Védett területen álló, 180 éves erdőt vágtak ki a Bükki Nemzeti Parkban.

Life of Budapest


Szerző: Lobu.hu

Kivágták Magyarország egyik legöregebb erdejét

A Bükk-fennsík peremén lévő Tar-kő szomszédságában egy védett, nemzeti parki területen álló, 180 éves bükkösben végzett egyhektáros fakitermelést az Egererdő Zrt. állami erdőgazdaság. Magyarország egyik legidősebb, természetvédelmi szempontból különösen értékes, az európai Natura 2000 hálózat részeként is nyilvántartott erdejében olyan ritka madárfajok fordultak elő, mint a fehérhátú fakopáncs vagy a kék galamb, emellett 13 védett és fokozottan védett növényfaj példányainak adott otthont.

Bükki Nemzeti Park

A kitermelt mintegy 600 m3faanyag – részben éppen a fák igen magas kora miatt – nagyrészt csak alacsony piaci értékű tűzifának vagy rostfának alkalmas – számolt be honlapján a WWF Magyarország.

A Természetvédelmi Világalap munkatársai szerint a társadalomnak nem csak a faanyagra van szüksége, hanem – megfelelő nagyságú területen – a sértetlenül megőrzött természet egy-egy darabjára is. A védett állami területek kezelését a tájkép, a klíma, valamint az egészségünk védelme érdekében is szükséges lenne új alapokra helyezni. Azt javasolják, hogy az erdészeti és a természetvédelmi ágazat működéséért egyszerre felelős agrárminisztérium prioritásként támogassa a védett területek kezelési terveinek kidolgozását, és hozza tető alá nemzeti parki övezeti rendszer 1996 óta függőben lévő kialakítását. Ez biztosíthatná – többek között – a börzsönyi Csarna-völgy háborítatlanságát is.

Forrás: https://www.bumm.sk/turmix/2019/05/06/kivagtak-magyarorszag-egyik-legidosebb-erdejet

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Nagyvilág, Rövid hírek