A New York Palota sikerei

Life of Budapest


Szerző: Lobu

A New York Palota múltjának a sikerei

A New York Palota az elegancia, a polgári életstílus és a kultúra együttesének védjegye.  Az épület kívülről és belülről is impozáns, a benne helyet kapó fine dining Salon Étterem és a legendás New York Kávéház pedig a nemzetközi és hazai turisztikai, gasztronómiai élet színterén is megérdemelten képviselteti magát. Elismeréseinek száma a kulturális élet és a magyar gasztronómiai fejlődés bölcsője. Az értékek minden körülmények között értékek maradnak – amelyeket rendszeresen el is ismernek. Idehaza és külföldön egyaránt. 

Hagyomány és minőség-Ez a New York Palota

 

A hallhatatlanság e falak között rejtőzik

 

Az egykori biztosítótársasági székház ma már luxusszálloda, földszintjén régi-új fényében ragyog a New York Kávéház. 1894. október 23-án nyitott meg és az elegáns úri közönség számára szánták az eklektikus stílusban épült palota földszinti kávéházát. 1913-ig tartott virágkora, addig írók, költők, zsurnaliszták “lopták” itt a napot. Krúdy Gyula, Molnár Ferenc, Móricz Zsigmond, Kosztolányi Dezső törzsvendég volt a New York Kávéházban. Karinthy csak “Nyehó”-nak nevezte a kávéházat. A kávéházban ülésezett a Nyugat és a Pesti napló szerkesztősége.

 

 

Misztikumán semmit sem csorbított, hogy a II. világháborúban megsérült az épület, aztán sportszerüzlet, utazási iroda és étterem működött benne. A létesítmény az 1990-es évek elején hosszú időre bezárt, majd 2000-ben kezdte el az új tulajdonos, a rekonstrukciót.

 

Az épület főképp olasz reneszánsz és eklektikus stílusú, valamint a belső terek kialakításában a modern kortárs belsőépítészet is teret kapott. Az Olaszországból származó márványok, textíliák, berendezések még fenségesebbé varázsolták az épület légkörét.

 

Semmi sem marad válasz nélkül

 

A beruházás visszahozta a New York Palota régi pompáját, nem is akárhogyan: az épület 2007-ben elnyerte a "Budapest Építészeti Nívódíja 2007" címet, majd megkapta az Europa Nostra díjat is. 2011 végén a U City Guides szavazásán a New York Café elnyerte a Világ Legszebb Kávéháza címet, amely elvehetetlen elismerés, hiszen a szavazást egyszer tartották meg és az összes történelmi kávéház részt vett a megmérettetésen

 

1930-as évek és napjaink

 

 

2014-ben a New York Kávéház alapító tagja lett a Történelmi Kávéházak Szövetségének. Ez Görögországban alakult meg és a 100 esztendősnél idősebb kávéházakat fogja össze, hogy serkentse a házhoz fűződő kulturális életet. A világ legszebb kávéháza márpedig következetesen ápolja a kávéház kulturális értékeit. Ennek ékes példája, hogy 2013 márciusában elindult a New York Művész Páholy, amely pár hónap alatt Budapest egyik legnépszerűbb kulturális rendezvénysorozata lett. Azóta az esemény – a nyári pihenő időszak kivételével - minden hónapban érdeklődők százait vonzza a patinás épület falai közé.

 

Az esszenciális magyar gasztronómia

 

A New York Kávéház nem volt hajlandó azonosulni azzal a szokással, hogy sokadosztályú, de drága konyhai készítményekkel csapja be a betérő vendégeket. Ez méltatlan lett volna mindenhez, amit a Világ Legszebb Kávéháza képvisel.

 

Wolf András séf személyében az egyik legelismertebb és legkiválóbb konyhai vezetőre és mesterszakácsra leltek. A New York Kávéház üzemeltetőivel együtt megalkották az „esszenciális magyar gasztronómia fogalmát”, amely meghozta a várt eredményt és elismerést mind a Salon Étterem, mind a New York Kávéház részére.

 

 

Az esszenciális magyar gasztronómia új fogalomként jelent meg a kulináris élvezetek palettáján, ám a puszta élvezeten túlmutat. Nem csak egy jó étel elfogyasztását jelenti, minden mást is magába foglal, ami új és tradicionális egyben. Wolf András - csapatával együtt - az ételek totális átalakítása ellenére kitart a hagyományos ízek megtartása mellett. Ezt az étterem-minősítők is elismerték, díjak sokaságát hozta a kreativitás, az elhivatottság, a tudás és a lelkesedés.

 

2010.

 

Étlapverseny a New York Kávéház győzelmével

 

2012.

 

július 17. A Népszabadság 50 legjobb magyar étterem című kiadványa szerint a Salon Étterem Magyarország 4. legjobb étterme!

 

2013.

 

A New York Palota Budapest, a New York Kávézó és a Salon Étterem Budapest és Magyarország legjobbjai

 

A Salon Éttermet 16 ponttal jutalmazta a Gault & Millau (=2 szakácssapka)

 

március Wolf András lett az év séfje a Best Of Budapest díjátadón

 

2014.

 

A New York Kávézó a Budapest Brand díj nyertese a Budapest General Assembly alapján

 

Az Év Legprogresszívebb Konyhája díj nyertese a Salon Étterem

 

A Salon Étterem a SIRHA Budapest Desszert Versenyén 1. helyezést nyert el

 

2014.07.23

 

Budapest Márka címet kapott a New York Kávéház

 

2015.

 

2015 május Dining Guide étteremkalauza a 10 legjobb étterem közé sorolta a Salont

Nagy Anna, a Salon Étterem cukrásza az év desszertjéért vívott versenyen első helyezést ért el

Szűcs Zoltán kollégánk a Czifray szakács versenyen döntős volt

Szűcs Zoltán kollégánk a Hagyomány és Evolució elnevezésű versenyen döntős volt

 

2016.

 

március Dinig Guide 5. helyzett lett a Salon Étterem

május 9. Nagy Anna, a Salon Étterem cukrásza ismét csodás eredményekkel gazdagodott a mai napon az év desszertjéért vívott versenyen, második helyezést ért el

december 7. Magyar Konyha Top 10 – első helyezett a Salon Étterem

 

2017.

 

január 31. Wolf András az Év Konyhafőnöke díj birtokosaként, olyan csapatot kovácsolt egybe, amelynek munkáját már két Gault Millau szakácssapkával jutalmazta a neves éttermi kalauz.

február 28.  Volkswagen Dining Guide díjátadó, ahol az év étterme verseny előkelő 7. helyezését érte el a Salon Restaurant Wolf András vezetésével!

 

 

Évente visszatérő elismeréseink között szerepel a Michelin Turist Guide ajánlása, amely előszeretettel hívja fel a figyelmet a Salon Étteremre és a New York Cafe-ra is.

 

Külön büszkeségünk, hogy a Salon Étterem eddig minden évben elnyerte a Best of Budapest év étterme díjat, mint ahogy a New York Kávéház szintén minden esztendőben megszerezte a Best of Budapest Kávéháza elismerést. Ismerje meg Ön is jobban ennek a csodálatos épületnek és a fantasztikus Salon Étteremnek a történetét innen!

 

 

 

 

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Építészet, Érdekesség, Étel, Étterem, Éttermek, Gasztronómia