A beruházás után üzlethelyiségeket, illetve lakásokat is kialakítanak a palotában

Life of Budapest


Szerző: Lobu

Ismét élet költözik az Adria-palotába

Jelentős részét megvásárolta, és egy komplex felújítás révén új életre kelti a Szabadság téren található, részben műemléki védettség alatt álló, neobarokk stílusjegyeket viselő Adria-palotát a BDPST Group – tudatta a Vg.hu.

Ismét élet költözik az Adria-palotába

A cég azért vásárolta meg az épületet jelentős részét, hogy annak komplex felújítása és korszerűsítése által, megőrizve és restaurálva a palota műemléki részeit, ugyanakkor a modern kor követelményeinek megfelelően, új életre keltse azt. A beruházás után üzlethelyiségeket, illetve lakásokat is kialakítanak a palotában.
Tóth Judit, a BDPST Group vezérigazgatója elmondta: céljuk, hogy fejlesztéseik révén megóvják, és új funkcióval ruházzanak fel jellemzően műemlékvédelmi státusszal bíró épületeket, így ez a beruházás tökéletesen illeszkedik a BDPST Group profiljába. Hasonló beruházásként jelenleg is gőzerővel zajlik a Turai Kastély rekonstrukciója.
A volt tőzsdepalota szomszédságában található négyemeletes, historizáló épület 1900 és 1902 között épült az Adria Magyar Királyi Tengerhajózási részvénytársaság megrendelésére, Meinig Artúr tervei alapján. A Szászországból Pestre költözött szakember, neobarokk stílusával, az arisztokrácia kedvelt építésze lett, számos pesti és vidéki magyar kastélyt tervezett Magyarországon ezekben az években. Az egykori magyar tengerészet több mint egy évszázados történelmi épülete az első világháborúig volt a tengerhajózási vállalat székháza.
Funkciója ezután megváltozott, banki irodákat és banki alkalmazottak lakásait hozták létre benne. A II. világháború után egyre rosszabbra fordult az Adria-palota sorsa, hiszen, műemléki értékeit figyelmen kívül hagyva, válaszfalakkal osztották meg a reprezentatív tereket, illetve feldarabolták a nagyobb lakásokat is. A kommunizmus évei alatt is jelentős átalakítások történtek az épületben, aminek további műemléki belsőépítészeti elemek – például a korábbi liftek kovácsoltvas szerkezete – látták a kárát. Az épület állapota a rendszerváltás óta is folyamatosan romlott.
A lerobbant állapotú, de még így is impozáns Adria-palota kedvelt helyszíne a Magyarországon forgatott hollywoodi filmeknek. Többek között a Kém, a Die Hard 5, a Maigret felügyelő, illetve a Vörös Veréb című filmek egyes jeleneteit is az épület falai között forgatták, aminek köszönhetően a palotában Jennifer Lawrence, Keira Knightley, Charlize Theron és Jude Law is megfordult már.
Forrás:
https://www.vg.hu/vallalatok/ingatlan/uj-eletre-kel-a-fovarosi-adria-palota-1400998/
 

címkék:

Kövess minket

Címkék

Érdekesség Budapest Látványosság Szabadidős programok Kultúra Gasztronómia Buli Étterem Sport Budapesti étterem Budapesti épületek Fesztivál Koncert Gyerekprogram

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre a legfrissebb hírekért.