Kongatják a vészharangot a pszichiáterek

Life of Budapest


Szerző: Lobu.hu

Bajban van a Z generáció

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előrejelzése szerint két éven belül 20-25 százalékról 50 százalékkal nőhet a mentális problémákkal küzdő gyermekek száma. Pászthy Bea gyermekpszichiáter az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: meg kell kongatni a vészharangokat.

Pszichiáter, pszichológus

A Gyermekpszichiátriai Szakmai Kollégium elnöke ismertette, a folyamatra már tíz évvel ezelőtt felhívta a figyelmet a WHO, de szerinte azért helyén kell kezelni ezt a számot. A gyerekek érintett 20-25 százaléka közül nem mindenki pszichiátriai beteg, ők mentális problémákkal küzdenek; olyanok is vannak köztük, akik veszélyeztetettek ilyen betegségek szempontjából.

Hozzátette: nő az érintett gyermekek száma és javulnak a vizsgálati módszerek is. Utóbbira egy konkrét példával is élt: körülbelül 15 évvel ezelőtt úgy tartotta a szakma, hogy az autista gyermekek társadalmon belüli aránya 0,5 százalékos, most viszont azt mutatják a számok, hogy 1 százaléknyian vannak. Ez nem azt jelenti, hogy nő az autizmus aránya, hanem csak annyit, hogy finomodtak a megállapítás módszerei, és már korábban észrevesznek betegeket.

Pászthy Bea kiemelte: minél korábban, minél kisebb jelek esetén fordulnak a szakellátáshoz a szülők a gyerekek mentális problémáival, annál nagyobb esély van a gyógyulásra, és megelőzhető egy felnőttkorban kibomló pszichiátriai betegség is.

A hazai számok a szakember elmondása szerint követik a nemzetközi trendeket. Pászthy Bea megerősítette: ezek a betegségek a fejlett, jóléti közösségek, a fogyasztói társadalom sajátosságai.

A Z generáció

A mostani tizenévesek a Z generáció, a 1995-2010 között születettek. Ők a digitális nemzedék, akik nagyon mások, mint a korábbi generációk. A szakembert kifejtette: A Z generáció nagy nehézsége az állandó méregetés, az állandó lájkvadászat. Vannak olyan gyerekek, akik a saját értékességüket úgy mérik, hogy hány lájkot gyűjtöttek. Ha nincs elég, akkor a gyerek boldogtalan, nem megy iskolába, esetleg nem öngyilkossági célú önsértéseket vezet, például vágogatja magát.

Hozzátette: a Z generáció nehéz helyzetű generáció. Folyamatos a méregetés és iszonyatosak az elvárások - akár csak azt nézve, hogy például a női testképre vonatkozóan milyen elvárások vannak. Sok gyerek küszködik ezzel az elváráshalmazzal és azzal a sok információval, aminek meg kell felelni. Hiszen minden információ egy elváráscsomagot pakol a kamaszok elé.

Jelentős probléma a Z generációban az anorexia, például egyre több olyan, anorexiára sarkalló weboldal van, amelyet kamaszok tartanak fenn a kortársaiknak. A vizsgálatok szerint minél több időt töltenek a gyerekek ilyen weboldalakon, annál közelebb kerülnek az evészavarhoz. Ezért nagyon fontos, hogy mit tart a gyerek önmagáról, a világról, és mit tart elérendő példának, milyen személyiségeket követ az interneten.

Egyre több az anorexiás fiatal lány

Az még nem anorexia, ha fogyóznak a lányok, de az már igen, ha emellett komoly testsúlycsökkenés és komoly testképzavar is megjelenik. Ilyen esetekben már gyógyításra van szükség - mondta Pászthy Bea. Hozzátette: különösen a kamaszkorban problémás ez, hiszen a csontok épülése, az agy fejlődése, a belső szervek zavartalan fejlődése miatt a tápanyagbevitelre különösen figyelni kellene.

A Semmelweis Orvostudományi Egyetem 1. számú gyermekklinikája országos evészavar-központ. A gyermekpszichológiai osztályon az elmúlt években több mint 500 anorexiás gyereket gyógyítottak. Pászthy Bea felhívta a figyelmet: az esetszám valóban növekszik, és nem csak a hatékonyabb diagnosztika miatt kerül elő több beteg.

Forrás: https://infostart.hu/belfold/2018/11/05/baj-van-a-gyerekekkel-kongatjak-a-veszharangot-a-pszichiaterek

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Lelki egészség, Rövid hírek