Nem lesz hiány a programokban a Holnemvolt Várban

Life of Budapest


Szerző: Lobu

Holnap indul a szezon a Fővárosi Állatkertben

A március 15-i hosszú hétvégével indul a 2019. évi szezon a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Új programokkal, sok kisállattal várják a látogatókat. 

Holnap indul a szezon a Fővárosi Állatkertben
Kép szerzője: Bagosi Zoltán

A tegnapi sajtótájékoztató keretében számolt be az intézmény a 2019-es év tervezett programjairól és látnivalóiról. Ennek részeként kerültek ki nyári szállásukra a rózsás flamingók is, akik egyébként minden évben nagyszámú fiókát nevelnek fel sikeresen, ezzel a 136 egyedet számláló budapesti flamingócsapat az egyik legnépesebb és legjobban szaporodó állatkerti flamingó közösség Európában.
Prof. dr. Persányi Miklós, az Állatkert főigazgatója alig győzte elsorolni, mennyi kisállatot, kölyköt és fiókát láthat mostanában a nagyközönség. A kisállatok között vannak olyanok, amelyek ugyan már régebben születtek, de mivel fajukra lassú egyedfejlődés jellemző, a közönség még most is kölyökként láthatja őket. Ez a helyzet például AnnaHanna és Lone, a két orangután kölyök, Indigo, a gorillabébi, valamint Arun, a kiselefánt esetében. A tavaly világra jött kisállatok közül egyre önállóbb Remba, a zebracsikó, és Flódni, a sörényes hangyász kölyök, de persze még mindig rá vannak szorulva az anyai gondoskodásra. Az ősszel született, ritka aranyhasú mangábé kölyök is szépen cseperedik, s azóta már az is kiderült róla, hogy kislány.
A Bennett-kenguruknál jelenleg három nőstény erszényében is van kölyök, akik már rendszeresen kilesnek az erszényből, sőt, néhány héten belül várhatóan az erszényen kívülre is kimerészkednek. A kúszó erszényesek közé tartozó rókakuzuknál a kölyök már csak nagy ritkán tér vissza az erszénybe, s általában anyja hátán szokott csimpaszkodni. Egy másik kúszóerszényesnél, a kuszkusznál szintén van kölyök, jóllehet ő már csaknem teljesen önállósodott. A legújabb – immár a negyedik Budapesten született – vombatkölyök megcsodálásához viszont most még elég nagy szerencse kell, de az állatkerti szakemberek szerint március végére itt is megnövekszik annak az esélye, hogy a közönség a saját szemével láthassa a jövevényt.
Január elseje óta a vízidisznóknál, a zöld agutiknál és több hüllőnél (boa, gyászos gekkó) is volt gyermekáldás, nemrégiben pedig a veszélyeztetett fajnak számító ázsiai vadkutyáknál (vörös farkas, illetve dól néven is ismert faj, amely A dzsungel könyvének köszönheti világhírét) is születtek kölykök, két anyától összesen hét apróság.
A szezon minden napján várják a látogatókat az úgynevezett „Légy ott!” programok. Ezek keretében többféle látványetetés, állatbemutató, tréning (például az oroszlánfókáknál és az elefántoknál) és egyéb érdekesség szerepel. Az eseményekből egy egész programsorozatot állítottak össze, így a kertet felkereső látogató előre kiválaszthatja, hogy melyik programon szeretne részt venni. A „Légy ott!” programok egy része már most is elérhető: elsősorban azok, amelyeknek a Nagyszikla belsejében kialakított Varázshegy a helyszíne. A tavaszi szünet kezdetétől rengeteg további eseménnyel bővül ki a programkínálat, akkor már minden egész és fél órában lesz valamilyen érdekes aktivitás. 
Nem lesz hiány a programokban a Holnemvolt Várban, a kert tavaly májusban megnyílt új játszóparkjában sem. Itt áprilisban Tavaszköszöntő, májusban Kürtőskalács Vígalom és Bábok Éjszakája, júniusban Tűz Éjszakája, júliusban Mesék Éjszakája, szeptemberben Gombóc Artúr Fesztivál, októberben Holnemvolt Mesekönyv Hét és Hetedhét Halloween, novemberben pedig a Márton napi Liba Buli várja majd a nagyközönséget.
Az új állatok mellett a szezonban folyamatosan fejlesztik a Cápasuli közönségprogramjait is. A tervek között szerepel, hogy a cápák etetésére, illetve az egyéb, az állatgondozók által könnyűbúvár felszerelésben végzendő műveletekre is előre meghirdetett időpontban, közönségprogramként kerül majd sor.
Az Állatkert április 1-től átalakítja a kedvezmények rendszerét, jobban kedvezve a családoknak, illetve a pedagógusoknak is.
Az egyik legfontosabb változás a családi kedvezményt érinti. Ez áprilistól az egy gyermeket nevelő családok számára is elérhető lesz. Jelentős változás az is, hogy a kedvezményes gyermekjegy 14 éves korhatárát 18 évre terjeszti ki az Állatkert.
A családok mellett jelentős kedvezményt kínál az Állatkert a pedagógusoknak is. A tanulmányi csoporttal érkező pedagógusok számára (a csoport létszámával arányos számban) díjmentes a belépés, de a pedagógusok akkor is jelentős kedvezményt tartanak, ha csoport nélkül, akár egyedül, akár családtagjaikkal érkeznek, az ilyen esetekben pedagógus igazolvánnyal jelképes, 200 forintos áron lehet belépni.
A klasszikus éves bérletek rendszerének megtartása mellett az Állatkert bevezeti a „4 évszak bérletet”. Ez – adott kedvezmény kategórián (pl. felnőtt, gyermek, diák, szenior stb.) belül – három jegy áráért négy belépésre jogosít, amelyek közül az egyik a téli időszakban vehető igénybe. Az Állatkert ezzel egyrészt azoknak szeretne kedvezni, akik többször jönnének ugyan, de azért nem olyan gyakran, hogy a korlátlan számú belépésre jogosító éves bérletet megváltsák. A bérletet megváltók négy látogatásonként egy jegy árát takaríthatják meg, ráadásul így a jegyváltással sem kell négy alkalommal fáradni.


Forrás: Közlemény
 

címkék:

Kövess minket

Címkék

Érdekesség Budapest Látványosság Szabadidős programok Kultúra Gasztronómia Buli Étterem Sport Budapesti étterem Budapesti épületek Fesztivál Koncert Gyerekprogram

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre a legfrissebb hírekért.