Krisztus előtt 305-ben először használtak lovakat a kézbesítéshez, ez volt az expressz szolgáltatás, a posta elődje.

Life of Budapest


Szerző: Lobu.hu

A postát is Egyiptomnak köszönhetjük

Az írás terjedésével lett szükség a posta ősére. Az ókori Egyiptomban főként a gazdagok körében jelent meg az igény a korábbinál, vagyis a hírnökök szóban átadott üzeneteinél megbízhatóbb kommunikációra az ország különböző vidékei között. A papirusz használatával aztán már csak idő kérdése volt egy postaszerű kézbesítési rendszer megjelenése.

Az egyiptomiaknak köszönhetjük a postát

A kezdetek 4 ezer évre nyúlnak vissza. Akkor jött létre a világ első ismert postája, bár csak a fáraó számára. A küldemények szállításának fő útvonala a Nílus volt. A leveleket egy dobozba tették és őröket rendeltek melléjük.

Ahogy a közlekedés fejlődött, úgy fejlődtek a szállítási módok is. A Ptolemaida dinasztia idején, Krisztus előtt 305-ben először használtak lovakat a kézbesítéshez, ez volt az expressz szolgáltatás. Ez a szolgáltatás csak állami tisztségviselők számára volt elérhető, míg a közönséges levelek szamáron vagy öszvéren jutottak el a címzetthez.

Az Oszmán Birodalom idején, 1821-ben egy itáliai üzletember, Carlo Meratti alapította meg a modern Egyiptom első, magánkézben lévő postai rendszerét, a Posta Europeát. A kézi bélyegzőkön olasz volt a felirat és rövidesen vonatok vitték a leveleket. 1857-ben a kormány rátette a kezét a Posta Europeára. Ami így aztán Post Egyptienne, Egyiptomi Posta lett és tíz évvel később ki is adta az első hazai bélyeget.

Akkoriban Egyiptomban virágzó kereskedelem folyt. Az Egyiptomi Posta lett a fő kommunikációs csatorna az Oszmán Birodalomban, egymás után nyitott irodákat olyan városokban, mint Izmir, Dzsidda, Gallipoli, Bejrút, Szaloniki, Tripoli, Rodosz vagy éppen Kartúm.

A főposta jó ideig Alexandriában volt. Különböző minisztériumok felügyelték, mígnem a 20. század elején felállították a kommunikációért felelős kormányhivatalt. Ebben már helyet kapott a vasút, az utak, a hidak, a telefon és a távíró szolgáltatás működtetése is a hagyományos postai szolgáltatás mellett. Aztán a főposta Kairóba költözött és létrejött benne a világ első postáját bemutató múzeum.

Forrás: http://www.globoport.hu/206174/on-szerint-hol-volt-a-vilag-elso-postaja/

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Érdekesség, Nagyvilág