A Hősök tere érdekességei

Life of Budapest


Szerző: Kósa Krisztina

Tudj meg te is mindent a Hősök teréről!

Hősök tere. A hely, amiről mindenkinek egy dolog jut eszébe: a budapesti Városligetben található. Az egyik leglátogatottabb és kétségtelenül a legtágasabb tér története a 18. és 19. század fordulóján kezdődött, manapság pedig előszeretettel fotózzák, és nevezik ki oly’ sok rendezvény helyszínéül. 
 

Hősök tere

Tudj meg te is mindent a Hősök teréről!

Hősök tere – a múlt

 

Mivel minden ilyen és ehhez hasonló helynek általában komoly múltja van, a városligeti Hősök terével sincs ez másként. A helyén 1894-ben még egy Gloriette nevű kút állt, melyet a híres magyar építész, Ybl Miklós tervezett. A kutat még 1868-ban kezdték el fúrni, de csak tíz év múlva bukkantak rá a hévízre – kb. egy kilométerrel a föld alatt. 

 

1895-ben úgy döntöttek, hogy inkább Milleniumi emlékmű épüljön a kút a helyén. A tervek kidolgozásával Zala György szobrászt és Schickedanz Albert építészt bízták meg. Az építmény 1896-ban készült el, a két oszlopcsarnok az eredetileg tizennégy királlyal viszont csak később került jelenlegi helyére. Gabriel arkangyal szobrát 1912 májusában obeliszkké alakították át. 

 

 

 
Gabriel arkangyal


 
Gabriel egyértelműen a Hősök terének domináns karaktere, de világszerte nagy tisztelet övezi: a keresztény hagyományokban főangyalnak számít, ő az Úr előtt álló hét főangyal egyike, de az igazság angyalaként és az Édenkert őrzőjeként is őt tartják számon. Nem véletlen az sem, hogy annyi dalban, zeneszámban is megjelenik manapság. 


 

Amennyiben épp erre jársz, mindenképpen ajánlatos pihenni egy keveset, mielőtt a főváros többi nevezetességégt is meglátogatod, erre pedig a legalkalmasabb a közelben található Városliget Café, amely egész évben nagyszerű kínálattal várja a betérőket. Online itt lehet oda a legkönnyebben asztalt fogalni.

 

 

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Budapest, Budapesti épületek, Építészet, Érdekesség, Kultúra, Látványosság, Retró Budapest