A nyáron érdemes végiglátogatni Budapest legszebb parkjait

Life of Budapest


Szerző: GA

Ez Budapest 12 legszebb parkja

Mi, nagyvárosi forgatagban élők, hajlamosak vagyunk megfeledkezni a természet értékeiről. Ha nem akarunk messze utazni, de mégis egy természetközelibb helyre vágyunk, érdemes a nyáron végigjárni Budapest legszebb parkjait.

budapesti parkok

Ez Budapest 12 legszebb parkja

Budapest parkjai 1.: - Népliget

 

Budapest parkjai

 

A Népliget Budapest legnagyobb közparkja, a X. kerületben, a VIII. és a IX. kerület határán. A parkot az 1860-as években alakították ki, Ilenczfalvi Sárkány József városi tanácsos indítványára, végleges méretét 1942-ben érte el. Fás, virágos, pázsitos pihenőhely belső sétányokkal, szobrokkal, emlékművekkel 129 hektáron. A park területe teljes egészében Budapest X. kerületében van, noha a délkeleti szegletétől kevesebb mint száz méterre lévő Groupama Aréna, a Ferencvárosi TC stadionja miatt sokan a IX. kerülethez és azon belül is a Ferencvároshoz tartozónak vélik. Ha erre jártok, és megéheznétek, térjetek be a Groupama Arénában található Gólvonal Bisztróba, ahol minden nap menüvel várnak titeket! Kattintsatok ide és ismerjétek meg közelebbről a Bisztrót, érdemes! 

 

Budapest parkjai 2.: – Margitsziget

 

budapest parkjai

 

Néhány szállodát, vendéglátó-ipari egységet, sportlétesítményt illetve a margitszigeti víztornyot leszámítva épület nincs rajta, mivel az egész sziget tulajdonképpen egy hatalmas park, voltaképpen a fővárosiak óriási parkja középkori szakrális építészeti emlékekkel, szoborsétányokkal, kisebb tavakkal. A gépjárműforgalom – autóbuszok és taxik kivételével – tilos, várakozásra az Árpád hídról megközelíthető parkoló szolgál. A 2011-es népszámlálás szerint a sziget lakónépessége 3 fő volt, a lakások száma pedig 3.

 

Budapest parkjai 3.: - Vérmező

 

Budapest parkjai

 

Vérmező egy közpark Budapest I. kerületében, Krisztinavárosban. Itt történt Martinovics Ignác és társainak a lefejezése 1795. május 20-án, nevét is ez után kapta. Legfőbb látványosságai a Mikó utcai játszótérnél található Kiss István 1979-ben készül Szitakötők című kompozíciója, illetve Szabó István 1967-ben készítette el a Budai Önkéntes Ezred emlékművét. A park érdekessége a Déli pályaudvarral szemközt felállított régi zöld vasúti kocsiból kialakított Vagon étterem.

 

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Szabadidős programok