
A hallhatatlanság e falak között rejtőzik
Az egykori biztosítótársasági székház ma már luxusszálloda, földszintjén régi-új fényében ragyog a New York Kávéház. 1894. október 23-án nyitott meg és az elegáns úri közönség számára szánták az eklektikus stílusban épült palota földszinti kávéházát. 1913-ig tartott virágkora, addig írók, költők, zsurnaliszták “lopták” itt a napot. Krúdy Gyula, Molnár Ferenc, Móricz Zsigmond, Kosztolányi Dezső törzsvendég volt a New York Kávéházban. Karinthy csak “Nyehó”-nak nevezte a kávéházat. A kávéházban ülésezett a Nyugat és a Pesti napló szerkesztősége.
Misztikumán semmit sem csorbított, hogy a II. világháborúban megsérült az épület, aztán sportszerüzlet, utazási iroda és étterem működött benne. A létesítmény az 1990-es évek elején hosszú időre bezárt, majd 2000-ben kezdte el az új tulajdonos, a rekonstrukciót.
Az épület főképp olasz reneszánsz és eklektikus stílusú, valamint a belső terek kialakításában a modern kortárs belsőépítészet is teret kapott. Az Olaszországból származó márványok, textíliák, berendezések még fenségesebbé varázsolták az épület légkörét.
Semmi sem marad válasz nélkül
A beruházás visszahozta a New York Palota régi pompáját, nem is akárhogyan: az épület 2007-ben elnyerte a "Budapest Építészeti Nívódíja 2007" címet, majd megkapta az Europa Nostra díjat is. 2011 végén a U City Guides szavazásán a New York Café elnyerte a Világ Legszebb Kávéháza címet, amely elvehetetlen elismerés, hiszen a szavazást egyszer tartották meg és az összes történelmi kávéház részt vett a megmérettetésen
1930-as évek és napjaink
2014-ben a New York Kávéház alapító tagja lett a Történelmi Kávéházak Szövetségének. Ez Görögországban alakult meg és a 100 esztendősnél idősebb kávéházakat fogja össze, hogy serkentse a házhoz fűződő kulturális életet. A világ legszebb kávéháza márpedig következetesen ápolja a kávéház kulturális értékeit. Ennek ékes példája, hogy 2013 márciusában elindult a New York Művész Páholy, amely pár hónap alatt Budapest egyik legnépszerűbb kulturális rendezvénysorozata lett. Azóta az esemény – a nyári pihenő időszak kivételével - minden hónapban érdeklődők százait vonzza a patinás épület falai közé.
Az esszenciális magyar gasztronómia
A New York Kávéház nem volt hajlandó azonosulni azzal a szokással, hogy sokadosztályú, de drága konyhai készítményekkel csapja be a betérő vendégeket. Ez méltatlan lett volna mindenhez, amit a Világ Legszebb Kávéháza képvisel.
Wolf András séf személyében az egyik legelismertebb és legkiválóbb konyhai vezetőre és mesterszakácsra leltek. A New York Kávéház üzemeltetőivel együtt megalkották az „esszenciális magyar gasztronómia fogalmát”, amely meghozta a várt eredményt és elismerést mind a Salon Étterem, mind a New York Kávéház részére.
Az esszenciális magyar gasztronómia új fogalomként jelent meg a kulináris élvezetek palettáján, ám a puszta élvezeten túlmutat. Nem csak egy jó étel elfogyasztását jelenti, minden mást is magába foglal, ami új és tradicionális egyben. Wolf András - csapatával együtt - az ételek totális átalakítása ellenére kitart a hagyományos ízek megtartása mellett. Ezt az étterem-minősítők is elismerték, díjak sokaságát hozta a kreativitás, az elhivatottság, a tudás és a lelkesedés.
2010.
Étlapverseny a New York Kávéház győzelmével
2012.
július 17. A Népszabadság 50 legjobb magyar étterem című kiadványa szerint a Salon Étterem Magyarország 4. legjobb étterme!
2013.
A New York Palota Budapest, a New York Kávézó és a Salon Étterem Budapest és Magyarország legjobbjai
A Salon Éttermet 16 ponttal jutalmazta a Gault & Millau (=2 szakácssapka)
március Wolf András lett az év séfje a Best Of Budapest díjátadón
2014.
A New York Kávézó a Budapest Brand díj nyertese a Budapest General Assembly alapján
Az Év Legprogresszívebb Konyhája díj nyertese a Salon Étterem
A Salon Étterem a SIRHA Budapest Desszert Versenyén 1. helyezést nyert el
2014.07.23
Budapest Márka címet kapott a New York Kávéház
2015.
2015 május Dining Guide étteremkalauza a 10 legjobb étterem közé sorolta a Salont
Nagy Anna, a Salon Étterem cukrásza az év desszertjéért vívott versenyen első helyezést ért el
Szűcs Zoltán kollégánk a Czifray szakács versenyen döntős volt
Szűcs Zoltán kollégánk a Hagyomány és Evolució elnevezésű versenyen döntős volt
2016.
március Dinig Guide 5. helyzett lett a Salon Étterem
május 9. Nagy Anna, a Salon Étterem cukrásza ismét csodás eredményekkel gazdagodott a mai napon az év desszertjéért vívott versenyen, második helyezést ért el
december 7. Magyar Konyha Top 10 – első helyezett a Salon Étterem
2017.
január 31. Wolf András az Év Konyhafőnöke díj birtokosaként, olyan csapatot kovácsolt egybe, amelynek munkáját már két Gault Millau szakácssapkával jutalmazta a neves éttermi kalauz.
február 28. Volkswagen Dining Guide díjátadó, ahol az év étterme verseny előkelő 7. helyezését érte el a Salon Restaurant Wolf András vezetésével!
Évente visszatérő elismeréseink között szerepel a Michelin Turist Guide ajánlása, amely előszeretettel hívja fel a figyelmet a Salon Étteremre és a New York Cafe-ra is.
Külön büszkeségünk, hogy a Salon Étterem eddig minden évben elnyerte a Best of Budapest év étterme díjat, mint ahogy a New York Kávéház szintén minden esztendőben megszerezte a Best of Budapest Kávéháza elismerést. Ismerje meg Ön is jobban ennek a csodálatos épületnek és a fantasztikus Salon Étteremnek a történetét innen!
KAPCSOLÓDÓ
További cikkeink – kattintson a részletekért!
- Jót enni, jót inni, jól lenni
- Hasznos tanácsok a tökéletes osztálytalálkozó megszervezéséhez
- Téli feltöltődés a szabadban!
- Mitől jó egy céges rendezvény?
- 5 + 1 főzési és bevásárlási tipp a #maradjotthon idejére
- Egy év múlva kezdődhet el a Lánchíd és a Váralagút felújítása
- Gigapláza nyílik Budán
- Szinte csak a Balaton környékére korlátozódik a Torkos Csütörtök
- A legjobb lánybúcsú helyszín Budapesten
- Tavaszi városnézés Budapesten
- Ezeket érdemes megnézned, ha a Városligetben jársz
- Nyári programok Budapesten, amiket nem hagyhatsz ki
- Gyorsabb lehet a Lánchíd felújítása
- Végre itt a koriszezon! Megnyitotta kapuit a Műjégpálya
- Márton-napi népszokások - közeledik november 11-e!
- Rosalia fesztivál lesz a Városligetben
- Magas kultúra és kiváló gasztronómia egy helyen
- Magyar burgerező került a világ legjobbjai közé
- Megvan az év fagylaltja
- Noszvaj és környéke a Bükk ölelésében
- A legjobb teraszos helyek Budapesten, ahol isteni frissítők mellett élvezheted a nyarat
- Az esküvő margójára
- Betiltották a kutyahúst Hanoiban
- Gombaszezon – veszélyekkel tűzdelt gyűjtögetés
- Ringató ritmus
- Bizalom az alap?
- Aranynap-díj 2019 - a rendezvényes szakma legjobbjai
- Pici őszi hétköznapok
- A jóga útján
- Fővárosi Állatkert - régi fotókon
- Ybl Miklós, aki annyit tett Budapestért
- AZ ÉV HOTELE címért versenyben a Duna Relax!
- Ló a mitológiában
- A Magyar Tudományos Akadémia
- Tavaszi böjt
- A korlátlan ételfogyasztás néha mégsem annyira korlátlan
- Becsapás a gyümölcsjoghurt – több cukor van benne, mint a kólában
- Földalatti alagút kötheti össze a Déli és a Nyugati pályaudvart
- Gyorsvasút kötheti össze a V4-eket
- Az V. kerület leglátványosabb épületei
- Víz, tiszta víz
- Tudj meg te is mindent a Hősök teréről!