A Radnóti kézirat tíz évvel ezelőtt már volt aukción, akkor azonban a kisatírozott sor jelentősége elsikkadt, senki nem foglalkozott vele.

Life of Budapest


Szerző: Lobu.hu

Eddig ismeretlen Radnóti-verssort árvereznek el

Radnóti Miklós egy különleges kéziratára is lehet licitálni ma az Andrássy Egyetem tükörtermében – írja az Index. Radnóti Járkálj csak, halálraítélt! című költeményének kézirata azért különleges, mert a költő minden piszkozatot megsemmisített, így nem igazán engedett bepillantást az alkotói folyamatba, de a kalapács alá kerülő tisztázott példányon van egy kisatírozott sor, amely mostanáig rejtve maradt.

Radnóti Miklós
Kép szerzője: wikipedia.org

Bálinger Béla, a Központi Antikvárium vezetője azt mondta, a kézirat harmincéves működésének csúcspontja. Miután az antikvárium egy gyűjtőtől átvette a kéziratot és felfigyelt a satírozott sorra, értesítette a Radnóti-hagyatékot kezelő Ferencz Győzőt.

Lám Andrea, a Központi Antikvárium munkatársa néhány nap alatt megfejtette, mi áll a satírozás alatt, miután nagy felbontásban beszkennelte a sort. Az első három szó egy fél nap alatt előkerült, Lám azonban az utolsó szóval megszenvedett, pedig itt már a rím is adhatott támpontot.

 

A versrészlet Radnóti javítása után így szól:

Zsugorodj őszi levél hát!

zsugorodj, rettentő világ!

az égről hideg sziszeg le

és rozsdás, merev füvekre

ejtik árnyuk a vadlibák.

 

Az utolsó sor azonban eredetileg így hangzott:

és rozsdás, merev füvekre

villannak holnap a kaszák.

 

A kézirat tíz évvel ezelőtt már volt aukción, akkor azonban a kisatírozott sor jelentősége elsikkadt, senki nem foglalkozott vele.

Forrás: https://hvg.hu/kultura/20181206_Eddig_ismeretlen_Radnotiverssort_arvereznek_el#utm_source=hirlista&utm_medium=aggregator&utm_campaign=hvg

címkék:

Kövess minket

Címkék

Érdekesség Budapest Látványosság Szabadidős programok Kultúra Gasztronómia Buli Étterem Sport Budapesti étterem Budapesti épületek Fesztivál Koncert Gyerekprogram

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre a legfrissebb hírekért.