Egy felmérés szerint a megyeszékhelyek közül Szombathelyen élnek a legboldogabb emberek

Life of Budapest


Szerző: Lobu.hu

Elkészült hazánk boldogságtérképe

A házasságban élő, nagycsaládos, jómódú, diplomás, középkorú nőnél nincs boldogabb, főleg ha a nyugat-dunántúli régió egyik kistelepülésén él. Ez derül ki az ELTE PPK Pozitív Pszichológiai Kutatócsoportja és a Jobb Veled a Világ Alapítvány együttműködésében készített felmérésből.

boldogságtérkép

Magyarország boldogságtérképének összeállításához több mint hét és fél ezer 17 és 88 év közötti nőt és férfit kérdeztek meg arról, hogy mennyire érzik boldognak magukat. A felmérés kiterjedt az élettel való elégedettség, az érzelmi, a pszichológiai, a szociális és spirituális jóllét és a mentális egészség szintjének a megállapítására is – írja az infostart.hu.

 

 

 

A 2018-ban megkérdezettek minden régióban boldogabbnak mondták magukat, mint a 2017-es mintában szereplők. A boldogságszint emelkedése a Nyugat-Dunántúlon és a Dél-Alföldön a legmarkánsabb, Közép-Magyarországon a legkisebb mértékű. A nők minden régióban és minden korcsoportban boldogabbnak vallották magukat, ők a mentális egészség és a pszichológiai immunitás terén is jobban állnak, mint a férfiak. Akik gazdagnak vagy jómódúnak vallják magukat, azok boldogabbak, ahogyan a több gyermeket nevelők, az iskolázottabbak és a házasságban vagy kapcsolatban élők is. A legboldogabbnak a négy vagy annál több gyermeket nevelő férfiak és nők mondták magukat. Változatlanul a 36-50 évesek korcsoportjába tartozó férfiak és nők boldogságszintje a legmagasabb.

 

 

Észak-Magyarországon a legkevésbé boldogok az emberek, és a Nyugat-Dunántúlon lakók vallják magukat a legboldogabbnak, a megyeszékhelyek közül pedig a szombathelyiek érzik magukat a legjobban a bőrükben. A Közép-Magyarország területén élők boldogságszintje ugyanakkor a magyar lakossági átlag alá került. A friss adatok alapján a budapesti lakosok boldogságának, mentális egészségének és pszichológiai immunitásának a szintje alacsonyabb Magyarország nagyvárosban élő lakosainak átlagos szintjénél. Nógrád megye változatlanul a legkevésbé boldog, és Salgótarján is a megyeszékhelyek rangsorának az utolsó helyét foglalja el.

Magyarországon az ELTE PPK Pozitív Pszichológiai Kutatócsoportja prof. Oláh Attila irányításával a Bagdi Bella vezette Jobb Veled a Világ Alapítvánnyal együttműködve először 2016-ban rajzolta meg Magyarország boldogságtérképét egy ötezres mintára kiterjedő sztenderdizált, pszichometriailag hiteles és validált kérdőíveket alkalmazó internetes vizsgálat eredményei alapján. A térképről leolvasható, hogy mely régiókban és megyékben milyen mértékben tartják boldognak magukat az emberek.

 

 

Képek forrása:

http://boldogsagprogram.hu/magyarorszag-boldogsagterkepe-2018#regiok

 

 

Forrás: https://infostart.hu/eletmod/2019/03/06/itt-van-magyarorszag-boldogsagterkepe

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Budapest, Életmód, Rövid hírek