Nem csak átmelegítenek minket, de a meghűléses panaszokat is mérséklik a gyógyteák

Life of Budapest


Szerző: Lobu.hu

A leghatékonyabb teák meghűlés esetén

Ha meghűltünk vagy elkaptunk valami nyavalyát, állapotuk súlyosságától függően érdemes teákkal kúrálnunk magunkat. Persze ha valóban nagyon vacakul érezzük magunkat és nem csak tűrhető kellemetlenségről van szó, nem árt, ha lát minket egy orvos. A teák azonban az orvosság mellé is jól jöhetnek, ha nem vagyunk biztosak választásunkban, szintén kérdezzük az orvost.

Hazánk bővelkedik a jobbnál jobb gyógynövényekben. A wellnescafe.hu azt írja: teaként fogyasztva nem csak átmelegítenek minket, de a meghűléses panaszokat is mérséklik.

gyógytea
Kép szerzője: Hasan Albari from Pexels

CSIPKEBOGYÓ

A csipkebogyó az egyik legfontosabb C-vitamin forrásunk télen, hiszen tízszer annyi van benne, mint például a citromban. Emellett található még benne A-, B-, K- és P-, magjában pedig E-vitamin is. Vitamintartalmának megőrzése érdekében érdemes hidegen áztatni, és úgy meginni, hogy értékes alkotóanyagai ne illanjanak el. Immunerősítő hatása mellett az étvágyat is növeli, ami a betegségek alatt igen hasznosnak bizonyulhat.

Ráadásul hazánk bővelkedik csipkebogyó bokrokban, külterületeken, utak mentén szinte azonnal rábukkanhatunk. Akkor ehető a gyümölcs, ha már megcsípte a dér, vagyis amikor már puha. Sokan emlékezhetnek még gyerekkorukból arra, ahogy lecsípték a bogyó csücskét és kimajszolták a savanykás puha gyümölcshúst a héjból.

FEKETE BODZA

A fekete bodza gyümölcséből készült befőtt vagy lekvár kiváló tüdőtisztító. Ha teát készítünk belőle, az gőzölögtetésre is használható, ami a fülfájást és a rekedtséget is enyhíti. Ha virágját gyógyteaként fogyasztjuk, annak izzasztó, vizelethajtó hatása van, ami segíti a méreganyagok kiürülését, egyúttal a szervezet gyorsabb gyógyulását.

MEZEI KAKUKKFŰ

Ha köhögés kínoz, vagy torok-, esetleg mandulagyulladás vert le a lábadról, akkor érdemes vad kakukkfűből teát főznöd. Kiváló immunerősítő, emellett oldja a menstruációs görcsöket, és gátolja, késlelteti a sejtek öregedését.

CSALÁN

A csalánból főzhető tea vértisztító, vérképző, vizelethajtó hatású, megakadályozza a vese- és hólyaghomok képződését, illetve el is hajtja a már meglévőt. Máj-, epe- és gyomorbántalmakra is érdemes rendszeresen csalánteát inni, ahogyan fáradékonyságra és hajhullásra is. A reumatikus és ízületi fájdalmak mellett a légzőszervek hurutos megbetegedéseit is enyhíthetjük, gyógyíthatjuk csalánteával.

Forrás: https://wellnesscafe.hu/wellness/2018-12/a-legjobb-gyogynovenyek-meghules-eseten/

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Budapest, Egészség, Rövid hírek