Hogyan fejlesszük játszva kisgyermekünket?

Life of Budapest


Szerző: Orsi

Ringató ritmus

A pici gyerekek növekedése, boldog fejlődése elsődleges a szülők számára. Talán nincs róla tudomásunk, hogy vidám játékokkal sokat tehetünk azért, hogy pindurkánk képességei, készségei finomodjanak. A gyerekeknek a világ először édesanyjuk karjában nyílik meg, a közös játék során. Kerekítsünk jókedvet kisbabánknak játékos ölbeli mondókákkal, dalocskákkal, apró tipegő, rugózó, billegő mozgásokkal, hiszen érzelmi biztonságot nyújt élete első néhány évében az önfeledt játék és cirókázás. 

Ritmus és dobszó

Ritmus és dobszó 


Például a játékok közül mondókázós foglalkozások is kiemelten hasznosak a pici gyerekek fejlődése során. Ezek olyan - különböző változatokban létező - népköltések, rövid versek, melyeknek témájukban legtöbbször az állatvilágot, esetleg természeti jelenségeket ábrázolják. Mondogatásukkal tipegőnk játékos formában ismerheti meg a világ fogalmait, felfedezheti a tárgyakat, növényeket, állatokat. A mondókák könnyen megjegyezhetőek rövidségük miatt, így megtanulásuk sikerélményt nyújt a kis emberek számára, ráadásul a gyermek mozgásközpontját is fejlesztik ritmikusságuk miatt. 


Dalos pacsirták 

 

Az emberiséget körülvevő világban szinte minden történésnek, cselekvésnek ritmusa van: a szívverésünknek, a vonat zakatolásának, a lovak patadobogásának, az esőcseppek koppanásának, meghatározott ritmus szerint történik még az évszakok váltakozása is, ezért az embereknek a ritmus, a zene egészen természetes közeg. Az emberiség története során az első hangszer is valószínűleg a dob lehetett, valamikor az őskorban. A versikék ritmusával ringatva nem csupán a bébik muzikalitása javul, hanem egyéb agyi területekre is: a beszédkészség fejlődésére, a mozgáskoordináció kialakulására, sőt még a szocializáció folyamatára is pozitív hatással lehet a mondókázás. 


Édes anyanyelvünk 


Természetesen a mondókák elsődleges feladata nyilvánvalóan a nyelv, szavak, kifejezések, hangok tanítása. A mondókák ritmikussága a magyar nyelv különleges ritmusának megismerésében segít, emellett a szavakat a hétköznapitól talán eltérő hangszínnel, az artikulálásra jobban odafigyelve mondjuk ki a mondókázás során. Így kisgyerekünk megtanulja a szavak helyes kiejtését játszva a mondókák közben, az ismétlés, szóismétlés segíti a felfedezett új szavak, kifejezések megjegyzését. A vidám pörgetőknek, hintáztatóknak, reptetőknek köszönhetően a jókedv garantált! A picik és kicsik a mondókákhoz, dalocskákhoz társuló mozdulatokat élmények közepette sajátíthatják el, ezek pedig hozzájárulnak csemeténk logikai-, és mozgáskészségének fejlődéséhez. 

 

Tippünk: A noszvaji Oxigén Family Hotelben Kerekecske-gombocska mondókázós foglalkozás közben a szállodai programokon való részvétel során Ti is kipróbálhatjátok a mondókák világát! 
 
 

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Egészség, Életmód, Érdekesség, Gyereknevelés, Gyerekprogram, Lelki egészség, Utazás