Nemzetközi kutatásokból is tudni, hogy a nők tendenciaszerűen kezdenek annyit inni, mint a férfiak. Ez azért is probléma, mert szervezetük rosszabbul reagál az alkoholra.

Life of Budapest


Szerző: Lobu.hu

A nők alkoholfogyasztására koncentrál idén a Száraz November

Az idei lesz az első olyan Száraz November, amikor tematikus tartalmat is kerítenek az egy hónapnyi nem-ivás köré. A nők alkoholfogyasztása kiemelt téma lesz. Ezt a választást a tavalyi programot kísérő, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kara által elvégzett kvalitatív kutatás eredményei indokolták.

Száraz November

A férfiak alkoholfogyasztása régóta része a társadalmi párbeszédnek, a nők alkoholfogyasztása viszont még mindig sokszor tabusítva van, vagy pedig a férfiak által szabályozni kívánt területek egyikeként esik róla szó. A távlati cél az lett, hogy minél több nő vegyen részt aktívan az alkoholról szóló társadalmi diskurzusban, és egészüljön ki a megközelítések dimenziója a nők által érzékelt perspektívákkal. Így azok a támogató mechanizmusok, amelyeket a nők tapasztaltak a közösen megélt sóvárgások idején, könnyebben alakulhatnak át mások számára is hasznos tanulságok és tapasztalatok tárházává.

Nemzetközi kutatásokból is tudni, hogy a nők tendenciaszerűen kezdenek annyit inni, mint a férfiak. Ez azért is probléma, mert szervezetük rosszabbul reagál az alkoholra. A Kék Pont összeállítása szerint a kockázatos ivás a 25 évesnél fiatalabb, illetve a 60 évesnél idősebb nőknél gyakoribb, azaz ők a leginkább veszélyeztettek. Viszont a női ivás még mindig egy stigmatizált terület a férfiak alkoholfogyasztásához képest, ezért kevésbé lehet róla beszélni, és kevésbé lehet segítséget is kérni.

A Kék Pont Alapítvány három évvel ezelőtt indította el brit mintára a Száraz November névre keresztelt öngondozó projektet. Ennek lényege, hogy a résztvevők egy hónapon keresztül nem fogyasztanak alkoholt. A szervezőknek sem az a célja, hogy a résztvevők többet az életük során ne igyanak alkoholt, hanem hogy a 30 napon át tartó önmegtartóztatással és önmegfigyeléssel jobban megismerjék saját alkoholfogyasztási szokásaikat, felismerjék a sóvárgásaikat.

A részvételt pedig azoknak ajánlják, akik hetente legalább egyszer vagy annál többször isznak, és szeretnének többet megtudni az alkoholhoz fűződő viszonyukról. Nem ajánlják viszont a komoly alkoholproblémákkal küzdő nagyivóknak: számukra azt javasolják, hogy ha szeretnének változtatni, akkor vegyék fel a kapcsolatot a Kék Pont szakembereivel.

További információk:

https://www.facebook.com/events/321832978193841/

Forrás: https://444.hu/2018/10/15/a-nok-alkoholfogyasztasara-koncentral-iden-a-szaraz-november

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Budapest, Egészség, Lelki egészség, Program