A titkos város

Life of Budapest


Szerző: T.P.

A föld alatti Budapest

Budapest bizony tele van titkokkal. Ezek a titkok, néhol a szemünk előtt vannak, álcázták őket, vagy a föld mélyén hevernek, messze elzárva a kíváncsiskodó szemek elől.

 Nézzünk most ezek közül egy párat.

Budapest,titok,föld,alatt,érdekességek,vár,körház,kőbánya,lánchíd,Erzsébet híd

A föld alatti Budapest

 

A Lánchíd lánckamrái. igen kettő, hiszen ezek a híd mindkét végében megtalálhatók. Funkciójuk az, hogy itt végződnek a híd acél lánckötegek, melyek a betonfalba támaszkodva biztosítják a híd stabilitását.  A függőhidak lelke a 2 lánckamra: mivel a hidat az önsúlya és az őt érő terhelés (járművek) hatalmas erővel húzza befelé, így azt a 2 parton kell kifeszíteni.

 

 

Az oroszlánok magasságában a láncok eltűnnek a föld alatt, egy töréssel pedig elindulnak jó mélyre és az utolsó lánctagok a föld alatt nagyjából 10 méterrel vannak lehorgonyozva: sok száz köbméter betonba vannak ágyazva. Érdekesség, de a két oldali betonkamra közül csak a pestit robbantották föl a második világháború során, a budai teljesen épen maradt. Még egy érdekesség róla: az illetékesek nem nagyon szeretnék, hogy a horgonykamrákról képek kerülnének ki az internetre, nem is nagyon lehet velük találkozni.

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Érdekesség, Látványosság