A leggyakrabban ellopott tárgyak közé a készpénz, az arany ékszer, a laptop, a televízió és a háztartási gépek tartoznak

Life of Budapest


Szerző: Lobu

A hosszú hétvégéken megugrik a betörések száma

Bár a rendőrségi statisztikák alapján az elmúlt években meredeken csökkent a lakásbetörések száma, az ország egyes részeiben, különösen Budapesten, Pest megyében és Borsodban még mindig sok lakásba törnek be. A biztosítók tapasztalatai alapján a nyári időszakban és a hosszú hétvégéken a leggyakoribbak a betöréses lopások, amikor az őrizetlenül hagyott és nem megfelelően védett ingatlanok könnyű célpontjaivá válnak a betörőknek.

A hosszú hétvégéken megugrik a betörések száma

A vg.hu azt írja: a leggyakrabban ellopott tárgyak közé a készpénz, az arany ékszer, a laptop, a televízió és a háztartási gépek tartoznak. Egy gyengébb minőségű zárral ellátott ajtót nagyjából 15 másodpercbe telik kinyitni egy „gyakorlott” betörőnek– figyelmeztet a Magyar Biztosítók Szövetsége. Emellett még számos módja lehet a betörésnek: ablakok, erkélyajtók befeszítése, hengerzár-törés, zár felfúrás vagy extrémebb esetekben fal-, vagy tetőbontás.
A MABISZ néhány megelőző biztonsági intézkedést is javasol: 
•    Indulás előtt mindig győződjünk meg róla, hogy az ajtók és az ablakok zárva vannak! Főleg a teraszajtókat, a tetőtéri ablakokat, pinceablakokat nem árt ilyenkor a szokásosnál alaposabban vagy akár többször is megnézni.
•    Az elektronikus riasztórendszert is élesíteni kell
•    A kertben is egyre több értéket tárolnak, melyek kiváló célpontok lehetnek, ezeket is érdemes elzárni.
•    Ha több napra elutazunk, érdemes szomszédot, rokont, barátot megkérni, hogy időnként ellenőrizze az ingatlant, ürítse ki a postaládát. Segítséget jelenthet egy időkapcsolóval vezérelt felgyulladó fény is.
•    Nem érdemes a közösségi portálokon közzétenni, hogy nem tartózkodunk otthon, és a lakásunk üresen áll.
A MABISZ szerint egy átlagos méretű lakásra már néhány ezer forintos havi díjjal is köthető lakásbiztosítás, azonban fontos kihangsúlyozni, hogy ezek a biztosítások nem minden esetben térítenek betöréses lopás esetén. A biztosítók feltételei tartalmazzák, hogy a betörés elleni biztosítást milyen védelmi szint megléte esetén, milyen mértékben vállalják. Magasabb szintű mechanikai, elektronikai védelmi berendezések, riasztók megléte esetén magasabb kártérítési limiteket tartalmazó ingatlanbiztosítási szerződés köthető.
Érdemes biztosításkötésnél arra is figyelni, hogy mely vagyontárgyakra nem terjed ki alapesetben a biztosítási védelem, így azokat esetlegesen egy külön szerződésben lehet csak biztosítási fedezetbe vonni.
A védelmi rendszer kialakításánál általában érdemes a MABISZ által minősített termékeket előnyben részesíteni, melyeket szakszerű telepítés, beépítés esetén a minősítés kategóriáján belül minden biztosító elfogad. Az ajánlással rendelkező termékek listája és besorolása, valamint egy külön Betörésvédelmi tájékoztató is elérhető a https://mabisz.hu/lakas/ oldalon.

Forrás:
https://www.vg.hu/penzugy/biztositas/a-hosszu-hetvegeken-van-leginkabb-veszelyben-ingatlanunk-1402216/
 

címkék:

Kövess minket

Címkék

Érdekesség Budapest Látványosság Szabadidős programok Kultúra Gasztronómia Buli Étterem Sport Budapesti étterem Budapesti épületek Fesztivál Koncert Gyerekprogram

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre a legfrissebb hírekért.