budapesten. Ünnepségek, rendezvények, és egyéb programok miatt hatalmas lesz a káosz a városban. Mutatjuk, hogy melyik nap mi várható!


További cikkek