A tánc anatómiája

Life of Budapest
Szólj hozzá Te is!

 Olvasva: 5916 alkalommal


A tánc anatómiája


33368

Kedves SportosMamik és SportosPapik! 

 

Április 29-e a tánc világnapja. Aki rendszeresen követ a Facebook oldalamon, az tudja, hogy a szívem csücske a tánc. 9 éves koromban szerettem bele és azóta is töretlenül tart. A tánc és a mozgás iránti szenvedélyemnek köszönhetem, és köszönhetitek ti is, hogy ma itt tartok, hogy ma itt és most olvahatod a soraim, hogy azzal foglalkozhatok, ami igazán én vagyok, hogy teljesnek mondhatom az életem. 

Persze az élet egy darabig másfele sodort, de a sorsod nem kerülheted el, és én mostmár határozottan tudom, hogy nekem a sors a táncot, a mozgást, az ezzel való foglalatosságot rendelte. 

Ha egyszer elkap a gépszíj, ráérzel az ízére, akkor onnantól kezdve nincs visszaút! Sodródsz arra, amerre a ritmus vezet. Meghallasz egy ritmusosabb számot, máris jár kezed-lábad, mozogsz a zene ütemére. 

A tánc egy igazán hűséges társ. Rá mindig számíthatsz! Ha jó a kedved még jobbá varázsolja. Ha rossz, azonnal helyrebillenti. A szeretőd, a hű társad, a cinkosod lesz, ha egyszer átadod magad neki. Hozzá tudsz bújni, ha vígaszra van szükséged.

 

Mint látod, nem csak  testedre van jó hatással a tánc. A lelkedet is “megdolgoztatja”. A zene és a tánc együtt tényleg csodákra képesek. Nem véletlenül használják terápiás célzattal is, de ne menjünk ennyire előre. 

 

Az áradozás után álljunk két lábbal a talajra és vesézzük ki, miért is jó a testednek, ha táncolsz:

 

  1. Megdolgoztatja a kardiovaszkuláris rendszered, azaz a szív- és érrendszert. Tehát karban tartja a szíved, az ereid. A legapróbb kapilláris erekig. Szó szerint felpezsdíti a véredet, ami friss oxigénnel és tápanyagokkal látja el a különböző szerveidet, izmaidat és izületeidet. 

 

  1. Megdolgoztatja az agyad! A kar és lábmozgás összehangolása igazi agymunka. A bal és a jobb agyféltekéd is azon dolgozik rendületlenül, hogy ne ess hasra és ne csapkodj össze-vissza a karoddal és mindez zenére történik…Ja, hogy még a koreográfiát is meg kellene jegyezni?  Tiszta káosz. :-)  De hidd el, van remény. Ha elsőre nem is jön össze, ne csüggedj, gyakorlás kérdése minden.

 

Nem véletlenül értek el egyébként óriás eredményeket Alzheimer-kóros betegeknék tánccal. Az agy akaratlanul is rá van kényszerítve a mozgás összehangolására és a koreográfia megjegyzésére. 

A tánc, mit hogyan a bevezetőmben is írtam a lélekre is pozitív hatással van. Ezt a “funkcióját” is aktívan használják különböző terápiák során. Például létezik tánterápia, amivel meg tudod élni a különböző élethelyzeteket, el tudsz benne úgy merülni, el tudod úgy mondani, meg tudod magad nyitni úgy, hogy közben a szád csukva marad. Ezáltal a benned lévő gát fel tud oldódni.

De egy hosszúra nyúlt stresszes nap után is jó egy kicsit kikapcsolni, táncolni. Mivel  teljes lélek és agy jelenlét kell kell hozzá, így nincs időd azon agyalni, mennyire kibabráltak veled aznap.

Ha pedig a pároddal szeretnél egy kicsit kettesben lenni, egy kicsit együtt csinálni valamit, ami nem a gyereknevelés mondjuk, a társastánc kifejezetten jó “csapatépítő” program, persze csak akkor ha mindketten szerettek tánolni…Remélem, hogy sikerült felcsigáznom az érdeklődésed és a cikk elolvasása után máris keresel magadnak vagy magatoknak egy táncos órát a közelben.

Ma már annyi lehetőség közül lehet választanikortól, felkészültségi szinttől függetlenül.! Csak az nem tud táncolni, aki nem is akar.

Ha a nincs kedved kimozdulni, íme a legutóbbi táncos videóm, amire akár a nappalid közepén is rophatod! :-) 

Táncos videó

 

Kívánom, hogy nagyon sok boldog percet adjon nektek a tánc! 

Ha tetszett a bejegyzésem, kérlek, hogy oszd meg barátaiddal is és fertőzd meg őket is a tánc szeretetével. :-)

 

További szép napot kívánok! :-)

 

Éva

címkék:

Kommentek