Barangolás a IX. kerületben

2017. December 15. Péntek - Valér  | Bejelentkezés  |  Regisztráció

Események December 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31                      


| Szerző: Kósa Krisztina

Barangolás a IX. kerületben

Budapesten hetekig, sőt, hónapokig eltéblábolhatna az ember, ha szeretné felfedezni, minél jobban megismerni, kipróbálni pár éttermet, ellátogatni a híres-nevezetes látványosságokhoz, bebarangolni a világ egyik legszebb fővárosát. Mi most a IX. kerületben jártunk. 

Barangolás a IX. kerületben

Barangolás a IX. kerületben

A IX. kerület Pest egy nem annyira méretes része, ha mondhatjuk így. Vannak nála sokkalta nagyobb kerületek is, elég, ha a XVII.-re gondolunk, melynek se vége, se hossza, mégis: a IX.-ben annyi meseszép épület van, annyi fontos intézmény, hogy most ezekből szemezgettünk nektek. 

 

Az Iparművészeti Múzeum

 

A magyar és nemzetközi, régi és kortárs iparművészet és design első számú gyűjtőhelye Magyarországon. Gazdag kollekciója Európában a legfontosabb hasonló profilú múzeumok közé emeli, egyes gyűjteményrészei (a szecessziós üveg- és kerámiatárgyak, iszlám-török szőnyeggyűjtemény) mind-mind világszínvonalúak. Ezek mellett a múzeum őrzi a középkori és kora újkori Magyarországról az Esterházy-család nemesi kincstárát.


A magyar szecessziós építészet legszebb példái közé tartozik az Iparművészeti Múzeum főépülete, és ezt nem is kell agyon magyarázni, hogy miért. Elég, ha csak a zöld színt említjük, mely egyedivé varázsolja, hiszen nem nagyon látni ilyet máshol. Amit viszont fontos tudni, az az, hogy az Iparművészeti Múzeum az épület rekonstrukciós munkálatai miatt jelenleg zárva tart, így 2017. szeptember 4-től nem látogatható. 

 

A Semmelweis Egyetem

 

Az egyetem története még 1769-ben kezdődött, amikor Mária Terézia jóvoltából orvosi karral egészült ki a Nagyszombati Egyetemet. Nem sokkal ezután költözött az egyetem Budára, majd végül Pestre, önálló orvosi egyetemmé viszont csak a II. világháború után vált.

 

 

Az ‘50-es évek elején alakult meg az önálló Budapesti Orvostudományi Egyetem, mely aztán felvette Semmelweis Ignác nevét. A Semmelweis Orvostudományi Egyetem ezen a néven 1969 és 2000 között működött Budapesten, és már magában foglalta az egykor TF-et is, vagyis a Testnevelési Főiskolát. Majd 2014 szeptemberében a Testnevelési és Sporttudományi Kar kivált az egyetemből, és önálló intézményként, Testnevelési Egyetem néven működik tovább. 

 

Amennyiben erre járunk, érdemes megemlíteni a szintén a kerültben található Vásárcsarnokot, ahol egy remek kis falatozóhely is helyet kapott: ez a Fakanál Étterem. Amennyiben igazi házias ízekre vágytok, próbáljátok ki!

 

 

 

További cikkeink – kattintson a részletekért!

 

Vissza: Budapesti látnivalók, budapesti...
címkék: Budapest, Budapesti épületek
Felújítják a József Attila Színházat

Flújították a József Attila Színházat

Sok-sok év után végre befejezték a József Attila Színház felújítási munkálatait, így végre méltó körülmények közt lehet élvezni az előadásokat.  

Budapest lezárás

Pénteken lezárják a Belváros nagy részét!

A Life of Budapestnek nem asztala a politika, így semmiféle motivációnk nincs azzal kapcsolatban,hogy megírjuk, hogy miért zárják le a Belvárost pénteken. 1 millió ember életét viszont befolyásolja majd a jelenség, ez már jobban érdekel minket is.

Vajon melyik a legszebb fővárosi híd?

Hosszú hétvégék az új évben

Szuper év lesz 2018 – rengeteg hosszú hétvége áll előttünk!

Igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat, már ami a jövő évi hosszú hétvégék számát illeti. Nem győzünk majd pihenni, feltöltődni, valamelyik jó kis vidéki szállodában. Összesen 10 hosszú hétvége vár ránk, aminek már a puszta gondolattól is jobban érezzük magunkat.

A fizetős autós Bubi

Új szolgáltatás Budapesten

Hamarosan elindul a Mol-Limo, Budapest újabb közösségi személyautó-szolgáltatása. Már az első évtől kezdve egészen biztosan felforgatja a város közlekedését.

Budapesti karácsonyi vásár a legszebb

Budapesté a kontinens egyik legszebb karácsonyi vására

Egy egész kontinens versengett a legszebb karácsonyi vásár címéért, melyen a magyar főváros igencsak előkelő helyezést ért el. 

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen a legfrissebb hírekről, eseményekről!

Kategóriák:
Billy Idol koncert

Billy Idol jövőre a Budapest Parkban lép fel

A most 62 éves Billy Idol legutóbb 2010-ben a soproni VOLT Fesztiválon játszott Magyarországon, önálló koncerten utoljára 2006-ban járt Budapesten a Petőfi.    

Budapest átalakulása

Így alakul át Budapest a követekző években

A világ állandóan változik, ezt mindneki a saját bőrén tapasztalhatja. Természetesen Budapest is változik, az meg hogy milyen formában, azt most a be is mutatjuk!


További cikkek