Az Etna Európa egyik legaktívabb vulkánja, már időszámításunk előtt hatezer évvel is aktív volt. Most is az, ráadásul a vulkanikus aktivitása 2013 szeptembere óta fokozódik.

Life of Budapest


Szerző: Lobu.hu

A Földközi-tengerbe omolhat az Etna

Mivel a gravitáció folyamatosan a tenger felé húzza a szicíliai Etnát, fennáll a lehetősége, hogy a ma is aktív vulkán egy nap a tengerbe dől. Egy ilyen összeomlásnak katasztrofális következményei lennének. Bár nincs jele annak, hogy erre a közeljövőben megtörténne, az új kutatások szerint az Etna délkeleti nyúlványa a felszínen és a tenger alatt mozog - lassan, de folyamatosan. És ezek a mozgások arra utalnak, hogy a hegyoldal összeomlásának valószínűsége magasabb, mint korábban hitték.

Földközi-tengerbe omolhat az Etna

Az Etna Európa egyik legaktívabb vulkánja, már időszámításunk előtt hatezer évvel is aktív volt. Most is az, ráadásul a vulkanikus aktivitása 2013 szeptembere óta fokozódik. A hegy mozgását műholdas mérések és GPS-adatok alapján is felülvizsgálták. A vizsgálatok szerint az Etna valószínűleg nem a vulkanikus aktivitás miatt mozdult el, hanem a gravitáció miatt, ami a felszín alatt és felett is magához húzza a hegyoldalt.

Az Etnát még csak néhány évtizede figyelik szeizmikus eszközökkel, ami egy félmillió éve keletkezett tűzhányó esetében semmi. További megfigyelések kellenek ahhoz, hogy megállapítsák az elmozdulás mértékét, és ebből következtethessenek az összeomlásra.

Forrás: https://www.bumm.sk/turmix/2018/10/11/a-foldkozi-tengerbe-omolhat-az-etna

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Nagyvilág, Utazás

Kövess minket

Címkék

Érdekesség Budapest Látványosság Szabadidős programok Kultúra Gasztronómia Buli Étterem Sport Budapesti étterem Budapesti épületek Fesztivál Koncert Gyerekprogram

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre a legfrissebb hírekért.