A gond ott van, hogy a kötelező kalóriatáblázat valóságos pénzügyi katasztrófa lenne a kis éttermek számára.

Life of Budapest


Szerző: Lobu.hu

Akár az étlapokra is felkerülhet a kalóriatáblázat – Nagy-Britanniában

Igen komoly vita folyik arról az egészségügyi minisztériumi elképzelésről, amely kötelezővé tenné, hogy az éttermekben, az étlapon szereplő fogások mellett jelenjen meg az adott étel kalóriatartalma is. A Daily Telegraph szerint így kívánja óvni a brit polgárok egészségét a kormány, amely nagyszabású elhízás elleni programot dolgozott ki. Arra számítanak, hogy a nagyobb kalóriatartalom megjelenítése elriaszthatja az embereket a hizlaló ételek fogyasztásától, és így átgondolják, mit válasszanak azok közül, amelyek kevésbé tapadnak meg kilók formájában.

Kalóriatáblázat az éttermekben

A gond ott van, hogy a kötelező kalóriatáblázat valóságos pénzügyi katasztrófa lenne a kis éttermek számára. A változás nagyjából 500 fontba kerülne az éttermeknek, amelyet azonban minden étlapváltáskor ki kell perkálni. Erre hivatkozva a pénzügyminisztérium igyekszik megfúrni az elképzelést.

A konfliktus újabb szintjét jelenti, hogy bár a pénzügy komoly számokkal tudja alátámasztani saját igazát, a kormányprogramban szerepel az elhízás elleni program, és mivel elhízni főként ételektől lehet, oda kell figyelni az éttermek kínálatára is.

Állítólag valami kompromisszumban azért már gondolkodnak, és nem esnek vajkéssel egymásnak a vitafelek. Eszerint lesz kalóriatáblázat, de nem általánosan kötelezően. Vagyis a kisvendéglőkben a jövőben bárki a homokba dughatja a fejét, mert nem szembesítik majd azzal, hogy mennyit tesz éppen az elhízásáért.  

Forrás: http://hvg.hu/kkv/20180905_A_het_kerdese_Legyen_kotelezo_feltuntetni_a_kaloriaerteket_az_etlapon_a_fogasok_mellett#utm_source=hirlista&utm_medium=aggregator&utm_campaign=hvg

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Budapesti étterem, Egészség, Érdekesség, Étel, Fitnesz, Gasztronómia