Elindult az e-kárbejelentés a biztosítóknál, amely mindig kéznél lesz, és rendőrt is ritkábban kell hívni

Life of Budapest


Szerző: Lobu

Vége a kék-sárga bejelentőlapos korszaknak

Elindult az e-kárbejelentés a biztosítóknál, amely mindig kéznél lesz, és rendőrt is ritkábban kell hívni. Ez a hagyományos "kék-sárga" nyomtatvánnyal egyenértékű, ám gyorsabb és egyszerűbb ügyintézést tesz lehetővé. A rendszer bevezetését tavaly novemberben jelentette be a Mabisz, az indulás most januárban történt meg. A megoldás európai szinten is úttörőnek számít, nagyságrendileg 160-170 szakember vett részt a megvalósításában - mondta Pandurics Anett, a Magyar Biztosítók Szövetségének elnöke.

Vége a kék-sárga bejelentőlapos korszaknak

Az új alkalmazás mind a 13 kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb) nyújtó biztosító esetében lehetővé teszi a károkozó biztosítójához történő bejelentést. A "kék-sárga" nyomtatvány továbbra is megmarad párhuzamosan az új rendszerrel.
A papír alapú bejelentéseknél voltak hibák, hiányoztak adatok, aláírások, hibás volt a vázlatrajz, késve érkezett a bejelentés. Az informatikai rendszerek azonban segítenek abban, hogy ezeket kiküszöböljék, figyelmeztet például az üresen hagyott mezőkre, elmaradt aláírásra. Abban is segít az alkalmazás, hogy kitölti a baleset időpontját, és GPS-adatok alapján a helyszínét is. Az elektronikus kárbejelentést akkor tudják elindítani a baleset résztvevői, ha legalább egyikük okostelefonján ott van az applikáció, de két készülékes üzemmódban is használható az alkalmazás.
Hogy még egyszerűbben működjék az applikáció, a biztosítók küldenek majd egy QR-kódot is az autósoknak, amelyet beolvasva a biztosítási szerződések adatait az elektronikus kárbejelentésnél automatikusan betölti a rendszer. A jövőbeni fejlesztések közé tartozik az e-személyi igazolványok beolvasásának lehetősége.
A másik cél ezzel, hogy csökkentsék a rendőrség felesleges munkáját. Ha nincs bűncselekményre utaló jel - például ittas vezetés -, és a károkozó elismeri a kárt, akkor nincs szükség rendőrre. 
Forrás:
https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/kgfb-kotelezo-felelossegbiztositas-biztositas-autos-kozlekedes.676372.html.676372.html
 

címkék: