Bizalom - az erős alap

Life of Budapest


Szerző: Orsi

Bizalom az alap?

Nem csak párkapcsolatokban, hanem a mindennapi életben is érdekes és fontos kérdés a bizalom. Mennyire bízhatunk meg embertársainkban? Vannak-e bizalmi kategóriák? Miben akadályoz a bizalmatlanság? Ezekre a kérdésekre keressük a választ alábbi cikkünkben. 

Bizalom - a ház erős alapja

Ember, küzdj és bízva bízzál! 


A bizalom kérdése leggyakrabban a párkapcsolatok témájában merül fel, azonban életünk láthatatlan részét képezi minden területen. Bizalom kell ahhoz, hogy a boltban vásárolni tudjunk, a termékek minőségébe vetett hit, a pénztárosban való bizalom, hogy jól fog visszaadni, és bízni saját magunkban, hogy haza tudjuk cipelni a cekkert, vagy minden szükséges dolog megvásárlásához van elég pénzünk. Miért járunk egy fodrászhoz? Mert bízunk az ügyességében, munkájában, titoktartásában… A bizalom ad erőt a mindennapi tevékenységeink elvégzéséhez, hiszen bízunk benne, hogy a munkánkért megfelelő javadalmazást, elismerést kapunk. 

 

Bizalom és bizalmatlanság 


A bizalom kiépülése természetesen csecsemőkorban kezdődik, amikor a kisgyermek nyiladozó értelem felfedezi a világot, és ha biztonságot, szeretetet talál benne, kialakul benne a bizalom érzése. Az ősbizalom sokat emlegetett fogalma hasonló az önbizalom egy aspektusához: biztosak vagyunk benne, hogy a külső körülményektől függetlenül is minden jól alakul. Amikor ez a természetes egyensúly felborul, megszületik a bizalmatlanság. Általában - értelemszerűen negatív – tapasztalatok következményeként, esetleg tanult, berögzült szokás is lehet. A bizalom „megadása” valakinek azonban nem róla, hanem rólunk szól: készek és képesek vagyunk-e rá, hogy bízzunk? 


Biztonság és elköteleződés 


Az élet tengerén való sodródás nem igényel különösebb energiabefektetést. Ennek ellentéte az elköteleződés, amelynek alapja a bizalom, ezekhez pedig önazonosságra van szükségünk. Az önazonosság többek közt azt jelenti, hogy nem a külső körülmények, vagy kontroll irányítása alatt élünk, hanem saját magunk irányítjuk életünket az igényszintünk és belső elvárásrendszerünk: meggyőződéseink és értékrendünk szerint. Bízunk abban, hogy a hitrendszereink „jók”, és bízunk a világban. Sajnos azonban egy vélt vagy valós sérelem miatt az egészségesen működő, integrált személyiség is megváltozhat, például nem bízik többé a világban. Az életünk végéig tartó út folyamán ez akár többször is megtörténhet, ám módunkban áll a problémáinkat segítséggel, terápiás módszerekkel, netán saját magunktól megoldani. 

 


„Először a fegyverekről mondj le, majd az ételről, a bizalomról ne mondj le soha. Az ember nem élhet bizalom nélkül. A bizalom fontosabb, mint az élet.” 

 – Konfuciusz – 
 

 

Tippünk

A felnőttbarát Duna Relax Hotelben a szállodai programok között is találhatóak önismereti vonatkozású foglalkozások. Akár bizalmon alapuló kiteljesedett párkapcsolatban, akár egyedül, akár önmagát keresve vesz részt a programokon, önmaga és környezetének mélyebb megismerése során sokat adhatnak a hasonló egyéni, vagy csoportos foglalkozások. 

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Egészség, Életmód, Érdekesség, Lelki egészség