Az V. kerület leglátványosabb épületei

Life of Budapest


Szerző: Kósa Krisztina

Az V. kerület leglátványosabb épületei

Az V. kerületben megannyi szép és látványos épület van, melyek mindegyikéről oldalakat lehetne írni. Most röviden összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat. 

Az V. kerület leglátványosabb épületei

Szent István Bazilika

A Szent István Bazilika

 

Turisták milliói ámuldoznak csodaszép építészeti megoldásain, melyek valóban egyedivé varázsolják az épületet. A főváros egyik leghíresebb idegenforgalmi látványossága, a Szent István-kultusz fő helyszíne; ennek oka egyrészt a névadó király történelmi múltja, másrészt az épületegyüttes műemléki és művészeti értéke. A Bazilika kupolájában létesített körkilátó 364 lépcsőfok megmászása után érhető el (hasonlításképp: az Aggteleki Cseppkőbarlangban 500-nál is több lépcsőt kell végiggyalogolni), ellenben lifttel is fel lehet menni. A felújítás után, 2003. augusztus 20-án Erdő Péter bíboros áldotta meg az úm. újjászületett templomot. 

 

 

A székesegyház jelentése: latinul ecclesia cathedralis. Ez az elnevezés először a Tarragoniai zsinaton jelent meg; magyar elnevezése, a latin név tükörfordítása. A székesegyház az a templom, ahol a püspök trónja áll, a főszékesegyház pedig az, ahol az érseké. A fővárosi Szent István Bazilika az esztergomi főszékesegyház társszékesegyháza.

 

Pesti Vigadó

 

A Pesti Vigadó (röviden csak Vigadó) Budapest belvárosában található műemlék, turisztikai látványosság és rendezvényközpont. Helyén 1849-ig a budai ostromig a Redoute állt. Az új Vigadó épületét még 1865-ben adták át. Többféle célt is szolgált: a XIX. században ünnepi- és jótékonysági bálokat, fogadásokat rendeztek, és sok komolyzenei előadás helyszínéül is szolgált. 

 

 

2014 óta az épület fenntartását és üzemeltetését a Pesti Vigadó Nonprofit Kft. biztosítja, amelynek célja megőrizni a közönség számára a kulturális sokféleség e színterét, és a képviselendő magas művészeti színvonalat, magaskultúrát. Megpróbálják visszahelyezni a Pesti Vigadót abba a közegbe, ahová eredetileg tartozna, és ahol teret lehet bíztosítani a kultúra sokféle kifejeződésének. 

 

 

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Budapest, Budapesti épületek, Építészet, Érdekesség