Lánchíd - a legszebb budapesti híd története

Life of Budapest


Szerző: Kósa Krisztina

Hogy mi köze a Lánchídnak Széchenyihez, Haynauhoz és egy elmegyógyintézethez? Most kiderül!

Már az építését megelőzően akadtak igen komoly bonyodalmak, mivel többen is ellenezték Budapest első hídjának felhúzását. Majd minden megoldódott, és elkezdődhetett a főváros legszebb hídjának építése. 

Lánchíd

Hogy mi köze a Lánchídnak Széchenyihez, Haynauhoz és egy elmegyógyintézethez? Most kiderül!

A Lánchíd múltja

 

1821-ben is voltak már olyan jegesedések, jégzalások a Dunán, amilyenekre a mai harmincas korosztály még emlékezhet. Nos, Széchenyi Istvánban is egy ilyen kellemetlen, kényelmetlen átjutás során merült fel az a gondolat, hogy nem ártana egy állandó átkelőt (hidat) építeni az addig használatos ideiglenesek helyett. Sokat kellett aztán még várni, mire az ötletből valóság lett: csak 15 évvel később mondta ki az országgyűlés az első magyarországi Duna-híd építését.

 

A projektnek azonban bőven akadtak ellenzői is, ugyanis a magyar mérnökök nem rendelkeztek ilyen kaliberű hidak építését illetően elegendő tapasztalattal, illetve az ellenzők az alapok kimosódásától vagy a híd esetleges összeomlásától tartottak.

 

 

Testületet alakítottak az ügyek intézésére, melynek elnöke Széchenyi lett. Több befektetővel is tárgyalt, akik közül végül Sina Györggyel tudott megegyezni (az illető egy bécsi bankár volt). Pestre hívta a Temze folyó fölötti lánchidat tervező William Tierney Clarkot. Széchenyi 1832. február 10-én megalapította a Hídegyletet, hogy minden problémamentesen történhessen az építkezés körül. Az egyesület tagjainak legnagyobb része a legtöbb adót fizető polgárok közül került ki. 

 

 

Fotó: Fortepan

 

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Budapest, Budapesti épületek, Építészet, Érdekesség, Kultúra, Látványosság, Retró Budapest