Budapest - városi legendák és ami mögöttük van - a 3 legkülönösebb legenda fővárosunkból, és leleplezésük

Life of Budapest


Szerző: Lobu

Vajon igaz?! A 3 legérdekesebb legenda Budapestről, és leleplezésük

Budapestet, a benne lévő épületeket számos legenda övezi. Ezeknek járunk most utána, és a 3 legkülönlegesebb legendát elemezzük! Vajon igaznak bizonyulnak?

3 budapesti legenda leleplezése

A New York Kávéház kulcsának története - valóban a Dunába dobta Molnár Ferenc a kulcsot? Ha igen, miért tette?

A történet eredete 1894-re vezethető vissza, amikor is Steuer Sándor a Kávéház akkori bérlője megnyitotta kapuit a ma is üzemelő Kávéháznak Budapesten, a Nagykörúton.

 

Bár a Kávéház pompájához méltóan a felsőbb rétegeket célozta meg, az üzembentartók a költészetek pártolása mellett tették le a voksot (amelynek köszönhetően egyébként a későbbi években olyan nagy művek születtek a pompás kávéház asztalainál mint a Pál utcai fiúk) – és a megnyitó ünnepségre az akkoriban virágzó irodalmárokat, költőket és írokat is meghívták.

A megnyitó ünnepségen a hangulat oly mértékben felfokozott volt, hogy a jelen lévők – élükön Molnár Ferenccel – szerették volna elérni, hogy a Kávéház kapui innentől kezdve mindig nyitva álljanak.

 

A legenda szerint Molnár fogta a kulcsot, és elvezette az ünneplő írók csapatát a Duna partjára, ahol is – biztosítandó a nyitva tartást – a dunába hajította a Kávéház kulcsát.

 

De vajon mi igaz ebből a történetből?

Az irodalomban jártas személyeknek talán feltűnhet a gyanús elem a történetben – amely okot ad némi kételyre. Ez pedig nem más, mint a dátumok ütközése… Tény ugyanis, hogy a New York Kávéház megnyitotta kapuit 1894-ben, ahogy az is, hogy a megnyitó ünnepségre az arisztokrata rétegbe tartozó neves írokat is meginvitálták.

 

Ekkoriban Molnár Ferenc azonban még csupán 16 éves volt – és bár újságírónak tanult, karrierjét még csak akkoriban kezdte – tehát több, mint valószínű, hogy nem tartozott a meghívottak csoportjába.

 

Ezen fonálon elindulva azonban továbbra is több kétely merül fel a legendával kapcsolatban – hiszen továbbra sem állíthatjuk, hogy Molnár Ferencnek semmi köze sem volt a kulcshoz. Számos források mondják ugyanis, hogy a kulcs Dunába dobása megtörtént – csupán nem a Kávéház 1894-es nyitásakor, hanem 1927-ben, amikor is nagy felújításon esett át az épület. Ekkor Molnár már 49 éves sikeres író volt!

 

Bele dobták-e tehát a Dunába a New York Kávéház kulcsát?

A válasz pedig: Igen!

Nos, egy biztos legalábbis – 2014 október 19-én biztosan. A kávéház mostani vezetősége ugyanis visszatért a művészetek pártfogolásához, és a New York Művész Páholy rendezvénysorozat keretein belül vizsgálták a legendát. Juhász Anna, a Művész Páholy házigazdája elmondása alapján azt talán már sosem tudjuk meg, hogy Molnár Ferenc dobott-e kulcsot a Dunába, a történet olyannyira megkapó, hogy érdemes feleleveníteni.

Ilyen megfontolásból az említett időpontban – amely évben a Kávéház 120. születésnapját ünnepelte –  a New York Kávéház jelenlegi vezetősége tehát valóban bedobta a Kávéház kulcsait – ha nem is mindet :) – a Dunába azzal a céllal, hogy ha éjjel-nappal nem is, de még legalább 120 évig nyitva tartson a világhírű intézmény, amelyet 2011 óta a Világ Legszebb Kávéházaként is ismerünk!

 

Ha felkeltette az érdeklődésed a Kávéház, akár már holnap ellátogathatsz a páratlan épületbe. Kattints IDE, és foglalj asztalt – ha nem szeretsz sorban állni!

 

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Érdekesség

Kövess minket

Címkék

Érdekesség Budapest Látványosság Szabadidős programok Kultúra Gasztronómia Buli Étterem Sport Budapesti étterem Budapesti épületek Fesztivál Koncert Gyerekprogram

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre a legfrissebb hírekért.