A Vásárcsarnok

2017. December 15. Péntek - Valér  | Bejelentkezés  |  Regisztráció

Események December 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31                      


| Szerző: Kósa Krisztina

A Vásárcsarnok

Amennyiben szeretsz piacra járni (vagyis nem csak muszájból teszed), és jól esik ott elbíbelődni, nézelődni, diskurálni, akkor a Vásárcsarnokot - mely Budapest legnagyobb fedett piaca – bizonyára nagyon fogod szeretni. Nézók most meg, mit rejt az impozáns épület!

A Vásárcsarnok

A Vásárcsarnok

A tények

 

A Szabadság híd pesti hídfőjénél volt annak idején a fővámház, ahol a Dunán szállított áruk elvámolását végezték. Ez a közelség magyarázza többek közt, hogy miért itt alakult ki Pest egyik legnagyobb piactere. Az első időkben még saját vasúti rakodóvágánya is volt. A Központi Vásárcsarnok volt az egyik legnagyobb beruházás, ami Kamermayer Károly (Budapest első polgármestere) nevéhez fűződik. 

 

Az impozáns, gyönyörű épület Pecz Samu építész és műegyetemi tanár tervei alapján készült el még 1897-ben, és a magyar historizmus egyik legszebb alkotása. A bejárati kőkapuk neogótikus stílusúak, a tetőt a világhírű Zsolnay-gyár színes épületkerámiái borítják. Az épület alapterülete megközelítőleg 10.000 m2; 1977-ben műemlékké nyilvánították, mivel azonban az idő vasfoga erősen megkoptatta, 1994-re szépen felújították. Öt évvel később elnyerte az építészeti szakma legkiemelkedőbb nemzetközi elismerését, a FIABCI Prix d’Excellence díját, majd 2013-ban a CNN Travel Európa legjobb piacának kiáltotta ki.

 

 

Most, hogy elérkeztünk a piac jelenéhez, jól tesszük, ha jobban körül nézünk, ha már ott vagyunk, hiszen sok olyan része van, mely egy piachoz nem feltétlenül kapcsolódik szervesen – ide most mégis: a Fakanál Étterem az, melyet nem érdemes kihagyni, ha már felmerészkedtünk a galériára. 

 

 

További cikkeink – kattintson a részletekért!

 

Vissza: Budapesti látnivalók, budapesti...
címkék: Budapesti épületek, Érdekesség
Felújítják a József Attila Színházat

Flújították a József Attila Színházat

Sok-sok év után végre befejezték a József Attila Színház felújítási munkálatait, így végre méltó körülmények közt lehet élvezni az előadásokat.  

Budapest lezárás

Pénteken lezárják a Belváros nagy részét!

A Life of Budapestnek nem asztala a politika, így semmiféle motivációnk nincs azzal kapcsolatban,hogy megírjuk, hogy miért zárják le a Belvárost pénteken. 1 millió ember életét viszont befolyásolja majd a jelenség, ez már jobban érdekel minket is.

Vajon melyik a legszebb fővárosi híd?

Hosszú hétvégék az új évben

Szuper év lesz 2018 – rengeteg hosszú hétvége áll előttünk!

Igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat, már ami a jövő évi hosszú hétvégék számát illeti. Nem győzünk majd pihenni, feltöltődni, valamelyik jó kis vidéki szállodában. Összesen 10 hosszú hétvége vár ránk, aminek már a puszta gondolattól is jobban érezzük magunkat.

A fizetős autós Bubi

Új szolgáltatás Budapesten

Hamarosan elindul a Mol-Limo, Budapest újabb közösségi személyautó-szolgáltatása. Már az első évtől kezdve egészen biztosan felforgatja a város közlekedését.

Budapesti karácsonyi vásár a legszebb

Budapesté a kontinens egyik legszebb karácsonyi vására

Egy egész kontinens versengett a legszebb karácsonyi vásár címéért, melyen a magyar főváros igencsak előkelő helyezést ért el. 

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen a legfrissebb hírekről, eseményekről!

Kategóriák:
Billy Idol koncert

Billy Idol jövőre a Budapest Parkban lép fel

A most 62 éves Billy Idol legutóbb 2010-ben a soproni VOLT Fesztiválon játszott Magyarországon, önálló koncerten utoljára 2006-ban járt Budapesten a Petőfi.    

Budapest átalakulása

Így alakul át Budapest a követekző években

A világ állandóan változik, ezt mindneki a saját bőrén tapasztalhatja. Természetesen Budapest is változik, az meg hogy milyen formában, azt most a be is mutatjuk!


További cikkek