Szombaton és vasárnap egy három zónára felosztott várostérkép segítségével kalandozhatunk az egyes helyszínek között

Life of Budapest


Szerző: Lobu.hu

Hétvégén ismét jön a főváros fesztiválja

Kilencedik éve rendezik meg a város hétvégi fesztiválját, ahol egy kicsit más szemszögből nézhetünk a környezetünkre. Két napig minden a magyar Bauhausról szól majd – írja a nepszava.hu.

https://nepszava.hu/3034391_nyitott-kapukkal-var-a-budapest100
Kép szerzője: wikipedia.org Dezidor

A Budapest100 keretében olyan épületekre, lakóházakra irányul a figyelem, amelyek családi történeteket, híres lakók mozzanatait, történelmi momentumokat hordoznak magukban.

A 2011-ben századik születésnapját ünneplő Goldberger-házzal – a Nyílt Társadalom Alapítvány (OSA) Archívum épülete – kapcsolatban támadt az ötlet, hogy minden, akkor százéves ház ünnepeljen együtt az év századik napjához közeli hétvégén. Az OSA Archívum és a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) kezdeményezésére létrejött eseményt immár kilencedszer rendezik meg: május 4-5-én megnyílnak a budai és pesti házak kapui a kíváncsi szemek előtt.

A programsorozat idén a főváros korai modern építészetét (az 1920-as évektől az 1940-es évek végéig) helyezi középpontba. Elegáns villákat, híres középületeket, színházat, strandot, luxusbérházat és teljes „Bauhaus utcákat” is láthatnak az érdeklődők a több mint százötven önkéntes – akik gyakran az adott ház, vagy környék lakói – szervező és kutató munkájának köszönhetően.

Szombaton és vasárnap egy három zónára felosztott várostérkép segítségével kalandozhatunk az egyes helyszínek között, az Újlipótvárostól Svábhegyig, a Palotanegyedtől a Gellért-hegyig.

A kapcsolódó programokról és a nyitott házakról részletesebben a http://budapest100.hu/ oldalon tájékozódhatnak.

 

Fotó: Dezidor

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Budapest, Kultúra, Program, Rövid hírek