A 17 500 vizsgált élelmiszertételből 425-öt kellett kivonni a fogalomból

Life of Budapest


Szerző: Lobu.hu

8 millió forintos bírsággal zárult a téli élelmiszerlánc-ellenőrzés

Több, mint 8 millió forint bírsággal zárult a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a megyei kormányhivatalok téli élelmiszerlánc-ellenőrzése. A vizsgálatok túlnyomó többsége nem talált szabálytalanságot.

élelmiszerbiztonság
Kép szerzője: Pexels

Az Agrárminisztérium közleménye szerint a hatóságok országszerte 471 élelmiszer-előállítónál, 2079 élelmiszer-forgalmazónál és 762 vendéglátóhelyen vizsgálódtak.

A 3312 ellenőrzésből 125 végződött bírságolással, 117 figyelmeztetéssel, 14 pedig tevékenység-korlátozással. Az éves összehasonlítás alapján visszaesett a bírsággal végződő esetek száma, de a tavalyinál majdnem kétszer több enyhe, vagyis figyelmezetéssel járó szabálytalanságot találtak. A hibák idén is hasonlóak, leggyakrabban higiéniai kifogások, minőségi és összetétellel kapcsolatos szabálytalanságok, nyomon követési problémák kerültek napvilágra. Olykor a dolgozók képzettségével, egészségügyi alkalmasságával összefüggő hiányosságok is előkerültek.

A 17 500 vizsgált élelmiszertételből 425-öt kellett kivonni a fogalomból, leggyakrabban karácsonyi vásárokon és piacokon kínált szaloncukrokat, édességeket. Borok, pezsgők és virslik esetében viszont nem volt szükség ilyen intézkedésre, és a főváros karácsonyi vásárain is kedvező eredményekkel zárultak az ellenőrzések.

A Nébih laboratóriumai 80 mintát ellenőriztek. Az érzékszervi vizsgálat két esetben talált fogyasztásra alkalmatlan diót, az alkaloidokat kimutató laboratóriumi vizsgálat pedig ugyancsak két esetben mutatott ki étkezési mákban határértéket meghaladó morfintartalmat.

Forrás: http://www.ma.hu/uzlet/324731/Sokmillios_birsaggal_zarult_a_teli_elelmiszerlancellenorzes?place=srss

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Budapest, Egészség, Rövid hírek