Az újabb árhullám tetőzése a hétvégén, az alsó rakpart szintjét megközelítő esetleg azt némileg meghaladó értékkel várható.

Life of Budapest


Szerző: Lobu.hu

Elöntheti a Duna az alsó rakpartot

A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint a következő 48 órában az árhullámok kialakulásának szempontjából meghatározó bajor és osztrák vízgyűjtőkön újra jelentős mennyiségű (területi átlagban 33-65 mm) eső várható.

Alsó rakpart

Az újabb árhullám a jelenlegi helyzetből adódóan magas mederteltségű folyószakaszokra futhat rá és a mostaninál magasabb vízállásokat eredményezhet – tudatta az Országos Vízügyi Főigazgatóság. Nagybajcsnál a III. fokú készültségi szintet megközelítő, esetleg azt kismértékben meghaladó, lejjebb az I. fokú szintek feletti vízállások kialakulása valószínűsíthető.

A jelenlegi, még a csapadék lehullása előtti számítások szerint Budapestnél az újabb árhullám tetőzése a hétvégén, az alsó rakpart szintjét megközelítő esetleg azt némileg meghaladó értékkel várható.

A múlt hét első felében a Duna vízgyűjtő felső területein hullott jelenős mennyiségű csapadék hatására kialakult árhullám Budapestnél vasárnap 16 órakor érte el a maximális, 572 cm-es értékét. A tetőzés jelenleg Paks térségében jár. A lejjebb lévő állomások közül Bajánál érheti el a vízszint az I. fokú készültség értékét - olvasható a vízügy honlapján.

Az országban jelenleg 395,5 km-en van árvízvédelmi készültség - írja az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

Forrás: https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/arviz-vizugy-rakpart.684982.html.684982.html

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Budapest, Rövid hírek