Megszámolták a Duna szigeteit "az értől az óceánig"

Life of Budapest


Szerző: Lobu.hu

Feltérképezték a Duna szigeteit

A Danubeparks együttműködés keretében leltár készül a Duna szigeteiről Németországtól Romániáig - olvasható az infostart.hu oldalon a Duna-Dráva Nemzeti Park közösségi oldalán megjelent beszámolóra hivatkozva.

Duna

A ma már teljes hosszában szabályozott folyó egyes szakaszait, így például a Szigetközt is, valamikor számtalan sziget, zátony gazdagította. Mivel a szigetek sokszor útjában voltak a hajózásnak és például a jeges árvizek levonulását is akadályozták, ezért a szabályozás során számukat drasztikusan lecsökkentették.

A Duna azonban a mai napig szállítja a hordalékát és az arra alkalmas, kevésbé áramló helyeken zátonyokat, szigeteket hoz létre, amelyek tanúsítják a ma is meglévő ártéri dinamika jelenlétét. Ezek a szigetek természetvédelmi szempontból is fontosak, mert sok esetben az ártér legkevésbé háborgatott részét jelentik, ahol még természetes úton jelenik meg a ligeterdő és a szigetek mögötti mellékágban számos halfaj is megfelelő ívóhelyet találhat. A DanupeparksConnected Duna Transznacionális Program pályázat keretében a partnerek egy olyan online adatbázist készítettek, amelybe felvették a Dunán létező szigeteket.

A szakemberek egy osztályozást is elkészítettek a spontán kialakult, természetes vegetációval rendelkező szigetektől egészen az ember által már hasznosított, átalakított, esetleg faültetvénnyel beültettet területekig. A felvételezés során a Duna 2900 km hosszán 912 szigetet rögzítettek, amiből 147 sziget került az érintetlen, legtermészetesebb kategóriába, ebből 7 db található a hazai Duna szakaszon.

Az adatbázis online is böngészhető a http://www.danubeparks.org/ oldalon.

Forrás: https://infostart.hu/eletmod/2019/04/11/megszamoltak-a-duna-szigeteit-az-ertol-az-oceanig

További cikkeink – kattintson a részletekért!

címkék: Nagyvilág, Rövid hírek