A stilizált Lánchíd-ábrázolást, Vagyóczky Károly a Pénzjegynyomda grafikai részlegének akkori vezetője, az akkor használt papír bakjegyek elismert tervezője készítette a bankkártyához

Life of Budapest


Szerző: Lobu.hu

30 éve adták ki az első magyar bankkártyát

1988-ban nemcsak Magyarország, hanem egész Közép-Kelet-Európa első bankkártyáját az MKB Bank adta ki.

bankkártya

A pénzintézet legendáriuma szerint egy személyes indok is közrejátszhatott az első magyar bankkártya kiadásában. A fáma szerint az MKB Bank akkori második embere – szenvedélyes dohányos – New York-i hivatalos útja során egy éjszaka kifogyott a cigarettából. A szálloda recepcióján próbált vásárolni magának, ám a hotelben csak bankkártyával lehetett fizetni, de az nem volt neki. Az infostart.hu azt írja: valószínűleg ez a személyes kudarc csak a végső lökést adta kártyaüzletág beindításához, hiszen a külkereskedelmi cégek akkor még szinte kizárólagos bankjaként az MKB Bank elsőként tapasztalta ügyfeleinek bankkártya iránti, egyre sürgetőbb igényét.

Kezdetben csak MKB-s devizabetéttel rendelkező cégek igényelhettek bankkártyát, az esetleges túlköltésekhez a banknál vezetett számláik szolgáltak fedezetül – írja az infostart.hu. Magányszemélyek 1989-től igényelhettek bankkártyát, de csak akkor, ha legalább kétezer dolláros MKB-s számlafedezettel rendelkeztek.

Az MKB Bank első bankkártyájának motívumát, a stilizált Lánchíd-ábrázolást, Vagyóczky Károly a Pénzjegynyomda grafikai részlegének akkori vezetője, az akkor használt papír bakjegyek elismert tervezője készítette.

Forrás: https://infostart.hu/gazdasag/2018/12/11/30-eves-az-elso-magyar-bankkartya-hihetetlen-legenda-fuzodik-hozza

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Budapest, Nagyvilág