Árpád híd - a híd, mely túlélte a II. világháborút

Life of Budapest


Szerző: Kósa Krisztina

Az egyetlen híd, ami túlélte a II. világháborút: az Árpád híd

Az Árpád híd volt sokáig a leghosszabb híd Budapesten, és egyben az egyetlen is, melyet a németek a II. világháború során nem robbantottak fel. 2008-ban lett a második ebben a rangsorban, akkor ugyanis megépült a Megyeri híd, és a maga 2 kilométeres hosszával megelőzte. 

Árpád híd

Az egyetlen híd, ami túlélte a II. világháborút: az Árpád híd

Az Árpád híd, és ami mögötte van

 

A pesti és a budai lakosok is egyöntetűen arra szavaztak, hogy az Erzsébet híd átadása után (vagyis 1903-ban) igazán létesülhetne egy újabb híd is a két városrész közt. Ekkor merültek fel először az első konkrét kérések és kérdések egy következő átkelőről, melynek megvalósítása aztán – ha lassan is, de –elkezdődött. Az 1908-as városfejlesztési törvénycikkben rendelték el az építkezést, amihez képest nagyon nagy érvágás volt, hogy végül csak 22 évvel később, az I. világháború után tudták kiírni a pályázatot.

 

Az eredményhirdetés rendhagyóan alakult: az első két helyet négy mérnöknek ítélték (méghozzá összevonva), az abszolút nyertes pedig dr. Kossalka János, műegyetemi tanár lett 1932-ben. Hét év is eltelt, amikor is megkezdték végre a 928 méter hosszúra és 27,6 méter szélesre tervezett híd építését. Egyértelműen látszott már akkor is, hogy az Árpád híd megvalósításánál nem az esztétikum játszotta a főszerepet, hanem a praktikum. Ami azonban komoly gondolkodásra késztette a mérnököket, az az volt, hogy a Duna itt négy ágra szakad, ezért mind a Hungária körutat, mind a Margitszigetet meg kellett hosszabbítani, hogy a híd azokra is támaszkodhasson. Ilyen módon közkedvelt városrészünket, a Margitszigetet 130 méterrel növelték meg egy korszerű megoldással.

 

 

Fotó: Fortepan

 

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Budapest, Budapesti épületek, Építészet, Érdekesség, Kultúra, Retró Budapest