Íme a főváros legnagyobb erődítménye, a Citadella!

Life of Budapest


Szerző: Ilyés Zsófi

Citadella, Budapest leglátogatottabb nevezetessége

Bár régen háborús célokra volt használatos, ma már a világörökség részét képezi a főváros legszebb kilátását nyújtó Citadella. Ennek a történetét meséljük most el nektek. 

Ismerd meg te is a főváros legnagyobb erődjét, a Citadellát!

Citadella, Budapest leglátogatottabb nevezetessége


Miután az 1848-49-es szabadságharcot leverték, a Habsburg uralkodóház emelte ide fel a Citadellát, 1854-ben. A létesítmény ma már az UNESCO világörökség részét képezi 1987 óta, nem véletlenül, hiszen egy csodálatos műemlékről van szó.


Maga a citadella kifejezés olasz eredetű, mely várat,erődítményt jelent. Az erődöt Julius Jacob von Haynau emeltette, akinek nevéhez a szabadságharc leverése fűződik, és építésével nem a város védelme volt a célja, hanem pont az ellenkezője: a megfélemlítés minden polgár számára. Az építmény önmagában 220 méter széles, és körülbelül 16 méter a falmagassága.

 

 

Történetéről annyit mondhatunk el, hogy a bécsi haditanács döntése alapján indult el az erődrendszer építése azzal a céllal, hogy Buda és Pest köré olyan építményt kell emelni, amely megfékezi a dühös magyar polgárság felkeléseit. Ebből csak a Citadella valósult meg, ez volt az első, és 1850-ben meg is kezdték falainak megalapozását, magasba húzását, melyet Ferenc József adott parancsba, és a költségekre kétszázezer forintnyi összeget rendelt el, a lőrések közé hatvan ágyúnak biztosítottak helyet.

 

Négy esztendő elteltével az osztrák katonaság elfoglalta itt helyét, és éjjel nappal az ágyúk mögött ülve költöztettek félelmet a szemben lévő Pest városában élők szívébe. 
 

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Érdekesség, Kultúra, Látványosság, Szabadidős programok