A szaktárca kormányportálra felkerült tervezete szerint a műanyag zacskók esetében a jelenlegi tömegalapú termékdíjtételek helyett egy differenciált mértékű, darab alapú díjtétel alkalmazását vezetik be.

Life of Budapest


Szerző: Lobu.hu

Drágulnak a műanyag zacskók

2019-től jelentősen emelkedik az ezekre kivetett környezetvédelmi termékdíj összege. A szaktárca kormányportálra felkerült tervezete szerint a műanyag zacskók esetében a jelenlegi tömegalapú termékdíjtételek helyett egy differenciált mértékű, darab alapú díjtétel alkalmazását vezetik be. Emelkedik a nagyon könnyű műanyag zacskók és a könnyű műanyag zacskók díjtétele januártól: előbbi után 5 forintot kell fizetni darabonként, utóbbiért már 20 forintot. Ezek a gyakorlatban jellemzően a boltokban található letéphető zacskók és a csíkos szatyrok. A bevásárló műanyag zacskó termékdíja 38 forint lesz.

Műanyag zacskó

A minisztériumi indoklás szerint a darab alapú díjtétel a mennyiségi adatok pontosságának növelése mellett kedvezően befolyásolja a vásárlók tudatos döntését, mert a vásárló az egy zacskóra vonatkozó fizetendő árat tudja azonnal érzékelni és értékelni. Az egyszer használatos műanyag pohár, edények termékdíj tételét 57 forint/kilogrammról 1900 forint/kilogrammra növeli a jogszabály. Ezzel egy időben az egyéb műanyag termékek termékköre kibővül az egyszer használatos műanyag evőeszközök (kanál, villa, kés), keverőpálca, szívószál termékekkel, amelyekre szintén 1900 forint/kilogramm díjtétel vonatkozik.

Magyarországon évente több mint 80 darab műanyag zacskót használnak el fejenként, amelyek jelentős része egy használat után azonnal hulladékká válik. A műanyaghulladékok jelentős része hasznosítás helyett lerakóba kerül, még rosszabb esetben a környezetet szennyezi. A természetbe kikerülő műanyag nem csak az állatfajok elpusztulása miatt jelent óriási kárt, de a műanyagok bekerülnek a táplálékláncba, végső soron az élelmiszerekbe és az ivóvízbe is.

Mivel a műanyag zacskókra darabszámon alapuló termékdíjat kell fizetni, ez a kereskedőket jobban ösztönözheti arra, hogy ezeket a zacskókat más termékekkel helyettesítsék. Az intézkedés hatására a vásárlók is a hulladékszegényebb csomagolási, tárolási megoldásokat részesíthetnék előnyben. A kormányzat a zacskók további visszaszorulását és plusz költségvetési bevételt is remél a változtatástól.

Tömöri Balázs, a Greenpeace Magyarország kampányfelelőse szerint az egyszer használatos nejlonszatyrok a szimbólumai lettek egy pazarló világnak, percenként egy teherautónyi műanyag szemét kerül csak az óceánokba, és akár 400 évbe is telhet, míg egy ilyen zacskó teljesen lebomlik. Szerinte ezek először aprózódnak, bekerülnek az élővizekbe, a Duna, Tisza és más folyóik is már mikroműanyag-szemcsékkel szennyezettek, megtalálhatók ezek a szemcsék már a csapvízben, a palackozott vizekben is.

Forrás: https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/muanyag-termekdij-zacsko-vasarlo.670409.html.670409.html

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Budapest, Érdekesség

Kövess minket

Címkék

Érdekesség Budapest Látványosság Szabadidős programok Kultúra Gasztronómia Buli Étterem Sport Budapesti étterem Budapesti épületek Fesztivál Koncert Gyerekprogram

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre a legfrissebb hírekért.