A Vásárcsarnok

2018. Március 21. Szerda - Benedek  | Bejelentkezés  |  Regisztráció

Események Március 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31                      


| Szerző: Kósa Krisztina

A Vásárcsarnok

Amennyiben szeretsz piacra járni (vagyis nem csak muszájból teszed), és jól esik ott elbíbelődni, nézelődni, diskurálni, akkor a Vásárcsarnokot - mely Budapest legnagyobb fedett piaca – bizonyára nagyon fogod szeretni. Nézók most meg, mit rejt az impozáns épület!

A Vásárcsarnok

A Vásárcsarnok

A tények

 

A Szabadság híd pesti hídfőjénél volt annak idején a fővámház, ahol a Dunán szállított áruk elvámolását végezték. Ez a közelség magyarázza többek közt, hogy miért itt alakult ki Pest egyik legnagyobb piactere. Az első időkben még saját vasúti rakodóvágánya is volt. A Központi Vásárcsarnok volt az egyik legnagyobb beruházás, ami Kamermayer Károly (Budapest első polgármestere) nevéhez fűződik. 

 

Az impozáns, gyönyörű épület Pecz Samu építész és műegyetemi tanár tervei alapján készült el még 1897-ben, és a magyar historizmus egyik legszebb alkotása. A bejárati kőkapuk neogótikus stílusúak, a tetőt a világhírű Zsolnay-gyár színes épületkerámiái borítják. Az épület alapterülete megközelítőleg 10.000 m2; 1977-ben műemlékké nyilvánították, mivel azonban az idő vasfoga erősen megkoptatta, 1994-re szépen felújították. Öt évvel később elnyerte az építészeti szakma legkiemelkedőbb nemzetközi elismerését, a FIABCI Prix d’Excellence díját, majd 2013-ban a CNN Travel Európa legjobb piacának kiáltotta ki.

 

 

Most, hogy elérkeztünk a piac jelenéhez, jól tesszük, ha jobban körül nézünk, ha már ott vagyunk, hiszen sok olyan része van, mely egy piachoz nem feltétlenül kapcsolódik szervesen – ide most mégis: a Fakanál Étterem az, melyet nem érdemes kihagyni, ha már felmerészkedtünk a galériára. 

 

 

További cikkeink – kattintson a részletekért!

 

Vissza: Budapesti látnivalók, budapesti...
címkék: Budapesti épületek, Érdekesség
Élhető-e Budapest?

Budapest élhetősége 2018

Élhető város-e Budapest? Sokan, sok féle választ mondanak rá, de szerencsére ennél van objektívabb válasz is. Egy nemzetközi cég idén is kiadta a listát. Mutatjuk, hogy Budapest hol szerepel!

Budapesti Világkupa

Világkupa Budapesten

Rangos világversenyt rendez Budapest. Olimpiai sikersportágunk, a vívás lesz a főszereplő a következő napokban, mely a főpróbája lesz a jövő évi hazai világbajnokságnak.

Vajon melyik a legszebb fővárosi híd?

Ez lesz a Városmajori Szabadtéri Színpad programja

Íme a Városmajori Szabadtéri Színpad programja

Egész nyáron át tartó izgalmas programsorozattal vár mindenkit a Városmajori Szabadtéri Színpad. Lesz itt minden, mi szem s szájnak ingere: koncert, ősbemutató és még sok érdekesség!

Gyerekfilm fesztivál Budapesten

Nemzetközi gyerekfilm fesztivált Magyarországon

Először rendeznek gyerekfilm fesztivált Magyarországon. Április 6-8 között tart a rendezvény, melynek helyszíne az Akvárium Klub lesz. További részletek a cikkben!

Budapest turizmus világnap

Rangos rendezvény Budapesten

Nyugodtan mondhatjuk, hogy Budapest lesz a központja a turizmus világának szeptemberben. Ránk fognak figyelni, amit egy közelmúltbeli díjjal vívtunk ki.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen a legfrissebb hírekről, eseményekről!

Kategóriák:
Budapesti fejlesztések

Ezek voltak a legnagyobb fejlesztések Budapesten az elmúlt években

Budapest az elmúlt években a giga beruházások hazája volt. Elképesztő ütemben épült itt minden. Mi most sorra vesszük és megmutatjuk, hogy mi is történt pontosan az "elmúlt 4 évben".

Budapesten lezárják az utakat

Lezárások Budapesten a 4 napos hétvégén

4 napos hétvége jön, mely komoly fennakadásokat fog okozni Budapesten. Ünnepségek, rendezvények, és egyéb programok miatt hatalmas lesz a káosz a városban. Mutatjuk, hogy melyik nap mi várható!


További cikkek