A Duna-parti cipők története

Life of Budapest


Szerző: Lobu

A Duna-parti cipők története

A legtöbb turistának fogalma sincsen arról, hogy mit keresnek cipők a Duna-parton, a legtöbben nagyon furcsán néznek, amikor meglátják a lábbeliket, nem tudják hova tenni a látványt. Mi most elmondjuk, hogy miképpen kerültek cipők a Duna-partra és miért!

Ismerd meg te is a Duna-parti cipők történetét

A Duna-parti cipők története

 

A Duna-parti cipők egy filmrendező, Can Togay és Pauner Gyula, Kossuth díjas szobrászművész keze által kerültek mostani helyükre. Az emlékmű a budapesti holokausztnak állít örök emléket. 2005. április 16-án, este 9 óra 30 perckor avatták fel, ez a nap a holokauszt emléknapja Budapesten. Nem meglepő módon több ezren emlékeznek meg ezen a napon Budapesten. 2005-ben fáklyákkal vonultak végig az Élet menetének résztvevői, egészen a Kossuth tér előtti Duna-partig, ahol felavatták a Cipők a Duna-parton névre hallgató szoborkompozíciót. A felavatáson részt vett a miniszterelnök is, és Kiss Péter, kancellárminiszter avatta fel.

 

2005. április 17-én, délután 3 órakor az egyházi képviselők is felavatták a szobor együttest, Kardos Péter, főrabbi, Szabó Géza, kanonok, a Szent István-bazilika plébánosa, Cselovszky Ferenc, a Deák téri evangélikus templom igazgató lelkésze, valamint Berkesi Gábor, lelkész vett részt a felavatáson.  

 

Az emléktáblán lévő felirat három nyelven is olvasható, magyarul, angolul és héberül: 

A II. világháborúban nyilaskeresztes fegyveresek által Dunába lőtt budapesti áldozatok emlékére. Állíttatott 2005. április 16.-án.

 

További részletek a következő oldalon! 

 

Képek forrása: budapest-foto.hu

 

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Érdekesség