Az idén országszerte hét kríziskezelő ambulanciát nyitottak

Life of Budapest


Szerző: Lobu.hu

Átadták a Budapesti Krízisambulancia Központot

A kapcsolati erőszak megelőzését segítő krízisambulanciát adtak át Budapesten. A nők elleni erőszak felszámolásának november 25-i világnapjához kapcsolódóan Rácsok Balázs, az Ökumenikus segélyszervezet szociális és fejlesztési igazgatója azt mondta, ez az intézménytípus a krízisközpontoktól és a titkos menedékházaktól eltérően nem menedéket nyújt, hanem különböző szakemberek közreműködésével prevenciós szolgáltatásokkal és tanácsadással segíti az érintetteket. Hozzátette: már a kapcsolati erőszak első jeleinél érdemes a krízisambulancián dolgozó jogászokhoz, szociális szakemberekhez, pszichológusokhoz fordulni.

Krízisambulancia

Kiemelte: hatalmas gondot jelent a nők elleni erőszak csökkentésének küzdelmében, hogy sok esetben a bántalmazott sincs tisztában azzal, hogy ő erőszaknak van kitéve, vagy annyira rettegésben él, hogy nem mer tenni az erőszak ellen.

Az Ökumenikus Segélyszervezet honlapján a kapcsolati erőszakot elszenvedők azonnali segítséget vagy anonim tanácsadást kérhetnek, illetve személyes tanácsadásra is jelentkezhetnek.

Az idén országszerte hét kríziskezelő ambulanciát nyitottak: Miskolcon, Szolnokon, Orosházán, Devecserben, Mosonmagyaróváron, Kaposváron és most Budapesten. Ezek közül négy, köztük a fővárosi intézmény is az Ökumenikus Segélyszervezethez tartozik.

Az ENSZ-közgyűlés 1999. december 17-én foglalta határozatba, hogy november 25-e a nők elleni erőszak felszámolásának nemzetközi napja. A magyar Országgyűlés 2013-ban módosította a büntető törvénykönyvet, önálló tényállás lett a kapcsolati erőszak, így a családon belüli erőszak súlyosabban büntethető.

Forrás: http://www.ma.hu/belfold/322785/A_kapcsolati_eroszak_megelozeset_segito_krizisambulanciat_adtak_at_Budapesten?place=srss

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Budapest, Lelki egészség, Rövid hírek