A nyáron érdemes végiglátogatni Budapest legszebb parkjait

Life of Budapest


Szerző: GA

Ez Budapest 12 legszebb parkja

Mi, nagyvárosi forgatagban élők, hajlamosak vagyunk megfeledkezni a természet értékeiről. Ha nem akarunk messze utazni, de mégis egy természetközelibb helyre vágyunk, érdemes a nyáron végigjárni Budapest legszebb parkjait.

budapesti parkok

Ez Budapest 12 legszebb parkja

Budapest parkjai 10.: Múzeumkert

 

budapest parkjai

 

A Múzeumkert a Budapesten található Magyar Nemzeti Múzeumot övező park.

Létrehozása a múzeumot tervező Pollack Mihály ötlete volt, a parkot magát Petz Ármin, a díszkerítést Ybl Miklós tervezte meg, utóbbit 1865-ben.

A 3,13 hektáros telket 1813-ban vásárolták meg a Batthyány családtól. Az építkezés 1836-tól 1846-ig tartott. A parkot 1855. november 24-én nyitották meg, végleges formájának kialakítása 1879-re tehető. Legutóbbi restaurálására 1973-ban került sor. A Főkert gondozza. Zömmel a Múzeumkertben játszódik Pásztor Árpád Muzi című ifjúsági regénye.

 

Budapest parkjai 11.: Orczy-park

 

budapest parkjai

 

Az Orczy-park vagy Orczy-kert egy közpark Budapest VIII. kerületében. A területén jelenleg foci-, futó- és kosárlabdapálya, szórakoztató helyiségek, sétautak és egy tó is található. Itt van a Bárka Színház is.

A kert az 1960-as évek végén már csak tizennégy hektáros volt. A Ludovika lovardájában nyílt meg az Alfa mozi, ami aztán 1992-ben leégett. Felújítása után a Magyar Természettudományi Múzeum kiállítási épülete lett.

A VIII. kerület közparkjaként üzemelő kertet 2010-re - 300 millió forintos költségen igényesen felújították. 2012 óta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kezeli.

 

Budapest parkjai 12.: Farkasréti temető

 

budapest parkjai

 

Több nevezetes magyar személyiség nyugszik itt, mint a kolozsvári Házsongárdi temetőben és a budapesti Fiumei úti Nemzeti Sírkertben együttvéve.

Az ötvenes évektől nagymértékben megnőtt az ide temetett kiválóságok száma: tudósok, egyházi személyek, sportolók, művészek. A 20. században mind a Kerepesi úti, mind a Farkasréti temetőben kialakították a „Művészparcellát”, de az utóbbi jóval ismertebb. Farkasrét népszerűségét elsődlegesen e művészsírok növelték meg.

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Szabadidős programok