A válaszadók kétharmada szerint a nyári időszámítást kellene megtartani, amikor este tovább van világos.

Life of Budapest


Szerző: Lobu.hu

A nyári időszámítás felé hajlunk

Ezer embert kérdezett meg a Publicus Intézet november 14. és 21. között. A reprezentatív közvélemény kutatásban arra voltak kíváncsiak, hogyan állnak a magyarok az óraátállításhoz és melyik szerint szeretnék élni az életüket: a téli vagy a nyári időszámítás szerint?

Óraátállítás kérdése
Kép szerzője: emma goes east on Unsplash

A megkérdezettek háromnegyede (78 százalék) szerint jobb lenne, ha nem állítanánk át évente kétszer az órát, hanem egy időszámítás lenne hazánkban, és Európában. Mindössze 14 százalék gondolja másként.

Leginkább a 45 év felettiek, és a városokban, illetve községekben élők gondolják, hogy jobb lenne óraátállítás nélkül; az óraátállítás mellett leginkább a 30 évnél fiatalabbak (26 százalék), illetve a Budapesten élők (23 százalék) vannak.

A válaszadók kétharmada szerint a nyári időszámítást kellene megtartani, amikor este tovább van világos. Az infostart.hu azt írja: tízből hárman (28 százalék) vannak — az egyébként “eredeti” — téli időszámítás mellett.

Bár minden korcsoportban többségben vannak azok, akik inkább a nyári időszámítást választanák, a 30 évnél fiatalabbak körében háromnegyedük döntene így, a 60 évesnél idősebbek körében kicsivel több, mint a felük.

És hogy miért tekergetünk évente kétszer?

17 százalék úgy tudja, hogy az óraátállítás azért van, mert konkrét gazdasági haszna van,

39 százalék úgy gondolja, hogy már nincs semmilyen gazdasági haszna,

34 százalék szerint pedig ez az egész csak egy hagyomány.

Forrás: https://infostart.hu/belfold/2018/12/09/iteletet-mondtak-a-magyarok-az-oraatallitasrol

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Budapest, Egészség, Rövid hírek