A Vásárcsarnok

2018. Július 17. Kedd - Endre, Elek  | Bejelentkezés  |  Regisztráció

Események Július 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31                      


| Szerző: Kósa Krisztina

A Vásárcsarnok

Amennyiben szeretsz piacra járni (vagyis nem csak muszájból teszed), és jól esik ott elbíbelődni, nézelődni, diskurálni, akkor a Vásárcsarnokot - mely Budapest legnagyobb fedett piaca – bizonyára nagyon fogod szeretni. Nézók most meg, mit rejt az impozáns épület!

A Vásárcsarnok

A Vásárcsarnok

A tények

 

A Szabadság híd pesti hídfőjénél volt annak idején a fővámház, ahol a Dunán szállított áruk elvámolását végezték. Ez a közelség magyarázza többek közt, hogy miért itt alakult ki Pest egyik legnagyobb piactere. Az első időkben még saját vasúti rakodóvágánya is volt. A Központi Vásárcsarnok volt az egyik legnagyobb beruházás, ami Kamermayer Károly (Budapest első polgármestere) nevéhez fűződik. 

 

Az impozáns, gyönyörű épület Pecz Samu építész és műegyetemi tanár tervei alapján készült el még 1897-ben, és a magyar historizmus egyik legszebb alkotása. A bejárati kőkapuk neogótikus stílusúak, a tetőt a világhírű Zsolnay-gyár színes épületkerámiái borítják. Az épület alapterülete megközelítőleg 10.000 m2; 1977-ben műemlékké nyilvánították, mivel azonban az idő vasfoga erősen megkoptatta, 1994-re szépen felújították. Öt évvel később elnyerte az építészeti szakma legkiemelkedőbb nemzetközi elismerését, a FIABCI Prix d’Excellence díját, majd 2013-ban a CNN Travel Európa legjobb piacának kiáltotta ki.

 

 

Most, hogy elérkeztünk a piac jelenéhez, jól tesszük, ha jobban körül nézünk, ha már ott vagyunk, hiszen sok olyan része van, mely egy piachoz nem feltétlenül kapcsolódik szervesen – ide most mégis: a Fakanál Étterem az, melyet nem érdemes kihagyni, ha már felmerészkedtünk a galériára. 

 

 

További cikkeink – kattintson a részletekért!

 

Vissza: Budapesti látnivalók, budapesti...
címkék: Budapesti épületek, Érdekesség
Bemutatjuk, hogy mit érdemes megnézned, ha a Városligetben jársz!

Ezeket érdemes megnézned, ha a Városligetben jársz

Budapesten számtalan csodálatos hely várja azokat, akik egy kicsit jobban megismernék a várost, magukba szívnának egy kis kultúrát, és kikapcsolódnának kis hazánk gyönyörű fővárosában.

Bikácsi nyár

Nyár Bikácson

Végre eljött az első sorban a gyerekek által várt bizonyítványosztás. Az iskola után jöhet a jól megérdemelt pihenés, házifeladatok nélkül.

Vajon melyik a legszebb fővárosi híd?

Budapesti Eiffel csarnok építése

Gőzerővel építik Budapesten az Eiffel Műhelyházat

Mi magunk is jó pár alkalommal beszámoltunk az Eiffel Műhelyház építéséről, mely a budapesti kulturális élet kihagyhatatlan bástyája lesz a jövőben. 

Tovább épül Budapest

Folytatódó budapesti építkezések

Ezekben a napokban zajlik az ország jövő évi költségvetésének tárgyalása az Országgyűlésben. A Life of Budapest alapvetően nem foglalkozik politikával, de a napvilágot látott tervekről nekünk is be kell számolni. Hogy miért? Mert bőven szó esik benne a budapesti fejlesztésekről.

Budapesti felhőkarcoló

Épülhet a főváros első újkori felhőkarcolója

Elkezdték építeni Budapest első, újkori felhőkarcolóját. Mutatjuk, hogy hol és milyen lesz!                                     

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen a legfrissebb hírekről, eseményekről!

Kategóriák:
Budapesti felhőkarcoló

Épülhet a főváros első újkori felhőkarcolója

Elkezdték építeni Budapest első, újkori felhőkarcolóját. Mutatjuk, hogy hol és milyen lesz!                                     

CNN Budapestet említi

A CNN népszerűsíti a magyar fővárost

Budapest tíz kiváló filmforgatási helyszínét, köztük a Magyar Állami Operaházat, az Országházat és a Hősök terét bemutató riportot közölt a héten a CNN Travel, megjegyezve, hogy a magyar főváros egyre gyakrabban jut meghatározó szerephez a különböző filmes produkciókban.  


További cikkek