Angliai Lánchíd

Life of Budapest


Szerző: Lobu

Így fest az angliai Lánchíd, ami a pesti teljes hasonmása

Angliában van egy híd, mely szinte teljesen ugyanolyan, mint a legöregebb és legszebb budapesti átkelő, a Lánchíd. Mutatjuk a nem mindennapi képeket róla!

Lánchíd Angliában

Így fest az angliai Lánchíd, ami a pesti teljes hasonmása

Elképesztő, hogy mire bukkantunk rá a kutatásaink során. Ismerős neked is ez a híd, de nem tudod, hogy honnan? Most bemutatjuk a budapesti Lánchíd ikertestvérét, mert hogy ilyen is létezik! Persze, kisebb nagyobb különbségek azért vannak benne, de szemmel látható a hasonlóság. A Budapesti és a Marlow-i (mert,hogy itt van a híd helyileg) hídnak egy építésze van, William Tierney Clark személyében. További hasonlóság, hogy mindkét híd az ország ikonikus folyója fölött ível át. A budapesti ugye a Duna, az angliai testvér pedig a Temze fölött.Marlow egyébként egy kisváros, nem messze Londontól.

 

 

A cikk elején kistestvérnek neveztem az angliai átkelőt, de ez csak a méreteit tekintve lehet kisebbnek nevezni. A magyar változat, mely a legrégebbi állandó hídnak számít a Duna magyarországi szakaszán, 375 méter széles, míg az Angliában található „csak” 72 méteres.Átadásuk között eltelt viszont 17 év, mivel az idősebb, marlow-it 1832-ben adták át, tehát megállapíthatjuk a mi hidunk ennek a mintájára épült meg. 


 

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Budapest