A Duna-parti cipők története

2018. Augusztus 14. Kedd - Marcell  | Bejelentkezés  |  Regisztráció

Események Augusztus 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31                      


A Duna-parti cipők története

A legtöbb turistának fogalma sincsen arról, hogy mit keresnek cipők a Duna-parton, a legtöbben nagyon furcsán néznek, amikor meglátják a lábbeliket, nem tudják hova tenni a látványt. Mi most elmondjuk, hogy miképpen kerültek cipők a Duna-partra és miért!

Ismerd meg te is a Duna-parti cipők történetét

A Duna-parti cipők története

 

A Duna-parti cipők egy filmrendező, Can Togay és Pauner Gyula, Kossuth díjas szobrászművész keze által kerültek mostani helyükre. Az emlékmű a budapesti holokausztnak állít örök emléket. 2005. április 16-án, este 9 óra 30 perckor avatták fel, ez a nap a holokauszt emléknapja Budapesten. Nem meglepő módon több ezren emlékeznek meg ezen a napon Budapesten. 2005-ben fáklyákkal vonultak végig az Élet menetének résztvevői, egészen a Kossuth tér előtti Duna-partig, ahol felavatták a Cipők a Duna-parton névre hallgató szoborkompozíciót. A felavatáson részt vett a miniszterelnök is, és Kiss Péter, kancellárminiszter avatta fel.

 

2005. április 17-én, délután 3 órakor az egyházi képviselők is felavatták a szobor együttest, Kardos Péter, főrabbi, Szabó Géza, kanonok, a Szent István-bazilika plébánosa, Cselovszky Ferenc, a Deák téri evangélikus templom igazgató lelkésze, valamint Berkesi Gábor, lelkész vett részt a felavatáson.  

 

Az emléktáblán lévő felirat három nyelven is olvasható, magyarul, angolul és héberül: 

A II. világháborúban nyilaskeresztes fegyveresek által Dunába lőtt budapesti áldozatok emlékére. Állíttatott 2005. április 16.-án.

 

További részletek a következő oldalon! 

 

Képek forrása: budapest-foto.hu

 

További cikkeink – kattintson a részletekért!

 

Vissza: Érdekességek Budapestről
címkék: Érdekesség
A legjobb őszi programok Budapesten

Őszi programok Budapesten – bemutatjuk a legjobbakat!

Az őszi szezonban sem szeretnél otthon ülni, és izgalmas programokkal színesítenéd ezt az évszakot is? A következőkben bemutatjuk a legjobb őszi programokat Budapesten, amiket nem hagyhatsz ki idén! 

Bemutatjuk, hogy mit érdemes megnézned, ha a Városligetben jársz!

Ezeket érdemes megnézned, ha a Városligetben jársz

Budapesten számtalan csodálatos hely várja azokat, akik egy kicsit jobban megismernék a várost, magukba szívnának egy kis kultúrát, és kikapcsolódnának kis hazánk gyönyörű fővárosában.

Vajon melyik a legszebb fővárosi híd?

Ismerd meg a legjobb céges rendezvényhelyszínt Budapesten!

A legjobb céges rendezvényhelyszín Budapesten

A céges rendezvények esetében kifejezetten fontos az, hogy megtaláljuk a tökéletes helyszínt. A következőkben bemutatjuk a legjobb céges rendezvényhelyszínt a főváros szívében! 

Bikácsi nyár

Nyár Bikácson

Végre eljött az első sorban a gyerekek által várt bizonyítványosztás. Az iskola után jöhet a jól megérdemelt pihenés, házifeladatok nélkül.

Budapesti Eiffel csarnok építése

Gőzerővel építik Budapesten az Eiffel Műhelyházat

Mi magunk is jó pár alkalommal beszámoltunk az Eiffel Műhelyház építéséről, mely a budapesti kulturális élet kihagyhatatlan bástyája lesz a jövőben. 

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen a legfrissebb hírekről, eseményekről!

Kategóriák:
Tovább épül Budapest

Folytatódó budapesti építkezések

Ezekben a napokban zajlik az ország jövő évi költségvetésének tárgyalása az Országgyűlésben. A Life of Budapest alapvetően nem foglalkozik politikával, de a napvilágot látott tervekről nekünk is be kell számolni. Hogy miért? Mert bőven szó esik benne a budapesti fejlesztésekről.

Budapesti felhőkarcoló

Épülhet a főváros első újkori felhőkarcolója

Elkezdték építeni Budapest első, újkori felhőkarcolóját. Mutatjuk, hogy hol és milyen lesz!                                     


További cikkek