Magyarországon négyféle hóvirág él, ezek közül az egyik fajta védett.

Life of Budapest


Szerző: Lobu.hu

Börtön járhat a hóvirág letépéséért, elég hozzá 11 szálat leszakítani

Egy kikeleti hóvirág letépéséért tízezer forint büntetés jár, 11 szál leszakításáért pedig akár börtönbe is lehet kerülni - írta a Magyar Hírlap.

hóvirág

Kiss Károly önkéntes természetvédelmi őr a lapnak elmondta: az Európában honos huszonegyből négyféle, az amarilliszfélék családjába tartozó hóvirág él Magyarországon. Ezek közül a kikeleti hóvirág a "klasszikus", védett. A többi fajba tartozó termesztett növényre nincs tilalom, ám az árusításhoz szükséges jóváhagyás beszerzése elég körülményes.

Ha valaki kér, elvileg kaphat engedélyt arra, hogy mesterségesen nevelt hóvirágot hozzon forgalomba, ám ehhez csak akkor tud bármilyen hatóság hozzájárulni, ha előtte egy helyszíni szemlén érdemben meggyőződik arról, hogy adottak a termesztés feltételei.

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Tatabányai Járási Hivatala közölte, hogy a szabályozás meglehetősen ellentmondásos: a kikeleti hóvirág - függetlenül attól, hogy magánterületen vagy a természetben fordul elő - 2005-től az egész Európai Unióban szigorúan védett, ugyanakkor a többi faj esetében mégis lehet felhatalmazást szerezni a forgalmazásra. Hozzátették azonban, hogy eddig az egész országban talán fél tucat magánszemély kért és kapott ilyesmire jóváhagyást az elmúlt öt évben.

A rendőrség nem vezet külön statisztikát a "hóvirágos ügyekről", de a Magyar Hírlap cikke szerint alig néhány eljárás indulhatott az utóbbi esztendőkben efféle természetkárosítás miatt.

Forrás: https://hvg.hu/itthon/20190211_Borton_is_jarhat_a_hovirag_letepeseert

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Budapest, Rövid hírek