Nyelvünket megváltoztatják az olyan közéleti dolgok, mint a sport vagy a politika eseményei

Life of Budapest


Szerző: Lobu.hu

Az „egyszer használatos” lett az év szava

Az „egyszer használatos” (single use) lett az idei év szava. A brit Collins szótár minden évben megválasztja az év szavát, idén 4,5 milliárd kifejezés monitoroztak át a szótárkészítők. A műanyaghulladék egyre nagyobb figyelmet kapott az utóbbi években, különösen idén, így nem is meglepő a döntés.

Az év szava
Kép szerzője: Amador Loureiro

Az Európai Parlament nemrég szavazta meg az egyszeri felhasználású műanyagok, például a szívószál, a fülpiszkáló, az eldobható tányérok és evőeszközök, illetve a palackok betiltását a közeljövőben. Ezt jól példázza, hogy az „egyszer használatos” kifejezés használatának gyakorisága 2013 óta a négyszeresére nőtt. Az idei év szava olyan kifejezésekkel folytatott szoros versenyt, mint a „vegán”, a „MeToo” vagy a „whitewash” (tisztára most, erkölcsileg tisztáz) kifejezések.

Helen Newstead, a nyelvi tartalom vezetője azt mondta: „Ez egy olyan év volt, amikor a tudatosság és gyakran a különböző égető problémákkal szembeni düh az új szavak felemelkedéséhez és a régiek újjáélesztéséhez vezetett. Az év szavainak listáját megnézve egyértelmű, hogy a nyelvünket megváltoztatják az olyan közéleti dolgok, mint a sport vagy a politika eseményei”.

Forrás: https://24.hu/kultura/2018/11/07/vajon-kitalalja-mi-lett-az-ev-szava/

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Nagyvilág, Rövid hírek