Az V. kerület leglátványosabb épületei

Life of Budapest


Szerző: Kósa Krisztina

Az V. kerület leglátványosabb épületei

Az V. kerületben megannyi szép és látványos épület van, melyek mindegyikéről oldalakat lehetne írni. Most röviden összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat. 

Az V. kerület leglátványosabb épületei

Az V. kerület leglátványosabb épületei

Az Országház

 

Az Országház (Parlament) Budapest egyik legismertebb középülete, a Magyar Országgyűlésnek és egyes intézményeinek (például Országgyűlési Könyvtár) székhelye az V. kerületben. A Dunára néző oldal felújítása 21 évnyi munkába került, hogy 2009 szeptemberében végül befejeződhessen; a díszkivilágítás 2014 nyarán újult meg.

Anno, 19 beérkezett pályamű közül Steindl Imréé lett a nyertes terv, így a megvalósult épület a historizáló eklektika jegyében született, barokk alaprajzú, barokk tömeghatású, részleteiben alapvetően neogótikus stílusú. Az első kapavágás 1885. október 12-én történt: az építkezés során 176.000 m3 földet mozgattak meg, 40 millió téglát, félmillió díszkövet, és 40 kg aranyat használtak fel. Maga az épület 268 m hosszú, 123 m széles és 96 m magas; alapterülete 17.745 m2.

 

 

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA)

 

Működését 1830-ban kezdte meg Magyar Tudós Társaság néven, miután elfogadták az alapszabályokat. Az 1830. november 17-ei igazgatótanácsi ülésen Teleki József személyében megválasztotta első elnökét, Széchenyi Istvánt pedig másodelnökké nevezték ki. Az első rendes tagokat ugyanezen a napon választották meg, a tiszteletbeli tagok száma pedig összesen huszonnégy volt. Jelenleg tizenegy tudományos osztálya működik – ebből nyolc természet-, három pedig társadalomtudományi.
 
Budapesten az Arany János u. 1. alatt található a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ, melyet 1826-ban alapítottak, és az ország egyik legnagyobb tudományos szakkönyvtára. A megközelítőleg kétmillió könyvtári egységet őrző könyvtárhoz több különgyűjtemény is tartozik.

 

 

Amenyiben erre járunk, és a magaskultúra után némi kikapcsolódásra is vágyunk, akkor a legjobb hely az Akadémia Klub, mely a Magyar Tudományos Akadémia Székházában működik, és teljeskörű rendezvényszervezéssel is foglalkozik.

 

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Budapest, Budapesti épületek, Építészet, Érdekesség