Az elképzelések szerint az ötéves technikusi képzés második felében a diákok már vállalatoknál szerezhetnének gyakorlatot.

Life of Budapest


Szerző: Lobu.hu

A technikum lehet a belépő az egyetemre

Vonzóvá akarja tenni a kormány a technikumi képzést. Az ösztöndíjak és a tanulás melletti munkáért járó fizetés mellett innen felvételi nélkül juthatnának be a szakirányuknak megfelelő egyetemi szakra a diákok.

technikum

Az Index birtokába került egy dokumentum, amely a kormány részére készült. A 2019. január 31-i keltezésű előterjesztés a Szakképzés 4.0 nevet viselő stratégia megvalósítását ismerteti. Ebben szerepel, hogy javasolják a technikum szó bevezetését, a képzés ötéves, érettségit is ad a szakma mellett, vonzóvá pedig azzal kívánják tenni, hogy felújított iskolákkal és tanműhelyekkel, biztos egzisztenciát jelentő karrierlehetőségekkel, naprakész tudású oktatókkal, versenyképesen fizetett, a napi gyakorlatot ismerő óraadó mérnökökkel várják a diákokat.

Az elképzelések szerint az ötéves technikusi képzés második felében a diákok már vállalatoknál szerezhetnének gyakorlatot, és munkaszerződéssel juthatnának jövedelemhez. Akinek nem találnak munkahelyet a duális képzésben, az is ösztöndíjra lesz jogosult.

Forrás: https://hvg.hu/itthon/20190226_Felveteli_nelkul_mehetne_egyetemre_az_aki_elvegzi_a_technikumot

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Budapest, Oktatás, Rövid hírek