Budapest lakossága az 1850-es években

Life of Budapest


Szerző: Lobu

Így nézett ki Budapest lakossága 170 évvel ezelőtt

Ön is elgondolozott rajta, hogy milyen volt anno Budapest lakossága? Mennyien laktak Budán és Pesten, milyen volt a város lakosságának összetétele?Erről is készült kimutatás!

Budapest lakossága anno

Így nézett ki Budapest lakossága 170 évvel ezelőtt

 

Kezdjük is rögötn az egyik legérdekesebb adattal: akkoriban csak a város lakosságának 50%-a vallotta magát magyar nemzetiségűnek. Ez azonban csak a mai szemünknek furcsa, hiszen tudjuk, hogy anno nagyon sok sváb élt országszerte, sőt, nem egy mozgalmat ők inítottak el, vagy egyesület alapításában volt benne a kezük.

 

Az viszont már több, mint érdekes a mai szemmel nézve, hogy a 18. század végéig Buda sűrűbben lakott volt, mint Pest. 1845-ben a budai oldalon 37 ezer emberrel több élt, mint szemközt.5 év alatt viszont hihetetlen nagyot változott a létszám, hiszen mind a két részen 65 000-el nőtt a létszám. Ez azt jelentette, hogy ekkor már több, mint 100 000 ember élt Budán. Tekintve, hogy az 1800-as évektől van még szó mindig, úgy gondolom, hogy ez nem mindennapi adat.

 

Hogy hogyan alakult a város nemzetiségének a megoszlása ezekben az időkben? Az igencsak érdekes adatokat, a következő oldalon megmutatjuk!

 

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Retró Budapest