Jót enni, jót inni, jól lenni - borral a tesi-lelki egészségért

Life of Budapest


Szerző: Orsi

Jót enni, jót inni, jól lenni

A borfogyasztás a gasztronómiai élmények kiegészítéseként is felfogható, ám az isteni nedűnek számos pozitív hatása ismert az emberi szervezetre. A minőségi borok mértékletes fogyasztása befolyásolhatja a szervezetünkben lévő vitaminok, ásványi anyagok szintjét, sőt, akár az érelmeszesedés megelőzésében is segíthet. 

A szőlőtőkétől a kockás abroszig

A termőföldtől az asztalig 


Hosszú út vezet a szőlőtőkétől a kockás abrosszal fedett asztalig, ahol a tápláló ételek ragyogó kiegészítője lehet egy pohárka bársonyos nedű. A borkészítés egyszerű szakmának tűnik ugyan, de a jó bor készítése igazi elhivatottságot, rengeteg odaadó munkát, szakértelmet - és főképp szeretet és odaadást igényel. Kis hazánk számos borvidékkel rendelkezik, amelyek mindegyike különbözik egymástól többek között a termőföld adottságai, az éghajlat kisebb-nagyobb különbségei miatt. Ezért lehetséges, hogy más-más borvidékeken készített borok teljesen egyediek és minden vidéknek megvan a saját íze, zamata borok szempontjából is. A pincészetekben dolgozók áldozatos munkájának hála, ünnepeink fényét emelhetik asztalunkon a minőségi borok, amelyeket gondosan válogatott szőlőszemekből, nagy odafigyeléssel készítettek. 

Bársonyos bor – régen és ma 

 

A borkészítés, borfogyasztás az emberi civilizációt hosszú évezredek óta hűen kíséri. Az ókorban víz helyett is szívesen fogyasztották ezt az italt, amely az élet fenntarthatóságát is szimbolizálta. Az ókori Hellászban fejlesztették mesteri fokra a borkészítés tudományát, és szertartásként élték meg az isteni nedű fogyasztását is. A középkor során különféle gyógyászati hatások miatt is fogyasztották, például fertőtlenítésre, bélfertőtlenítésre tartották alkalmasnak a különböző borfajtákat. Modern korunk kutatásai mára tudományosan bizonyították, hogy az emberi szervezetre a minőségi borok mértékletes fogyasztása több pozitív élettani hatással van. 

Bor, mint immunerősítő? 

 

A fehér-, rosé-, és vörösborok változatos összetételű vitaminokat tartalmaznak, illetve ásványi anyagokat is, amelyeknek nagy szerepe van általában a testünk és persze immunrendszerünk optimális működésében is. A vörösbor, illetve a szőlőhéj és a szőlőlé is tartalmaz nagy mennyiségben úgynevezett polifenolokat, például egy rezveratrolnak nevezett vegyületet. Többek között ez az antioxidáns a szabadgyökök elleni harcban is segíthet nekünk. Mint tudjuk, a szabadgyököknek jelentős szerepük lehet a rákos megbetegedések kialakulásában is, illetve felelősek a sejtek öregedéséért, leépüléséért, így igen kellemes véletlen, hogy kedvenc esti frissítőnk is tartalmazza ennek „ellenszerét”. 

Szívünk – és lelkünk 

 

A jó minőségű bor mértékletes fogyasztásának hatására a koleszterin lerakódásának esélye csökkenhet az erek falán, így a véredények elzáródásának lehetősége, ezáltal a szív-, és érrendszeri problémák kialakulásának kockázata is csökkenhet. Vörös társaikénál a fehérborok savtartalma sokkal magasabb, amelyek serkentik a gyomorsav-termelést, így az emésztést javítják és támogatják a salakanyagok kiválasztását is. 

Hazai borvidékeink 

 

Jobbnál jobb borok kóstolását élvezhetjük kis hazánk számos történelmi borvidékének varázslatos lankái között. A védett eredetű, legendás Egri Bikavér az egri borvidék borainak fűszeres tüzességét, testes bársonyosságát őrzi a palackban. Az egri borvidék szőlőföldjei mintegy 5000 hektáron terülnek el, ám nem csupán vörösbort termelnek itt. 2010-ben megkomponálták az Egri Bikavér fehérborokból álló méltó párját, amely az Egri Csillag nevet viseli. Így a nehéz vörösborok fanyar zamata mellet könnyű nyáresti fröccsök hódolói is megtalálják a megfelelő bort Eger környékén. 

Déli lankák kincse 

 

A szekszárdi borvidék Tolna megyei területeire leginkább a löszös, homokos talaj jellemző, amely különösen a cabernet sauvignon és franc fajták fejlődésére van kedvező hatással. A terület adottságai miatt nagyrészt könnyen iható, visszafogott savvilágú, testes vörös borokat kóstolhatunk itt. 

 

Tippünk:

Az egri borvidékhez tartozik Noszvaj is, ahol a gasztronómiai felfedezés részeként helyi borokat is kóstolhatunk. Ha családias, közvetlen szálláshelyet keres a környéken, bátran ajánljuk a falu központjában elhelyezkedő Tündérkert Hotelt, ahol egri borokat is kóstolhat! 


A szekszárdi borvidékhez közel, Bikács-Kistápén 15 hektáros birtokon helyezkedik el a Zichy Park Hotel, egy igazán természetközeli szállás, amit szívből ajánlunk azoknak, akik szívesen megismerkednének Tolna megye lankás tájaival. És természetesen helyi, tüzes vörös borokat is kóstolhat! 
 

 

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Egészség, Életmód, Érdekesség, Étel, Gasztronómia, Utazás