A fehérjefogyasztást versenysportolók és profi testépítők esetében szükséges jelentősen emelni

Life of Budapest


Szerző: Lobu.hu

A fehérjeszeleteket tesztelték

Összesen 14 kereskedelmi forgalomban kapható fehérjeszeletet teszteltek termékcímke alapján. Az értékelés során pontozták a fehérje-, cukor- és sótartalmat, valamint azt, hogy tartalmaz-e a termék pálmaolajat, illetve növényi fehérjét.

fehérje szelet

A tesztelt termékeknek, a nevükkel összhangban magas a fehérjetartalma - a Tudatos Vásárlók Egyesülete olyat is talált, amelyiknél egy szelet önmagában fedezi egy felnőtt egész napi fehérjeszükségletét, de legrosszabb esetben is az Irányadó Napi Beviteli Érték (INBÉ) 20-25 százalékát – írja a Pénzcentrum.hu. Emellett több terméknek magas a cukor- és sótartalma is: a cukor akár a napi referenciaérték harmadát, míg a sótartalmuk az INBÉ 8-15 százalékot is elérheti.

Habár az árakat nem vették figyelembe a pontozás során, mindenképp érdemes megemlíteni, hogy nem olcsó termékekről van szó. Egy-egy fehérjeszelet ára 600 és 1600 forint között mozog, ez kilós egységárban 6140-15530 forintot jelent, ami igen borsosnak tekinthető a lehetséges fehérjeforrások között. Ennyi pénzért már prémium hús-és haltermékek közül is választhatunk, a minőségi tej- vagy növényi alapú fehérjeforrásokhoz pedig ennél lényegesen olcsóbban is hozzájuthatunk.

A termékteszt eredménye itt tekinthető meg:

https://tesztek.tudatosvasarlo.hu/protein_szelet_teszt

A Tudatos Vásárlók Egyesülete a tesztet a fogyókúrázók és szabadidő sportolók fehérjeszükségletét alapul véve állította össze. A hazai lakosság az ajánlott 0,8 g/testtömeg-kilogramm/nap helyett valamennyivel több fehérjét, 1,1 g/testtömeg-kilogramm/nap mennyiséget fogyaszt, ezért a fehérjefogyasztást versenysportolók és profi testépítők esetében szükséges jelentősen emelni. A szabadidős sportolóknak, fogyókúrázóknak nincs szükség drasztikus emelésre, kiegyensúlyozott táplálkozással fedezhető a kívánt mennyiség.

Az indokolatlanul magas fehérjefogyasztásnak egészségügyi következményei is lehetnek (veseelégtelenség, magas koleszterinszint, keringési zavarok), továbbá az állati fehérjefogyasztás magas aránya környezeti fenntarthatóság szempontjából is komoly kérdéseket vet fel.

Forrás: https://www.penzcentrum.hu/vasarlas/itt-a-teszteredmeny-foloslegesen-tomjuk-magunkba-a-meregdraga-szeleteket.1074531.html

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Budapest, Egészség, Rövid hírek