Azért ideális most kirakni, mert így nem fog feldúsulni a kolónia

Life of Budapest


Szerző: Lobu

Darázsinváziót jósolnak a szakemberek

Az idei megfigyelés szerint hamarabb "indult be" a természet tavasszal, mint szokott, és már kezdenek előbújni a darazsak. 

Darázsinváziót jósolnak a szakemberek

Molnár Ferenc, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület megyei szaktanácsadója azt mondta: "A darázskirálynők ezekben a hetekben keresik a fészküket és építik a kolóniájukat, tehát most kell elkezdeni a védekezést ellenük – írja az infostart.hu a Szoljon.hu-ra hivatkozva.  Most lehet a darázskirálynőt elkapni, mert csak ő telel át, a többiek elpusztulnak a télen.
A védekezés technikájáról azt mondta, félbe kell vágni egy flakont, a kupakot pedig visszahelyezni, és a következő elegyet kell létrehozni a fejtetőre állított eszközben:
•    negyed liter sör
•    15 deka cukor
•    negyed liter víz
•    1 kanál ecet (hogy a méhek ne menjenek rá)
Molnár Ferenc szerint a darazsat vonzza ez a keverék, és azért ideális most kirakni, mert így nem fog feldúsulni a kolónia.
A darazsak igen kellemetlenek tudnak lenni, a méhekkel ellentétben akár 4-5-ször is tudnak szúrni. Darázsirtást pedig csak szakember segítségével szabad végezni, illetve védőfelszerelésben.
A szakember szerint onnan lehet tudni, hogy valahová befészkelték magukat a darazsak, hogy nagyon intenzíven kezdenek mozogni a hőmérséklet emelkedésével. Meg lehet számolni a darázs ki- és bemenetelét, és ha másodpercenként négy-öt, esetleg tíz darázs repül el és vissza az épület környékén, akkor már hatalmas darázsfészekről van szó. Ezenkívül megjelenhet egy jól látható, beázásszerű folt is.
Forrás:
https://infostart.hu/eletmod/2019/04/15/a-darazs-lehet-az-idei-ev-poloskaja-ellensege-a-sor
 

címkék: